Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obećao pomoć

Premijer Plenković zasad uspio odgoditi štrajk u Croatia Airlinesu

Croatia Airlines
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/2
06.07.2018.
u 18:55

Štrajk je bio najavljen za ponedjeljak, a ako Plenković se ispuni svoje obećanje sindikatima, novi datum štrajka je 1. kolovoza

Piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa odgodili su početak štrajka koji su najavili za ponedjeljak. Rezultat je to danas ujutro održanog sastanka predstavnika sindikata Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i resornim ministrom mora, prometa i infrastrukture u Olegom Butkovićem u Banskim dvorima. Bio je to prvi sastanak Plenkovića sa sindikatima hrvatske nacionalne aviokompanije, i to samo dva dana prije početka štrajka koji je mogao izazvati pravi kaos u zračnom prometu na početku turističke sezone.

Dobivena jamstva

Kako su priopćili iz ORCA-e, njihovi predstavnici su premijeru iznijeli probleme Croatia Airlinesa te svoje viđenje situacije u kompaniji. Plenković im je, kažu, iskazao spremnost da osigura sve potrebne preduvjete za zaključivanje kolektivnog ugovora.

– S obzirom na dobivena jamstva na sastanku, ORCA odgađa početak najavljenog štrajka kako bi se navedeni preduvjeti mogli ostvariti u razumnom roku – naveli su sindikalisti. Kako doznajemo, ako se obećano ne ispuni, novi datum štrajka bit će 1. kolovoza.

Iz ORCA-e su priopćili i da je danas u 14 sati na županijskom sudu u Zagrebu održana rasprava u povodu tužbe Croatia Airlinesa radi utvrđenja nezakonitim štrajka te da sud nije utvrdio štrajk nezakonitim. Stoga su naveli da su, unatoč tužbi poslodavca, ispunjeni svi uvjeti za početak štrajka. Koji su ipak odgodili. Radnici Croatia Airlinesa krenuli su u štrajk jer nemaju novi kolektivni ugovor već gotovo 20 mjeseci. Pregovori s upravom o novom kolektivnom ugovoru propali su kao i mirenje sredinom ovog mjeseca.

Uprava tvrdi da bi prihvaćanje zahtjeva iz sindikalnog prijedloga kolektivnog ugovora za tvrtku značilo dodatan godišnji trošak od 32 milijuna kuna. No sindikati su nezadovoljni i što Croatia Airlines još od rujna 2016. nema novu upravu. Otad je, naime, svakih šest mjeseci postavljan privremeni direktor do izbora nove uprave javnim natječajem. A dosad su provedena čak tri natječaja za upravu Croatia Airlinesa.

Dva su poništena, treći je objavljen u veljači ove godine, ali u Vladi još nisu donijeli odluku o izboru nove uprave. Kandidati za predsjednika uprave su sadašnji privremeni direktor CA Jasmin Bajić, direktor Zračne luke Zagreb Ranko Ilić, bivši direktor Zrakoplovno-tehničkog centra Zdravko Delić te bivši direktor zagrebačkog aerodroma Boško Matković. Sindikati su u nekoliko navrata upozoravali Vladu da je potrebno što prije imenovati novu upravu kompanije, a njihov favorit je inače Matković.

Sindikati Croatia Airlinesa i lani u kolovozu bili su najavili štrajk. No tada je on spriječen uz posredovanje ministra Olega Butkovića. Tada je dogovoreno da će se primjenjivati stari kolektivni ugovor do potpisivanja novog te su prihvaćeni neki sindikalni zahtjevi.

A u slučaju štrajka u Croatia Airlinesu, što se tiče poslova koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, provodi se Posebna arbitražna odluka prema kojoj se za vrijeme štrajka 22 leta te aviokompanije moraju i dalje obavljati. U odluci je navedeno koji su točno to letovi.

Najam zrakoplova

Usto, određeno je i da za štrajka moraju raditi 34 pilota, 18 voditelja kabine i 36 članova kabinskog osoblja. CA trenutačno ima 124 pilota i 203 člana kabinskog osoblja.

U slučaju štrajka usred turističke sezone, kad CA ima i do 100 letova dnevno i preveze u jednom danu 10.000 putnika, štrajk bi prema tvrdnjama Uprave donio kompaniji dnevne gubitke između 500 i 800 tisuća eura jer bi morali unajmiti zrakoplove drugih aviokompanija kako bi prevezli putnike koji su kupili karte kod Croatia Airlinesa.

Stupi li kabinsko osoblje ipak u štrajk, sljedeći se letovi ne smiju zaustaviti:

ou 4416

Zagreb-Frankfurt

ou 4436

Zagreb- München

ou 440

Zagreb-Beč

ou 464

Zagreb- Zürich

ou 490

Zagreb- London

ou 413

Frankfurt- Split

ou 4437

Müchen-Zagreb

oo 441

Beč- Zagreb

oo 465

Zürich - Zagreb

ou 491

London - Zagreb

oo 412

Split- Frankfurt

ou 411

Frankfurt- Zagreb

ou 418

Dubrovnik - Frankfurt

ou 419

Frankfurt - Dubrovnik

ou 368

Zagreb-Skoplje

ou 369

Skoplje-Zagreb ili OU 344 Zagreb-Sarajevo

ou 345

Sarajevo -Zagreb

ou 369

Skopjle-Zagreb

ou 656 Zagreb-Split i OU 651 Split Zagreb

ou 661

Dubrovnik-Zagreb i OU 664 Zagreb-Dubrovnik

Prosvjed dvjestotinjak Uljanikovih radnika: Traže ulazak u štrajk i ostavku Uprave:

Croatia Airlines
1/8
Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
20:06 06.07.2018.

Premijer Plenković zasad uspio odgoditi štrajk u Croatia Airlinesu ali uz Boga i domoljublje kopanje po kontejnerima nije uspio zaustaviti jer amaterski komunalci koji su na dužnosti su svoji na svome u svojoj neimaštini.

DU
Deleted user
19:42 06.07.2018.

Bravo, Plenki! Najbolji premijer ikad!

DJ
djakputnik
19:23 06.07.2018.

Taj činovničić iz Bruxellesa je napravio jedino što zna - dao je prazna obećanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije