Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRIEFING U SABORU

Neil Datta brifirao zastupnike o financiranju ultrakonzervativnih pokreta

Neil Datta, jedan od najpoznatijih istraživača neokonzervativnog pokreta u EU
Jurica Galoic/PIXSELL
17.05.2018.
u 17:16

Gost-predavač bio je Neil Datta, tajnik Europskog parlamentarnog foruma o populaciji i razvoju, hrvatskoj javnosti poznat kao jedan od aktera dokumentarnog filma "Protuudar na pravo na pobačaj u Europi", koji će sutra biti premijerno prikazan u Kinu Europa, u sklopu ovogodišnjeg Subversive Festivala.

Zaklada Friedric Ebert održala je danas u Saboru briefing za zastupnike o "pan-europskoj mobilizaciji vjerskih ekstremističkih skupina protiv seksualnih i reproduktivnih prava žena i napadu na manjinska prava". Gost-predavač bio je Neil Datta, tajnik Europskog parlamentarnog foruma o populaciji i razvoju, hrvatskoj javnosti poznat kao jedan od aktera dokumentarnog filma "Protuudar na pravo na pobačaj u Europi", koji će sutra biti premijerno prikazan u Kinu Europa, u sklopu ovogodišnjeg Subversive Festivala.

Briefing je bio zatvoren za javnost, a Zaklada u pozivu naslovljenom sa "poštovana zastupnice, poštovani zastupniče" (koju ipak nisu dobili svi, nego samo dio zastupnika) Dattu predstavlja vodećeg istraživača ultrakonzervativnih pokreta u Europi koji, uz napad na seksualna i reproduktivna prava žena i manjina, "sve otvorenije zagovaraju i urušavanje modela liberalnih demokracija, nudeći kao alternativu tzv. povratak na naravni poredak". Ističu i da je Datta razotkrio "povezanost ekstremističkih krugova s korumpiranim političarima i financiranjima od strane ruskih oligarha i zapadnih tajkuna". Na predavanje u Saboru novinari nisu bili pozvani, a u saborskim službama nisu nam znali odgovoriti ni koje parlamentarno tijelo je organiziralo predavanje, s obzirom da udruge ne mogu same pozivati na sastanke u zgradi Sabora. Naknadno smo među zastupnicima doznali da je briefing održan na poziv SDP-a, iz čijih su redova na sastanku bili Ranko Ostojić, Sabina Glasovac, Peđa Grbin i Bojan Glavašević. Pridružili su im se i SDSS-ovi Milorad Pupovac, Boris Milošević i Dragana Jeckov.

- Neil Data nam je prenio saznanja o financiranju desnih pokreta poput ovoga Željke Markić i da im je u Europi je jedan od financijera ruski oligarh koji je koji je opskrbljivao oružjem separatiste u Donecku - kazao nam je jedan od sudionika sastanka. Kao neposredan povod poziva Datti navodi projekciju njegova filma, ali i činjenicu da su u Hrvatskoj u tijeku dvije referendumske inicijative koje provode desne udruge o kakvima Datta govori.

Komentara 9

Avatar rubinet
rubinet
17:28 17.05.2018.

aha..još jedan promicatelj moderne kulture življenja..došao je naučiti tradicionalne Hrvate kako obitelj ,vjetra i nacija nisu temelj opstanka...

Avatar rubinet
rubinet
19:04 17.05.2018.

Zašto SDP nije pozvao dotičnika na Iblerov trg pa tamo filozofirao?

BA
bakulušić
18:32 17.05.2018.

Agit-prop nastavlja djelovanje u slobodnoj Hrvatskoj i u zgradi hrvatskog Sabora kao da je Hrvatska slobodni poligon za nastrane ljude i ideje. Srami li se netko u ovoj tužnoj državi??? Zašto ovog lika nisu pozvali svojoj kući i u svoju obitelj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije