Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRANIO FRANCUSKU SVJETOVNOST

Macron obećao da će se uporno boriti protiv političkog islama koji se želi odcijepiti u Francuskoj

Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
25.04.2019.
u 22:57

Od studenoga se izvršna vlast savjetuje s vjerskim predstavnicima u doradi svog plana reforme zakona iz 1905. kako bi pojačala transparentnost financiranja vjeroispovijedi i jamčila poštivanje javnog reda.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u četvrtak čvrsto branio francusku svjetovnost i upozorio protiv  "komunitarizma" i obećao da će biti neumoljiv prema onima koji žele nametnuti "politički islam koji se želi odcijepiti" u Francuskoj.

"Ne smijemo se skrivati kada se govori o sekularizmu, zapravo ne govorimo o sekularizmu već o komunitarizmu koji se naselio u neke dijelove republike", objasnio je predsjednik na konferenciji za novinare.

"Govorimo o odcjepljenju koje se pojavljuje jer republika nije ispunila svoja obećanja, govorimo o ljudima koji u ime vjere provode politički plan, plan političkog islama koji se želi odcijepiti od naše republike. U vezi toga sam tražio od vlade da bude neumoljiva", istaknuo je.

Francuska razmatra kako organizirati islam na svom teritoriju, dok je muslimansko stanovništvo u glavnom gradu u velikom porastu u poslijeratnom razdoblju.

To pitanje u francuskom društvu izaziva napetosti, često potaknute konkretnim slučajevima poput nošenja muslimanske marame u školi.

Francuska je 1905. usvojila zakon o odvajanju crkve i države i tako osnovala sekularnu republiku.

"U posljednje vrijeme smo pojačali zakon iz 1905. i zatvorili škole koje nisu poštovale zakone republike i zatvorili udruge i kulturne institucije koje nisu poštovale pravila republike prema istom načelu javnog reda ili borbe protiv terorizma", rekao je francuski predsjednik. 

Od studenoga se izvršna vlast savjetuje s vjerskim predstavnicima u doradi svog plana reforme zakona iz 1905. kako bi pojačala transparentnost financiranja vjeroispovijedi i jamčila poštivanje javnog reda.

 

Ključne riječi

Komentara 12

ZI
zimerman
23:22 25.04.2019.

Politički islam se ne želi odcijepiti u Francuskoj nego želi islamizirati cijelu francusku .

MA
Majk
06:22 26.04.2019.

Ti i ko ti takvi ste i dozvolili da rade i otvaraju šta oni hoće bojim se da je kasno

MA
marijaqwer
09:44 26.04.2019.

Macron je obećao borbu protiv političkog islama, ali to je izgubljena bitka, jer će ih politički islam pobjediti preglasavanjem.Jeftina radna snaga uskoro će postati politička vlast koji će nametnuti svoje vrijednosti. U tom sustavu vrijednosti mi ćemo biti nevjernici kojima se pruža prilika za prijeći na islam, plaćati dodatni porez ili odseliti se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije