Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proračun

Nejasne uštede od ukidanja agencija i zavoda

Vlada raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o Državnom inspektoratu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.01.2019.
u 21:10

Zanimljivo je da preraspodjelom unutar proračuna nisu predviđene uštede o kojima je Vlada govorila kada je najavljivala ukidanje agencija

Vlada je danas u proračunu za ovu godinu preraspodijelila ukupno nešto više od milijardu i 227 milijuna kuna. Odluka je donesena zbog činjenice da je Vlada u kolovozu odlučila ukinuti 19 agencija i zavoda, čiji su kadar i poslovi preseljeni u osam različitih ministarstava.

Zanimljivo je da preraspodjelom unutar proračuna nisu predviđene uštede o kojima je Vlada govorila kada je najavljivala ukidanje agencija. Naime, iznosi s razdjela koji su bili namijenjeni radu ukinutih agencija u cijelosti su prebačeni na ministarstva koja su preuzela njihove poslove, pri čemu je dio novca dodatno preraspodijeljen unutar razdjela tih ministarstava.

Primjerice, u MUP-ovu razdjelu povećana je stavka za opremanje policajaca. Ministar financija Zdravko Marić objašnjava da to što Vlada ovom odlukom nije predvidjela smanjenja u proračunu ne znači da ušteda od ukidanja agencija na kraju neće biti.

– Mi smo samo tehnički preraspodijelili ono što je bilo namijenjeno agencijama, a sada je na ministrima da naprave uštede kroz sinergiju – tumači Marić.

Vlada je jučer u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene zakona kojima se predlaže povećanje osnovice za obračun plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika od 6 posto. Obrazloženo je da su njihove osnovice 2009. kontinuirano smanjivane, dok su one u javnim službama rasle u više navrata.

>> Zašto je Slovenija naprednija od Hrvatske?

Komentara 9

IL
ilijan1a
21:18 23.01.2019.

Ukinite Finu!!!!

Avatar neidemdalje
neidemdalje
22:39 23.01.2019.

ukinite novce koje dajete strankama ...to je ušteda

ST
stefj
23:48 23.01.2019.

Koja prodaja magle. Čim se dotaknula državna-javna služba, sve pada u vodu. Neke najavljene uštede ispale su čista farsa, isto kao i navodnih 314 mjera za smanjenje parafiskalnih nameta kojih nema već 2-3 godine, ne znamo koje su, a očito nikada neće niti doći... Nema, ova vlada je ista kao i druge, malo jesu smanjili poreze, no dignuli su rashodovnu stranu proračuna za 10 milijardi, puno više od rasta gospodarstva... Irska je za nas čisti SF, a o Švicarskoj da ne govorimo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije