Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Queer Zagreb

'Ne pristajemo da nas se vraća na početak, na suzavce i napade i šutnju i nevidljivost'

Zagreb: Policijski očevid nakon noćašnjeg napada suzavcem na LGBT partyju u Super Super klubu
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/10
13.02.2017.
u 09:55

Queer Zagreb osuđuje homofobni napad u klubu Super Superu

Queer Zagreb osuđuje bacanje suzavca kao najočitiji zločin iz mržnje koji ovih trenutaka nailazi i na osudu civilnog društva, mnogih političkih stranaka te same Vlade RH.

Međutim, podsjećamo da je ovaj suzavac tek jedan u nizu sličnih napada na čitavo društvo prihvaćanja koje umišljamo da njegujemo i razvijamo. Ruka koja je bacila suzavac nije sama, njeni najbliži kumpanji i najodaniji saveznici su nemar prema vrijednostima otvorenog društva i poštovanju znanju, slobodarskim načelima i integritetu svih građana RH.

Opća relativizacija morala s kojom smo suočeni, a koja ulazi u sfere relativiziranja same ideje poštenja, političke odgovornosti, društvenog angažmana te osobnih sloboda zametak je iz kojeg se izrodio trzaj bacanja suzavca na LGBTIQ zabavu preksinoć. Relativizacija s kojom se borimo opasnija je od tog već bačenog suzavca, jer ne znamo koliko se sličnih trzaja njome u ovom trenu hrani.

Queer Zagreb ne pristaje na stvarnost koja nam se nudi, ne pristajemo na kulturu koja se pokušala nametnuti prošle godine kao da je legitimna – kultura podjele, kultura koja glavinja po osi lijevog i desnog, koja se napaja ideologijom i teologijom. Queer Zagreb ne pristaje na suzavce vikendima u Hrvatskoj protiv onih koji nekima ne vrijede.

U proteklih petnaest godina LGBTIQ pokreta smo se pomakli s mjesta i ne pristajemo da nas se vraća na početak, na suzavce i napade i šutnju i nevidljivost. To više nije naša stvarnost u 2017. godini i svaki trzaj svake ruke ne znači ništa više od toga – promašeni trzaji ruku koje zamahuju protiv svega što smatraju da ispada izvan uskih okvira njima prihvatljivog. Hrvatskoj u koju vjerujemo je upravo to – neprihvatljivo.

>>Ozlijeđeni posjetitelj kluba Super Super: 'Nastao je pravi stampedo dok smo bježali van'

>>Gušili smo se i u stampedu preko ljudi bježali prema jedinom izlazu

Komentara 3

NA
navijeke
11:49 13.02.2017.

Da, napad suzavcem je nasilje i mora biti najoštrije (zakonom dozvoljeno) kažnjen. No i upiranje prstom u neistomišljenike kao podržavatelje tog čina, a bez ikakvih dokaza, također je nasilje. To što takvo nasilje nije fizičko ne umanjuje mu niskost.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
12:33 13.02.2017.

Optuživanje (neistomišljenika) bez dokaza je kažnjivo.

KA
Karloho
12:09 13.02.2017.

Jad i bijeda,na fejsu je bio poziv u klub u trenirkama ,nema nikakvog govora o lgbt zajednici ,a sad se to izrodilo u napad iz mrznje preko aktivista sdp. Pocinjitelje treba naci o objaviti tko su i sto su ii primjerno ih sankicionirati. Smeta me da se za ovakav dogadjaj odmah optuzuje vecina,vjernici,vlada,a da se nezna pocinitelj niti motiv ,jadno. Selektivna osuda nece donijeti nista dobra,kad je svojevremeno pripadnik lgbt zajednice tesko ozlijedio staricu,svi danjasni bukaci po medijima su sutjeli takodjer i obiteljsko nasilje poznatog politicara,kao i slucaj dnevnice u vladi nisu zavrijedili takovu paznju medija kao ovaj incident s ovim jadnicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije