Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nema dokaza da je Škarić oštetio Split za dva milijuna kuna

Vrijednost nekretnina u spornoj zamjeni gradskog prostora, bivšeg restorana Ero za bivši klub Kadu, tri su vještaka različito procijenila
16. veljače 2016. u 00:10 0 komentara 235 prikaza
split
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Ivanu Škariću, bivšem splitskom gradonačelniku, poduzetniku Jozi Parčini te vještaku Franji Veigu, neće se suditi zbog zamjene gradskog prostora u Marmontovoj ulici (bivši restoran Ero) za nekadašnji klub Kadu, na Poljani kneza Trpimira. Odlučio je tako Županijski sud u Splitu odbivši žalbu Državnog odvjetništva i potvrdivši rješenje Općinskog suda o nepotvrđivanju optužnice. 

Riječ je o aferi iz 2001. godine zbog koje je Škarić bio optužen da je zlorabio položaj i ovlasti, Parčina da ga je poticao, a Veig im pomagao, pogrešno procjenjujući vrijednost nekretnina te su počinili štetu Gradu Splitu veću od dva milijuna kuna.

Međutim, Općinski sud je zaključio kako nema dokaza da je ranije poznanstvo i druženje Škarića i Parčine utjecalo da su dogovorili zamjenu štetnu za Grad, a osim Veiga, nekretnine su vještačila još tri sudska vještaka i svi su dali različitu procjenu vrijednosti. Važno je i to što odluku o zamjeni prostora nije donio Ivan Škarić, već Poglavarstvo Grada Splita.

Državni odvjetnik se u žalbi pozvao na iskaz Borisa Ćurkovića, koji je u doba počinjenja kaznenog djela bio pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskim resursima, a danas je predsjednik Gradskog vijeća. U svom iskazu naveo je kako smatra da su oštećeni interesi Grada Splita, ali Županijski je sud istaknuo i da je rekao kako je poštovana procedura te nema dokaza da je tada netko problematizirao vrijednost nekretnina.

Sud nije smtrao ni da je značajno to što je Petar Krolo, tadašnji pročelnik Grada za kulturu, odbio prihvatiti bivšu Kadu za smještaj Gradske knjižnice Marka Marulića, čime je obrazložena zamjena, ocijenivši ga neprihvatljivim. Nadležna tijela Grada Splita prostor su dala na korištenje Prirodoslovnom muzeju, dječjem zboru Srdelica, KUD-u Mozaik i drugim kulturnim ustanovama te sud ističe kako je procedura poštovana. Škarić, istaknuto je, nije mogao staviti “veto” na štetnu zamjenu jer nije bio dovoljno stručan da bi znao da je gradska nekretnina koju je mijenjao podcijenjena te je posao zamjene štetan za Grad. 

>> Baldasar: Jutros sam razgovarao s policijom, sutra ću opet

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.