Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Nedopustivo je da EU 17 godina pregovara o deportaciji migranata'

Austrija i Slovenija pozvale su Bruxelles da što prije organizira summit o hitnom vraćanju svih migranata kojima je odbijen azil
18. veljače 2017. u 07:00 2 komentara 1818 prikaza
Više od 500 migranata probilo je ogradu i ušlo u enklavu Ceutu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Austrija i Slovenija traže od Bruxellesa summit o migrantima na kojemu bi se dogovorilo hitno protjerivanje svih kojima je odbijen azil, jer smatraju da je nedopustivo da Bruxelles 17 godina bezuspješno pregovara s Marokom o deportaciji njihovih državljana.

Problem s Marokancima

Deseci tisuća migranata iz Maroka i ostalih zemalja Magreba kojima je odbijen zahtjev za azil već su godinama ilegalno na teritoriju EU gdje žive i po dvije generacije migranata. Austrijski ministar obrane Hans Peter Doskozil kazao je da se hitno mora održati summit i da Europa mora zajedničkim naporima riješiti taj problem što prije ističući da je Bruxelles cijelo vrijeme bio daleko od tih problema i da je važno što prije održati sastanak na vrhu s povjerenikom EU za izbjeglice jer je situacija postala nepodnošljiva. Uz ostalo, Doskozil je ponovno zatražio uspostavljanje izbjegličkih centara EU u ključnim područjima poput sjeverne Afrike, Bliskog istoka i Uzbekistana. U tim bi centrima predavali svoje zahtjeve za azil i nakon odobrenja čak bi bio organiziran prijevoz preko Sredozemlja do određene zemlje EU koja bi im odobrila azil.

Doskozil smatra da bi i s Tunisom trebalo pregovarati o osnivanju takvog centra i u toj zemlji. Isti stav kao Austrija zauzela je i Slovenija. Povjerenik za izbjeglice i granične kontrole te zamjenik ministra unutarnjih poslova Slovenije, Boštjan Šefic, naglasio je da se mora doći do zajedničke recirkulacije režima u EU, s obzirom na to da je hitno potrebna akciju.

– Velike nevolje stvaraju nam migranti koji nemaju pravo na politički azil. Zapravo nas ometaju u pomaganju onima koji stvarno trebaju našu zaštitu i podršku i koji su dobili azil u zemljama EU – kazao je Šefic istaknuvši da EU mora promijeniti politiku i ubrzati pregovore o povratku migranata koji nemaju pravo na politički azil. Predugo je, rekao je, 18 godina pregovarati s jednom zemljom kao što je Maroko o povratku njezinih državljana. I dok Austrija i Slovenija pozivaju na hitan summit i rješenje problema, novi migranti iz Maroka ulaze na teritorij zemalja EU.

Upadi u Španjolsku

German Chancellor Angela Merkel (CDU) inside a reception and transit center for migrants of the International Organization for Migrants (IOM) speaking with refugees such as Liberian Binta (M) in Niamey, Niger, 10 October 2016. Chancellor Merkel is on a th Plan u 16 točaka Merkel: Želimo brze deportacije izbjeglice NJEMAČKA Bundestag prihvatio pooštrene zakone o azilu, vode se specijalni centri

Naime, nakon žestokih sukoba s marokanskim i španjolskim snagama sigurnosti, više od 500 migranata iz skupine od 1100 osoba iz subsaharske Afrike koje su željele ući u Europu, uspjelo je iz Maroka ući u španjolsku enklavu Ceutu na afričkom tlu nakon što su se uspjeli probiti kroz vrata na ogradi podignutoj na granici između Maroka i Španjolske. Neki od migranata pokušali su čak preskočiti šest metara visoku ogradu, na čijem vrhu je bodljikava žica. Migranti koji su prešli na španjolski teritorij slavili su na ulicama noseći zastave Španjolske i Europske unije i uzvikujući “Sloboda!”. U sličnom napadu 9. prosinca oko 400 migranata pokušalo je probiti tu ogradu. Španjolske enklave u Africi Ceuta i Melilla čine jedinu kopnenu granicu koja dijeli Europsku uniju i Afriku, odakle brojni migranti žele dospjeti do “obećanih zemalja” Europske unije.

>> Njemački rekord: Više od 55 tisuća migranata vratilo se kući dobrovoljno

COVID-19
Znanstvenici i stručnjaci o sve većem broju zaraženih: Ovo su tri mjere koje hitno treba poduzeti
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Darko22:

    Europa za europljane, i tu je kraj priče.

  • Avatar comparator
    comparator:

    Novac u rukama banaka koje kontroliraju cjelokupnu industriju osmislio je društveni sustav u kojem čovjek zauzima sporedno mjesto kao čimbenik odlučivanja i ovisan je o eliti koja odlučuje o kolanju novca tako da distribucijom kapitala i nevidljivim ovisnostima izaziva kontradiktornosti ... prikaži još!ti u moralnim postulatima . To na žalost izaziva krize koje se periodično događaju i koje su u novije vrijeme učestalije . Čovječanstvo se suočava s onim kulturološkim problemima koji traže rješenja u pomirenju kulturoloških razlika ali je upravo mehanizam distribucije kapitala u Evropu kao sigurnu oazu za ulaganje ujedno i uzrok miješanja kultura i propadanja malih nacija .