Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ne održi li skupštinu, Pupovac gubi milijune

Savjet za nacionalne manjine upozorava sve udruge da dostave zapisnike s godišnjih skupština, inače gube pravo sufinanciranja na rok od 3 godine
21. kolovoza 2012. u 08:30 41 komentara 30 prikaza
'08.08.2012., Zagreb - Veljko Dzakula, predsjednik Srpskog demokratskog foruma.  Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Foto: Boris Ščitar/VLM/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Jedna od primjedbi kritičara Milorada Pupovca, predsjednika Srpskog narodnog vijeća, odnosi se na navodnu netransparentnost u trošenju novca koji srpskoj nacionalnoj manjini dolaze iz nekoliko državnih izvora. Glavna je to primjedba i njegova političkog oponenta Veljka Džakule, predsjednika Srpskog demokratskog foruma. Tvrdi da Pupovac "očito nelegalno i nelegitimno raspolaže tim novcem s obzirom na to da ne poštuje ustavnu obvezu koja vrijedi za sve udruge – da jedanput godišnje održe skupštinu koja mora verificirati trošenje novca i uspostaviti plan trošenja za sljedeće razdoblje".

>> Srbi: Pomozite nam da izađemo iz kulta ličnosti Milorada Pupovca

Trošenje bez nadzora

A da problema s opravdavanjem utrošena novca ima među nacionalnim manjinama, potvrđuje i upozoravajući dopis Aleksandra Tolnauera, predsjednika Savjeta za nacionalne manjine, krovne manjinske institucije koja raspoređuje i nadzire trošenje velikih 120 milijuna kuna godišnje koje RH izdvaja za primarno kulturne i izdavačke aktivnosti manjina. U dopisu od 15. lipnja ove godine Tolnauer obavještava sve udruge i manjinske ustanove da "svi korisnici državnog proračuna, udruge i ustanove nacionalnih manjina moraju dostaviti zapisnike s održanih godišnjih skupština... Obavještavamo one koji nisu do 13. lipnja dostavile dopunu godišnjeg izvješća o izvršenju programa i utrošku sredstava za 2011. da se prekida sufinanciranje putem Savjeta za 2012. Doznačena financijska sredstva moraju se vratiti u državni proračun i gube pravo na sufinanciranje preko Savjeta na rok od 3 godine..."

Na kraju dopisa stoji da je krajnji rok za dostavu podataka 20. srpnja. Predsjednik Tolnauer ograđuje se da se ne smije uključivati u politička prepucavanja predstavnika Srba i predsjednika RH, no da SNV ima rok do kraja rujna da dostavi tražene podatke.

– Ne odnosi se dopis samo na SNV, nego na sve. Upozorili smo sve udruge da će snositi novčane posljedice – kaže Tolnauer i objašnjava kako ima problema, jer "neke udruge nisu nikada dostavile zapisnike sa skupština, primjerice romske". Kaže da neke udruge u statutima imaju održavanje skupštine svake 2 do 4 godine.

Džakula poziva na red

Tolnauer, koji je već 10 godina na čelu Savjeta, kaže da će se sve udruge nacionalnih manjina morati priviknuti na način rada u EU i da im se više neće tolerirati izbjegavanje slanja financijskih izvješća sa skupština.

– Jamčim da ćemo do kraja rujna uvesti reda – kaže.

Za V. Džakulu to nije dovoljno dobro objašnjenje, jer tvrdi kako Pupovac tako netransparentno nadzire 10 milijuna kn godišnje, 5 koje dobije SNV putem Savjeta i 5 dodatnih koje dobije izravno iz "proračunske pričuve".

– Davanje novca Pupovcu na isti način je nelegalan, s obzirom na to da skupština SNV-a nije održana dvije godine, nego je tek najavljuju za kraj rujna... Time SNV nema ni legalno konstituirano vodstvo – upozorava Džakula i traži da Vlada RH ovdje uvede reda.

– Valjda Vladu zanima na što je Pupovac potrošio 20 mil. kn u zadnje dvije godine, otkako nije održana skupština SNV-a – kaže Džakula.

Institucije Srba podijeljene U dopisu S

Institucije Srba podijeljene

U dopisu SNV-a i SDSS-a navodi se zabrinutost zbog sukoba Josipović-Pupovac, jer "taj potez podiže tenzije u ionako krhkim međunacionalnim odnosima u društvu". Predsjednik Srpske sloge S. Žarković pak piše da je Josipović "s pravom ukazao na štetno djelovanje M. Pupovca i progovorio o političkom monopolu koji je Pupovac izgradio u nastojanju da bude jedini pripadnik srpskog naroda u RH koji ima pravo misliti".

Osobna iskaznica
nova generacija elektroničkih OI
Nove osobne od 2. kolovoza. Što se mijenja, koja je cijena i tko zasad ne mora podnositi zahtjev
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
  • rowokopach:

    dajte nam agresora? vakula je nas, dzakula je vas? dajte nam agresora?

  • velikazmija:

    ovo treba raditi vlada ona je izvršna vlast neznam što presjednik vodi polemiku sa pupovcem on je trebao milanoviću skrenuti pozornost na te poslove koje pupovac optužuje presjednika i presjednik pupovca o poslovima presjednika novinari ne pišu dali je zabrana ... prikaži još!na i niti o zampu --treba sve biti čisto i zamp i pupovac -

  • james49:

    Najveći je problem što se srbi prvo osječaju etničkim srbima pa te onda stanovnicima Hrvatske.