Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grijesi ministrice

Ne smijeni li HNS ministricu Zlatar, učinit će to premijer

Andrea Zlatar Violić,Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
24.03.2015.
u 08:50

Andrea Zlatar Violić u stranci više nema kredibilitet, ali čini se da je treba privoljeti na ostavku...

Sudbina ministrice kulture Andreje Zlatar Violić riješit će se za dan-dva. Ako je u tome roku ne riješi sam HNS, čija je Zlatar Violić članica, onda će stvar presjeći premijer Zoran Milanović. Kaže nam to izvor iz Vlade navodeći kako premijer nije imao pojma da članica njegove Vlade manipulira sa službenom kreditnom karticom i uzima akontacije za putovanja na koja nije odlazila. Za nalaz Državne revizije koji je to otkrio Milanović je prvi put čuo u petak u Bruxellesu, i to kada su ga novinari pitali za stav prema ministrici koja je iz službene blagajne izvlačila gotovinu i onda je naknadno vraćala u mjesečnim ratama, uskratom od plaće.

Milanović bio zatečen

– Premijer je bio zatečen i odmah je nazvao Vesnu Pusić, predsjednicu HNS-a i potpredsjednicu Vlade. Od Pusić je zatražio da istog trena ispita što je posrijedi i da to riješi – kaže sugovornik iz Vlade dodajući kako je Milanoviću posve neprihvatljivo da ministarsku dužnost obnaša osoba koja manipulira i na nedopustiv način posuđuje novac iz službene blagajne. No, budući da je Zlatar Violić iz HNS-ove kvote, ostavio je toj stranci da sama riješi problem i ispita što se točno događalo.

– Milanović nikoga ne želi osuditi prije nego što se saznaju činjenice. U slučaju bivšeg ministra financija Slavka Linića trebala su mu tri mjeseca da sve sagleda, odvagne i onda inicira Linićevu smjenu – kaže izvor iz Vlade. Napominje kako premijer vjeruje da ni Vesna Pusić nije znala da ministrica kulture uzima akontacije za fingirana putovanja, ali očekuje da se problem riješi u kratkom roku. To znači da, ako se Zlatar Violić sama ne povuče, ili prijedlog za njenu smjenu ne dođe iz HNS-a, onda će smjenu inicirati premijer. Uglavnom, do ovotjedne sjednice Vlade znat će se dobivamo li novu osobu koja će voditi Ministarstvo kulture ili ne.

I sam premijer jučer je izjavio: – Zasad mi je nevjerojatno da netko čini ono što sam vidio u medijima, ali ako je to točno, snosit će sankcije.

U HNS-u, čini se, nema sumnje u to da Zlatar Violić više nema kredibilitet za obnašanje ministarske dužnosti, ali kao da je tek treba privoljeti na to da se sama povuče. Prema neslužbenim informacijama koje su iz te stranke dolazile tijekom vikenda, oko slučaja koji je otkrila Državna revizija češljajući dokumentaciju o trošenju novca u Ministarstvu kulture razgovaralo se u stranačkom vrhu i zauzet je stav kako bi za sve bilo najbolje da se njihova ministrica sama povuče. Da je stranka neće štititi bilo je jasno i iz izjave koju je Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja i HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, dala gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva.

Intenzivni razgovori

– Kad ste ministar ne možete si dopustiti nemar i aljkavost, a ovdje je toga bilo. Svatko treba snositi posljedice za svoje postupke pa tako i ministrica Zlatar – rekla je njezina kolegica.

Drugi HNS-ov član Vlade, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak jučer je potvrdio da se intenzivno razgovara o smjeni ministrice kulture. – Ako je istinit nalaz Državne revizije, to se ne smije događati. To je HNS-ova odluka. Prirodno je da ako ministrica treba otići zbog radnji koje se ne smiju raditi, mi ćemo na to mjesto predložiti najstručniji mogući kadar – rekao je Vrdoljak.

>>'Zlatar Violić bi trebala dati ostavku ako je točno ono što se govori'

>>Grčić o mogućoj smjeni Zlatar Violić: Nema prihvatljivih pogrešaka!

Komentara 51

Avatar šokac_divani
šokac_divani
08:55 24.03.2015.

Palac dolje cijeloj Vladi ... odlazite više nemate kredibilitet ... Nerad, laži i obmane, korupcija, nepotizam, strančarenje ... samo su neki od grijeha ove nesposobne vlade kukurikavaca ...

Avatar šokac_divani
šokac_divani
08:59 24.03.2015.

A o moru sukoba interesa ministara iz aktualne vlade suvišno je i govoriti ... a dlaka s glave im nije pala ... moral tih ljudi je ravanan 0 ... oni ga zapravo ni nemaju ...

DU
Deleted user
09:02 24.03.2015.

Bundesliga-izmjena devetog igrača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije