Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stephanie Milda

"Nedostaju nam kuća i prijatelji, ali moramo izdržati još malo"

'25.09.2012., Zracna luka Pleso, Zagreb - Stephanie Milda odlazi na operaciju u SAD. Obitelj Milda.   Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
'Daniel Kasap/PIXSELL'
26.12.2012.
u 11:55

“Plavokosi anđeo” još se liječi u Chicagu i s obitelji nestrpljivo čeka odluku liječnika o povratku u Zadar

Iako daleko od kuće i rodnoga Zadra, obitelj Anite i Ivice Milda Božić će dočekati u miru, spokoju i punih srca. U Chicagu, u kući Ronald McDonald House, u kojoj borave obitelji pacijenata, a koja je smještena pokraj Sveučilišne bolnice u kojoj se već dva i pol mjeseca liječi njihova petogodišnja djevojčica Stephanie, bit će svi na okupu. Tata Ivica i sestra Melanie doputovali su iz Hrvatske prije četiri dana, a Badnju večer i sam Božić provest će u jednoj hrvatskoj obitelji koja im je i dosad pomagala u privremenim iseljeničkim danima.

Osjećaj zajedništva

Više nego ijedne godine dosad, osjećaj zajedništva i ljubavi snažit će njihova srca jer već prvoga radnog dana nakon blagdana liječnički tim dr. Davida Frima pregledat će Stephanie, a o ishodu nalaza ovisit će i povratak cijele obitelji u Zadar.

- Naravno da nam nedostaju naša kuća, obitelj, prijatelji, Zadar, ali moramo izdržati još samo malo i nadamo se da ćemo uskoro ponovno biti doma - rekla nam je majka Anita, koja će godinu na izmaku pamtiti ponajprije po brizi i borbi za ozdravljenje svoje djevojčice Stephanie, kojoj je prije godinu dana dijagnosticirana teška bolest mozga, Arnold Chiarijeva malformacija.

Nakon neuspješne operacije u Zagrebu i odbijanja HZZO-a da plati troškove liječenja u inozemstvu, roditelji bolesne djevojčice nisu se predali, kontaktirali su vodećeg svjetskog stručnjaka za ACM dr. Davida Frima u Chicagu i dogovorili operaciju koja je procijenjena na 300.000 dolara. U tom trenutku, kako su jednom kazali, bili su potpuno nesvjesni činjenice da novac za operaciju nemaju, ali pristanak dr. Frima da operira malenu Stephanie, kojoj se stanje sve više pogoršavalo, doživjeli su kao Božji blagoslov. Na nagovor prijatelja priču o plavokosoj djevojčici, koja „samo želi biti zdrava“, kako je poslije nazvana i cijela humanitarna kampanja, ispričali su medijima, a to je bilo dovoljno da se na noge podigne cijela Hrvatska. U humanitarnoj akciji, kakva još nije zabilježena na ovim prostorima, u samo 20-ak dana prikupljeno je 2,6 milijuna kuna, što je bilo više nego dovoljno i za operaciju i za postoperativni oporavak.

Osmijeh plavokosog anđela, kako su svojedobno izjavili organizatori akcije, otopio je srca znanih i neznanih prijatelja, bez političke i nacionalne obojenosti, svi su željeli pomoći mladoj obitelji koja je zanijemila pred bešćutnim državnim aparatom. Istodobno, priča o djevojčici iz Zadra otvorila je probleme mnogih roditelja bolesne djece koji svakodnevno zastanu pod teretom HZZO-ove administracije.

Što će reći dr. Frim?

Budući da je novca za Stephanienu operaciju skupljeno više nego što je trebalo, Anita i Ivica Milda najavili su da će sve što ostane poslije povratka s liječenja, svaku kunu i lipu, darovati u zakladu koju će osnovati kad se vrate iz Amerike. A kada će obitelj ponovno biti na okupu u svom zadarskom domu, nitko još ne može sa sigurnošću reći. Točku na i stavit će dr. David Frim, pod čijim budnim okom Stephanie već mjesec i pol svakodnevno odlazi na terapiju i sanja povratak u rodni Zadar.

>> Stephanie Milda oporavlja se u Chicagu: Sretan Božić svima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije