Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Neće umrijeti od gladi i žeđi, i za te osjećaje nužna je svijest

Vincentu Lambertu danas bi liječnici trebali prestati umjetno davati hranu i tekućinu, ali roditelji se nadaju da će predsjednik Macron poštovati zahtjev Odbora UN-a za invalide
20. svibnja 2019. u 11:19 3 komentara 218 prikaza
Emmanuel Macron
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/3

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posljednja je nada roditelja Vincenta Lamberta (42), tetraplegičara kojem bi od danas u bolnici u Reimsu trebalo biti uskraćeno hranjenje i hidratacija putem sonde. Pierre (90) i Viviane (73), kako prenosi AFP, mole da se nastavi umjetno davanje hrane i tekućine, što traži UN-ov Odbor za prava invalidnih osoba sve dok ne okončaju postupak započet 3. svibnja na njihov zahtjev.

Emmanuel Macron Eutanazija Smrt od gladi i žeđi. Hoće li Francuska to dopustiti?

Nerazumno održavati život

Francuska ministrica zdravstva Agnès Buzyn uzvratila je da Francusku taj zahtjev ne obvezuje jer su sudovi potvrdili zakonitost odluke liječnika o prestanku tretmana, a ni Europski sud za ljudska prava u tomu ne nalazi povredu Konvencije o ljudskim pravima. Odbor je nadležan za invalidne osobe, a ne za osobe u vegetativnom stanju, tumači ministrica te zaključuje kako bi nova suspenzija odluke uskratila pravo pacijentu da ne trpi “nerazumnu tvrdoglavost” u održavanju na životu.

Sudeći po tomu, došao je kraj mučnim medicinsko-pravnim i bioetičkim bitkama koje su podijelile i obitelj Vincenta Lamberta, a koje traju intenzivno od 2013. kad je prvi put pokušano postupno prekinuti tretman, s čim je suglasna supruga i šestero od osmero braće i sestara, ali su to religiozni roditelji slučajno doznali i sudskim putem se izborili za nastavak tretmana koji traje od 2008., kad je Lambert doživio tešku prometnu nesreću. Nakon ministričina odgovora u petak, UN-ov odbor obratio se i visokom povjereniku UN-a za ljudska prava ponovno inzistirajući da Francuska ne prekida tretman kako bi imali vremena provesti postupak. Ministrica na daljnje upite AFP-a ne odgovara. Odvjetnici roditelja ističu kako je Francuska od 2010. potpisnica Konvencije o pravima invalidnih osoba, ali još jedan pokušaj da sudskim putem natjeraju bolnicu i vlasti da poštuju preuzete međunarodne obveze nije uspio.

Emmanuel Macron BRANIO FRANCUSKU SVJETOVNOST Macron obećao da će se uporno boriti protiv političkog islama koji se želi odcijepiti u Francuskoj

I pravobraniteljica je u petak, odgovarajući odvjetnicima, ustvrdila da praksa govori u prilog poštivanja privremenih mjera UN-ova odbora jer se u protivnom ometa učinkovito ostvarivanje prava na pritužbu. Država od toga može odstupiti samo ako to opravdavaju iznimne okolnosti. Ali tu je riječ o sukobu normi koji ona nije ovlaštena riješiti.

Skupina katoličkih bioetičara pita zašto se ne čeka odluku UN-ova odbora. “Čemu ta žurba koja vodi prema smrti?”, pitaju. Pozivajući se na etički pristup prema kojem je zaštita najranjivijih pokazatelj i mjera ljudskosti društva, inzistiraju na prebacivanju Lamberta u specijaliziranu jedinicu za njegu prilagođenu njegovu stanju. Na tomu je lani u travnju inzistiralo 70 liječnika specijaliziranih za stanja slična Lambertovu ističući i stabilnost njegova kliničkog stanja kao etički argument protiv prestanka tretmana. Luisella Scrosati, autorica niza bioetičkih članaka temeljenih na crkvenim stajalištima, tu žurbu je usporedio s “Akcijom T4” kojom su liječnici u nacističkoj Njemačkoj provodili eutanazijski program na tisućama neizlječivo bolesnih.

Uzgred, francuska ministrica zdravstva kći je žrtve holokausta, njezin je otac je kao 16-godišnjak preživio šest mjeseci logora u Auschwitzu i marš smrti. I papa Franjo osuđuje “kulturu otpada” koja ljude selekcionira prema njihovoj korisnosti potrošačkom društvu aludirajući na pobačaj i eutanaziju. Lani se i u Britaniji odvijala slična drama i bitka za održavanje na životu 23-mjesečnog Alfieja Evansa koji je umro četvrtog dana nakon što je, protivno volji roditelja, isključen s aparata jer je bio u vegetativnom stanju, bez mogućnosti oporavka. Dobio je i talijansko državljanstvo, ali njegov premještaj u vatikansku bolnicu nije odobren. Papa Franjo se tada zauzeo i za Lamberta: “Jedini gospodar života od početka do prirodnog završetka jest Bog. Naš je zadatak da učinimo sve za očuvanje života” bez obzira na to je li riječ o bolesnicima u vegetativnom stanju ili s minimalnom sviješću, kakvih je na desetke tisuća u Europi.

Summit Europske unije EU SUMMIT Kurz: Europskoj uniji nužna smjena generacija

Hrana je primarna potreba

Zagovornici održavanja Lamberta na životu pozivaju se i na nalaz vještaka na zahtjev upravnog suda prema kojem su hranjenje i hidratacija primarne potrebe svakog čovjeka i ne mogu se tretirati u kontekstu “nerazumne tvrdoglavosti” te biti podložne prekidu tretmana kod invalidnih osoba, odnosno situaciji u kojoj je temeljem francuskog zakona “Leonetti” iz 2016. dopušten prestanak “medicinskog tretmana”, odnosno postupak duboke i kontinuirane sedacije lijekovima sve do smrti. Čelnik demokršćana Jean-Fredéric Poisson u javnom pismu Macronu piše kako ne traži od njega da koristi svoje pravo na milost, jer je Lambert nevin čovjek, već da ne sudjeluje u njegovu ubojstvu s umišljajem. Lambert samostalno diše. Stručnjak za palijativnu skrb dr. Bernard Devalois kaže za AFP, kako prenosi France24, da Lambert zbog uskrate tretmana neće biti gladan i žedan, već će prirodno umrijeti za nekoliko dana, dodajući kako Lambert nema tih osjećaja, jer za to morate biti svjesni.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • larala:

    na što smo spali....moderno društvo uskraćuje teškom bolesniku hranu i vodu jer više nema od njega koristi....

  • okolo:

    ,..indijanske skvo, nakon što su im otpali zubi, same bih otišle u šumu, na brdo gdje bi preminule...nisu htjele bit teret plemenu.. bjelci su ih nazivali divljacima, raznim pogrdnim imenima...i tek nakon 200 g, svanulo blijedolikim ...jeftino, efikasno, liberalno

  • neboiznadzagreba:

    Ne razumijem, jučer je objavljeni da je sud naložio da se mora nastaviti davati voda i hrana ovom čovjeku, danas da će ga usmrtii ( recimo to bez eufemizama). Tko su francuska ministrica i predsjednik da imaju veće ovlasti od ... prikaži još!d suda i samoga Boga? Tko su liječnici koji znaju da on neće patiti? Bi li onaj dio obitelji koji je za prestanak hranjenja sam obavio usmrćivanje da mora? Puno pitanja, malo odgovora.