Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Neki su krivo shvatili – tolerancija od 10 km/h i 10 posto kod mjerenja brzine ostaje na snazi

U Državnom zavodu za mjeriteljstvo kaže su su glavne novine to da će se mjerila brzine moći koristiti kako bi se utvrdio prolazak vozila kroz crveno svjetlo, a moći će se koristiti i za mjerenje udaljenosti između vozila.
08. studenoga 2019. u 18:20 28 komentara 31230 prikaza
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Državni zavod za mjeriteljstvo uputilo je u javnu raspravu Prijedlog pravilnika o mjeriteljskim i tehničkim zahtjevima za mjerila brzine u cestovnom prometu, a čije su odredbe neki krivo protumačili i zaključili da se ukida odnosno smanjuje tolerancija radara i prometnih kamera na brzinu.

Oružane snage NEZAKONITE MIGRACIJE MUP odgovorio Škori: Policija je sposobna štititi vanjsku granicu EU

Ta tolerancija ili kako se službeno naziva - sigurnosna razlika iznosi 10 km/h za brzine do 100 km/h, a za veće brzine od toga ona iznosi 10 posto. A ta sigurnosna razlika je navedena i u prijedlogu Pravilnika, a da ona ostaje na snazi potvrdili su nam i u Ministarstvu unutarnjih poslova.

U odnosu na sigurnosnu razliku kod mjerenja brzine u ovom prijedlogu ona je ostala ista i to do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 posto zaokružena na veću vrijednost – poručili su iz MUP-a.

Migranti pronađeni mrtvi u kamionu 31 muškarac i 8 žena Policija potvrdila: Sve žrtve u kamionu pronađenom u Velikoj Britaniji su Vijetnamci

U prijedlogu Pravilnika se navodi i da su granice dopuštene pogreške za mjerila brzine plus/minus 3 km/h kod brzina manjih od 100 km /h te plus/minus 3 posto kod brzina većih od 100 km /h. A to je očito neke ponukalo da zaključe kako se smanjuje tolerancija na brzinu. No te odrebe koje se odnose na baždarenje instrumenata kojima se mjeri brzina – radara, lasera... navedene su i u postojećem Pravlniku.

A što je novo u prijedlogu Pravilnika koji je trenutno u javnoj raspravi u odnosu na postojeći Pravilnik o mjeriteljskim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnom prometu? U Državnom zavodu za mjeriteljstvo kaže su glavne novine to da će se mjerila brzine moći koristiti kako bi se utvrdio prolazak vozila kroz crveno svjetlo, a moći će se koristiti i za mjerenje udaljenosti između vozila.

Pronađeno tijelo ženske osobe Ženu bacio u septičku jamu Policija objavila detalje ubojstva: 'Kolale su razne informacije, sve se pokazalo netočno'

A prolazak kroz crveno svjetlo, navodi se u prijedlogu Pravilnika, utvrđuje se na temelju izmjerene brzine vozila i vremena prolaska preko označene zaustavne linije. Prolazak kroz crveno svjetlo pri tome se dokumentira dvjema fotografijama. Prva fotografija pokazuje vozilo prije označene zaustavne linije, dok druga fotografija pokazuje vozilo nakon zaustavne linije. Obje fotografije osim vozila pokazuju i crveno svjetlo na semaforu. Pozitivna pogreška od 0,5 sekundi uzimat će se u obzir prilikom utvrđivanja prolaska vozila kroz crveno svjetlo, a ona se odnosi na vrijeme uključivanja crvenog svjetla, i u korist vozača.

 | Autor : Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Udaljenost između vozila pak određivat će se na temelju izmjerene brzine prvog i drugog vozila, te na temelju vremena koje je potrebno drugom vozilu koje se vozi iza prvog da pređe točku na kojoj je izmjerena brzina prvog vozila. I udaljenost između vozila dokumentirat će se dvjema fotografijama. Svaka fotografija prikazivat će brzinu vozila, međusobnu udaljenost i vremenski žig. A kada se bude utvrđivala udaljenost između vozila, uzimat će se pozitivna pogreška u korist vozača i to četiri metra pri brzini drugog vozila do 100 km/h i četiri posto izmjerene udaljenosti vozila pri brzini drugog vozila iznad 100 km/h.

MUP - ministarstvo unutarnjih poslova Ljudska prava Javni poziv za devet članova Povjerenstva za pritužbe u MUP-u

Promjene se predlažu radi usklađivanje propisa s novim tehnologijama i zahtjevima sigurnosti sudionika u prometu, kao i radi usklađivanja predmetnog propisa s odredbama Zakona o mjeriteljstvu – objašnjavaju u Zavodu i dodaju da je usklađivanje tehničkih i mjeriteljskih zahtjeva za mjerila brzine u skladu sa preporukama Međunarodne organizacije za zakonsko mjeriteljstvo (OIML).

 | Autor : Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Sigurnosni razmak između vozila na autocesti definiran je izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su stupile na snagu 1. kolovoza ove godine. On između vozila na autocesti, ako se vozi najvećom dozvoljenom briznom iznosi dvije sekunde, a ako se vozi u koloni najmanje jednu sekundu. Kazna za nepoštivanje sigurnosnog razmaka je 2000 kuna. Kazna pak za namjerni prolazak kroz crveno svjetlo povećana je na 10 do 20 tisuća kuna.
 

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • horton:

    2000 kuna za nepoštivanje razmaka??? Ako nisam krivo shvatio da dvije sekunde na autocesti pri 130 kmh predstavljaju 70 metara, to je suludo. To znači da od vozila ispred sebe morate biti udaljeni otprilike 14-18 automobila. Ako ste bliže, plaćate ... prikaži još! trećinu hrvatske prosječne plaće.

  • Vukefendija:

    znači ovako, ako danas napišem članak o tome da nema više "Ice gela" za bolno koljeno bez recepta, a već sutra da me netko krivo shvatio, hoću li dobiti posao u Večernjaku?

  • Deleted user:

    Država je fascinantno učinkovita i kreativna u naplati poreza i kazni . Još kad bi takva bila u pronatalitetnoj politici i poticanju mladih u zasnivanju obitelji i zapošljavanju nitko se nebi bunio zbog ovih harača.(jer oni to i jesu)