Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milan Bandić:

'Neće ustaše u Zagrebu dočekati Vučića jer ih u Zagrebu nema'

Milan Bandić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
11.02.2018.
u 17:28

Bernardić i ja nismo razgovarali o penezima, a još manje o predsjedničkim izborima za dvije godine - rekao je Bandić

Neće ustaše u Zagrebu dočekati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića jer ih u Zagrebu nema, poručio je danas gradonačelnik Zagreba i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić na današnjoj konferenciji za medije u stranačkim prostorijama.

Bandić, koji je o Vučićevom posjetu primarno govorio iz stranačke perspektive, upitao se zašto je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala Vučića bez dogovora s Vladom.

- Posebno je iznenađenje što je poziv uslijedio svega nekoliko dana nakon izložbe Srbije u UN-u - rekao je Bandić.

Dodao je da je završetkom Drugog svjetskog rata Srbija pokušala Hrvatima nametnuti krivnju genocidnih razmjera, što je ponovljeno newyorškom izložbom o Jasenovcu. U takvim je okolnostima, rekao je, uistinu hrabro pozvati predsjednika Srbije u posjet. Rekao je da je Stranka rada i solidarnosti stajališta da je dobro pokrenuti dijalog, koji je neminovan jer je Srbija naš susjed, ali je izrazio i određenu suzdržanost.

Milan Bandić
1/10

- Dok god glasovi visokopozicioniranih srbijanskih dužnosnika najavljuju da će ga dočekati ustaše, a iz Hrvatske se čuje da s četnicima ne treba razgovarati, ozbiljan dijalog nije moguć. Potreban je dijalog između Srba i Hrvata, a ne između ustaša i četnika - rekao je Bandić, komentirajući izjave srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina.

Poručio je da Hrvatska kao uljuđena europska zemlja sigurno može pomoći Srbiji na europskom putu.

- Posjet predsjednika Srbije ocjenjujemo potrebnim da taj interkulturalni dijalog konačno krene. Sve ostalo čega smo svjedoci zadnjih tjedan dana je neozbiljno i neodgovorno. S jedne strane, tišina nije riješila nijedan problem, a još manje buka i bučanje. Dijalog je preduvjet bilo kakvog interkulturalnog početka i taj posjet predsjednika Vučića prvi put iz Beograda iz Zagreb ocjenjujemo potrebnim, pozitivnim, kao početak nečega što će biti dugotrajan proces, ali će uroditi plodom. Ali podvlačim i dalje - dijalog između ustaša i četnika kao povijesno poražene i promašene sintagme nije moguć, ali dijalog između Srba i Hrvata je moguć i potreban jer druge alternative nema - rekao je Bandić.

Kao gradonačelnik Zagreba rekao je da neće ustaše u Zagrebu dočekati Vučića jer ih u Zagrebu nema.

- Pozivam naše sugrađane da budemo na razini tog zadatka, civiliziranog Zagreba. Više sam nego umjereni optimist da će posjet državnika državniku proći u najboljem redu, a institucije sigurnosti rade svoj posao, hvala Bogu, kao svugdje u svijetu - rekao je Bandić.

Na pitanje o tužbi SDP-a protiv njega zbog novca iz kampanje 2009. odgovorio je da to nije bila kampanja Milana Bandića, već SDP-a i Zorana Milanovića.

- Kada je potres, nevera, tektonika, onda miševi svi iziđu vani. A budući da ta još tektonika traje, neka završi da svi miševi iziđu vani. Kad iziđu, ja ću to komentirati, a to će biti idući tjedan - rekao je Bandić.

Pozvao je novinare da pročitaju zapisnik Trgovačkog suda i da se korektno prenesu javnosti.

- Ovi novci su samo za listu 2009. godine. Listu na kojoj je gradonačelnik bio 51., gospodin Bernardić 40., a znate tko je bio prvi? Gospodin Milanović. I koga je zvao? Pročitajte u zapisniku. Morate se sjetiti da je tražio da abdiciram, da ćemo izgubiti, a ja dobio 20 posto više od njega - rekao je Bandić, koji je između ostalog rekao da ga nisu htjeli poduprijeti iako je bio "popularniji od Janice Kostelić".

Bandić se upitao i "gde su penezi". Pozvao je novinare da sačuvaju predsjednika SDP-a Davora Bernardića jer "ima puno problema čovjek", a komentirao je i večeru na kojoj je nedavno snimljen s Bernardićem, otkrivši o čemu nisu razgovarali.

- Nismo razgovarali o penezima, a još manje o predsjedničkim izborima za dvije godine - rekao je Bandić.

Račan je SDP doveo na vlast, no njegov rezultat nije bio ni blizu Milanovićevom:

Milan Bandić
1/10

Komentara 115

DH
dalibor.hren
17:46 11.02.2018.

U Zagrebu ima više četnika neo ustaša!

Avatar dyous
dyous
18:50 11.02.2018.

Vecina Hrvata bili su ili domobrani ili partizani. Partizani su bili antifašisti. Ustaše su bile fašisti i bih izrodi, koji su suradivali sa cetnicima i koji su rasprodali pola Hrvatske. Razumljivo.?????

DU
Deleted user
17:50 11.02.2018.

hehehehhe ma kakve Ustase,,,razbjezali se 45-e ka i oni 95-e.............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije