Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Split na nogama

‘Nećete zatvoriti škver! U Europu ulazimo, ali ne spuštenih gaća’

split, prosvjed, škverani (1)
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/9
22.09.2010.
u 12:15

Radnici traže da Vlada poštuje Ustav i omogući im pravo na rad te da u roku od 15 dana dopusti ugovaranje novih poslova, inače će opet prosvjedovati.

Više od 3 tisuće radnika splitskog brodogradilišta, nezadovoljnih zabranom ugovaranja novih poslova i tijekom privatizacije, u radnim trlišima, s transparentima i zviždaljkama, prosvjedovalo je danas mirno i dostojanstveno splitskim ulicama. Na putu od škvera do zgrade Splitsko-dalmatinske županije pridružilo im se oko tisuću građana.

– Na posljednjem sastanku premijerka mi je kazala da je povijesna šansa i prilika da uđemo u EU. Ulazimo u Europu, ali ne spuštenih gaća, već s radnicima i punih navoza. Nećete zatvoriti škver, poručio je Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca. Na prosvjedu je vladala naglašena protuvladina atmosfera. Svako spominjanje imena Jadranke Kosor škverani su popratili skandiranjem: “Dolje Europa, dolje Vlada, idemo u Zagreb!”

– Merkelica je skočila i spasila Opel, pozivam Jacu da spasi škver – zatražio je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita.

Riješite se onih koji lažu

Poručio je premijerki da se otarasi onih koji joj lažu i kažu kako je ponuda samoborskog DIV-a bila valjana. Dodao je kako su splitski škverani napravili najbolji brod na svijetu, a sad ih se želi zatvoriti.

– Oni u Europi koji primaju plaću od 10 tisuća eura dijele nam lekcije. Pozdravljamo Pulu, Kraljevicu, 3. maj, Brodotrogir. Cijeli će Split izać’ na ulice, najavio je čelnik Nezavisnog sindikata.

– Mi smo danas s vama, sutra vi dođite kod nas – riječi su koje je okupljenim prosvjednicima uputio kolega iz Kraljevice. Svi sindikati svih hrvatskih škverova poslali su pismenu potporu Splićanima koji su ispred zgrade Županije pjevali svoju himnu “Kako ću joj reć’ da varim”.

Prvi u koloni

Škverani su s prosvjeda Vladi uputili četiri zahtjeva. Traže da Vlada poštuje Ustav i omogući im pravo na rad te bezuvjetno, u roku od 15 dana, ugovaranje novih poslova. Ako se to ne ispuni, organizirat će drugi prosvjed koji neće najavljivati! Zahtijevaju i da se odustane od ponude samoborskog DIV-a te da Vlada prestane s optužbama kako su škverani krivi za situaciju u kojoj se nalaze. Pred zgradom Županije s prosvjednicima su u prvom redu bili župan Ante Sanader, njegov zamjenik Visko Haladić i splitski dogradonačelnik Jure Šundov.

– Gradonačelnik Kerum je u Zagrebu i nije mogao biti ovdje. Ali, ako treba, prosvjedovat ćemo s vama u Zagrebu, poručio je Šundov.Brodograditelji su se nakon prosvjeda koji je trajao oko sat i 15 minuta vratili na posao, a samo sat poslije, konferenciju su održali šefovi splitskog i dalmatinskog HDZ-a Dujomir Marasović i Kruno Peronja te župan Ante Sanader.

– Svi smo mi škverani, ići ću prvi u koloni ako se bude ukidala brodogradnja, izjavio je Marasović. HDZ-ovci tvrde da ni Keruma ni SDP nije briga za brodogradilište.

>>Splitski HDZ poručio: Svi smo mi škverani!

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
16:29 22.09.2010.

Universo - krivo si obavješten,,ne bacaj ljudima prašinu u oći

DA
darko9
17:52 22.09.2010.

pa kaj još nisu zatvorili tu rupu bez dna u koju padaju novci svih poreznih obveznika to treba pod hitno srušiti i otvoriti vezove za kruzere ili izgraditi vrtiče

DU
Deleted user
13:12 22.09.2010.

Spasiti? Kosor? Dobar vic. Odite doma i uživajte u ulasku u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije