Naslovnica Vijesti Hrvatska

Neil Datta brifirao zastupnike o financiranju ultrakonzervativnih pokreta

Gost-predavač bio je Neil Datta, tajnik Europskog parlamentarnog foruma o populaciji i razvoju, hrvatskoj javnosti poznat kao jedan od aktera dokumentarnog filma "Protuudar na pravo na pobačaj u Europi", koji će sutra biti premijerno prikazan u Kinu Europa, u sklopu ovogodišnjeg Subversive Festivala.
17. svibnja 2018. u 17:16 10 komentara 255 prikaza
Neil Datta, jedan od najpoznatijih istraživača neokonzervativnog pokreta u EU
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Zaklada Friedric Ebert održala je danas u Saboru briefing za zastupnike o "pan-europskoj mobilizaciji vjerskih ekstremističkih skupina protiv seksualnih i reproduktivnih prava žena i napadu na manjinska prava". Gost-predavač bio je Neil Datta, tajnik Europskog parlamentarnog foruma o populaciji i razvoju, hrvatskoj javnosti poznat kao jedan od aktera dokumentarnog filma "Protuudar na pravo na pobačaj u Europi", koji će sutra biti premijerno prikazan u Kinu Europa, u sklopu ovogodišnjeg Subversive Festivala.

Glavašević: 'Fundamentalizam konzervativnih udruga jednak je islamističkom'

Briefing je bio zatvoren za javnost, a Zaklada u pozivu naslovljenom sa "poštovana zastupnice, poštovani zastupniče" (koju ipak nisu dobili svi, nego samo dio zastupnika) Dattu predstavlja vodećeg istraživača ultrakonzervativnih pokreta u Europi koji, uz napad na seksualna i reproduktivna prava žena i manjina, "sve otvorenije zagovaraju i urušavanje modela liberalnih demokracija, nudeći kao alternativu tzv. povratak na naravni poredak". Ističu i da je Datta razotkrio "povezanost ekstremističkih krugova s korumpiranim političarima i financiranjima od strane ruskih oligarha i zapadnih tajkuna". Na predavanje u Saboru novinari nisu bili pozvani, a u saborskim službama nisu nam znali odgovoriti ni koje parlamentarno tijelo je organiziralo predavanje, s obzirom da udruge ne mogu same pozivati na sastanke u zgradi Sabora. Naknadno smo među zastupnicima doznali da je briefing održan na poziv SDP-a, iz čijih su redova na sastanku bili Ranko Ostojić, Sabina Glasovac, Peđa Grbin i Bojan Glavašević. Pridružili su im se i SDSS-ovi Milorad Pupovac, Boris Milošević i Dragana Jeckov.

- Neil Data nam je prenio saznanja o financiranju desnih pokreta poput ovoga Željke Markić i da im je u Europi je jedan od financijera ruski oligarh koji je koji je opskrbljivao oružjem separatiste u Donecku - kazao nam je jedan od sudionika sastanka. Kao neposredan povod poziva Datti navodi projekciju njegova filma, ali i činjenicu da su u Hrvatskoj u tijeku dvije referendumske inicijative koje provode desne udruge o kakvima Datta govori.

Donald Trump Konferencija u Washingtonu Specijalni izvještaj iz Washingtona: što dalje donosi konzervativna revolucija? Hrvatski sabor SJEDNICA U Hrvatskom saboru u srijedu rasprava o Agrokoru i izvješćima pravobraniteljice za djecu Predrag Štromar PREDLOŽENE IZMJENE Štromar predlaže produljenje subvencija za kupnju stanova na pet godina
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  aha..još jedan promicatelj moderne kulture življenja..došao je naučiti tradicionalne Hrvate kako obitelj ,vjetra i nacija nisu temelj opstanka...

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Zašto SDP nije pozvao dotičnika na Iblerov trg pa tamo filozofirao?

 • bakulušić:

  Agit-prop nastavlja djelovanje u slobodnoj Hrvatskoj i u zgradi hrvatskog Sabora kao da je Hrvatska slobodni poligon za nastrane ljude i ideje. Srami li se netko u ovoj tužnoj državi??? Zašto ovog lika nisu pozvali svojoj kući i u svoju obitelj?