Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA

Bundestag prihvatio pooštrene zakone o azilu, vode se specijalni centri

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
25.02.2016.
u 13:53

Od ukupnog broja zastupnika njih 429 glasovalo je 'za', 147 bilo je protiv, a četvero je bilo suzdržano

Njemački parlament Bundestag velikom većinom glasova vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije danas je prihvatio sporni zakonski paket mjera koji bi trebao pooštriti uvjete za stjecanje političkog azila u Njemačkoj te ubrzati proces protjerivanja onih kojima je zahtjev odbijen.

"Da parafraziram Willyja Brandta (bivšeg socijaldemokratskog kancelara op.a.) u politici se rijetko radi o odluci između crnog i bijelog, a više o biranju jedne od mnogih nijansi sive", rekla je povjerenica savezne vlade za integraciju Aydan Oezoguz (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) braneći zakonski paket od napada oporbe koja koalicijskoj vladi Angele Merkel predbacuje da novim zakonskim mjerama pravo na azil u Njemačkoj stavlja izvan snage.

"Ovo nije odmjerena politika nego simbol kaosa i panike" rekla je predsjednica zastupničkog kluba oporbene stranke Zeleni, Katrin Goering-Eckard, kritizirajući paket zakonskih mjera. I oporbena stranka Ljevica je oštro reagirala na novi paket predbacujući mu prije svega da je donesen prebrzo i bez promišljanja.  

Od ukupnog broja zastupnika njih 429 glasovalo je 'za', 147 bilo je protiv, a četvero je bilo suzdržano prilikom glasovanja o paketu zakonskih mjera nazvanom "Azilni paket II", kojeg je vlada Angele Merkel donijela kao reakciju na drastičan porast broja izbjeglica koji od kasnog ljeta 2015. dolaze u Njemačku.  

Najvažniji dio zakonskih promjena odnosi se na uvođenje specijalnih prihvatnih centara za tražitelja azila koji imaju vrlo male ili nikakve izglede za dobivanje statusa progonjenih ili izbjeglica u Njemačkoj. Ove osobe bi se odmah s granice smještale u specijalne prihvatne centre gdje bi njihov zahtjev bio rješavan po ubrzanom postupku nakon čega bi, u slučaju odbijanja, slijedilo protjerivanje u zemlje porijekla.

Kod ovih osoba se uglavnom radi o tražiteljima azila iz zemalja koje slove kao sigurne ili osoba koje po drugi put pokušavaju u Njemačkoj postaviti zahtjev za azilom iako im je već jednom odbijen. To su sve zemlje tzv. zapadnog Balkana, a sada je pojam "zemlje sigurnog porijekla" proširen i na Maroko, Tunis i Alžir.  

Najsporniji dio zakonskog paketa odnosi se na zabranu spajanja obitelji za izbjeglice kojima je omogućena privremena zaštita, primjerice dok ne prestanu razlozi zbog kojih je ta osoba u Njemačkoj zatražila utočište. Oporba je posebice kritizirala da se to odnosi i na maloljetne izbjeglice koje sada neće biti u mogućnosti svoje roditelje legalnim putem dovesti u Njemačku. Aydan Oezoguz je naglasila kako ova mjera pogađa "vrlo mali" broj izbjeglica.  

Ubuduće će biti olakšano i protjerivanja tražitelja azila i izbjeglica koji su prekršili njemačke zakone. Ova mjera je uvedena kao reakcija na nerede u novogodišnjoj noći kada je na željezničkom kolodvoru u Koelnu skupina izbjeglica, uglavnom iz sjevernoafričkih zemalja, seksualno napastovala i pljačkala nekoliko stotina žena. Sada će biti moguće protjerati one osobe koje budu osuđene na najmanje godinu dana zatvora. Dosad je ta granica bila tri godine.

>> Austrija na čelu pobune protiv Bruxellesa i Merkel

>> Šesta beba izbjeglica rođena u Slavonskom Brodu, kuma volonterka

Komentara 4

ST
stomugromova
15:17 25.02.2016.

@kit1772 - Ženevska konvencija se odnosi isključiv na susjedne države,a ne na izbjeglie sa drugog kopntinenta.Zato prestani obmanjivati javnost.Ovaj migrantski val je projekt judeomasonerije sa ciljem destabilizacije EU.Sve soroševe udruge su logistički servis migranata.

KI
kit1772
14:15 25.02.2016.

opet mazu oci javnosti.. u praksi protjerivanje je gotovo nemogcue zbog zenevske konvencije.. da sad ne ulazimo u analizu koliko ozbiljan prekrsaj mora biti da neko dobije godinu dana zatvora.. daj molim te.. malo se tu mijennja danasnja situacija

DU
Deleted user
02:07 26.02.2016.

znaci za kradju i silovanje izlostavljanje dobili su samo 3 mjeseca uvjetne kazne ovo je ludilo i strasno a kaj bi trebali napravit da dobiju godinu dana pa da budu protjerani,,,,, strasno,,kaos,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije