Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba oldtimera

Nekada su automobili imali dušu, ovi su današnji potrošna roba

oldtimeri (1)
Foto: Duško Mirković/Pixsell
1/5
19.08.2012.
u 16:30

Sudionici su vozili od Požege preko Trenkova, Velike, Radovanaca i Biškupaca

Prije 75 godina u njemu je sjedio neki američki gangster ili političar jer tada su se uglavnom oni vozili takvim automobilima, a od prije tri mjeseca vozi ga novogradiški stomatolog Ivan Bagarić. Vlasnik je jednog od tri “preživjela” Packarda iz 1937. godine u svijetu kojeg su u subotu na drugom međunarodnom oldtimer susretu Trophy Zlatnom dolinom mogli vidjeti brojni posjetitelji na požeškom glavnom trgu.

– Nabavljen je u Americi i nije restauriran već je onakav kakav se i proizveo. U voznom je stanju. Vozim ga od 90 do 100 kilometara na sat. To je automobil s dušom,  za razliku od ovih današnjih koji su potrošna roba. Nekada su se automobili izrađivali tako da izgledaju lijepo, a na potrošnju se uopće nije gledalo jer je gorivo bilo prejeftino, oko 25 centi, kao da mi danas plaćamo 50 lipa po litri. Ovaj ima 5.000 kubika i 8 cilindra te snagu od 100 konja  – ističe Bagarić koji ima još tri oldtimera među kojima je i Buick i Pontiac iz 1937. godine.

Do sada je za svoje oldtimere na raznim susretima u Hrvatskoj i inozemstvu osvojio 22 pehara. Pažnju posjetitelja plijenio je i motor njemačke marke Bastert iz 1949. godine.

– Ovo je jedini primjerak toga motora na području bivše Jugoslaviji, pravi je raritet. To je ručni rad. Tri godine trajala je njegova restauracija i sada izgleda kao nov. On za mene ima veliku vrijednost i služi mi samo za izložbu. Dobio sam ga na poklon od punice – kaže vlasnik Željko Petrnac, ujedno i predsjednik požeškog oldtimer kluba.

Osim starih automobila, traktora i motocikala Požežani su imali prilike razgledati i različite modele automobila i vatrogasnih vozila  koje su predstavili članovi osječkog kluba kolekcionara „Autići“.

– Posebno skupljalo modele vatrogasnih vozila kojih imamo 450 komada što je ujedno i najveća takva kolekcija u Hrvatskoj – ističe Željko Balant, predsjednik osječkog kluba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije