Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podržali josipovića

Srbi: Pomozite nam da izađemo iz kulta ličnosti Milorada Pupovca

'05.01.2012. Zagreb - Hrvatski Novinarski Dom, tradicionalni bozicni domjenak Srpskog narodnog vijeca kojem su nazocili visoki drzavni duznosnici, predsjednik RH Ivo Josipovic, Boris Sprem predsjednik
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/4
20.08.2012.
u 15:27

Nazivati predsjednikove stavove napadima na srpsku zajednicu ponašanje je kojem svjedočimo godinama, a koje se svodi na tezu M. Pupovca: "Srpska zajednica u Hrvatskoj – to sam ja!", piše u otvorenom pismu srpskih organizacija i institucija

S indignacijom uskraćujemo pravo Miloradu Pupovcu i njegovim potpisnicima tzv. zamjeničkog pisma da govore uime cijele srpske zajednice u Hrvatskoj. Da uime naše zajednice napadaju predsjednika Ivu Josipoviću u njegovim nastojanjima da upozori na nedemokratsku praksu djelovanja unutar naše zajednice koju je nametnuo Milorad Pupovac i pozivamo predsjednika Republike Hrvatske, ali i druge najviše institucije vlasti, da sukladno svojim ovlastima pomognu srpskoj zajednici da izađe iz kulta ličnosti Milorada Pupovca i dobije uvjete za stvaranje i djelovanje pluralističkih predstavničkih tijela i manjinskih medija Srba u Hrvatskoj kroz koja će do izražaja doći različiti politički stavovi i interesi Srba u Hrvatskoj, ističe se u otvorenom pismu srpskih organizacija i institucija u RH koje je potpisao Staniša Žarković iz Virovitice, u hrvatskoj javnosti poznati Pupovčev politički suparnik.

Tko je protiv Pupovca?

U pismu se navodi da je ono politički stav Zajednice Srba u Republici Hrvatskoj (Svetozar Livada), Srpskog demokratskog foruma (Veljko Džakula), Koalicije Srpske sloge (Staniša Žarković), Demokratske partije Srba (Mitar Kojadinović) te Miroslava Grozdanića, zamjenika župana Požeško-slavonske, i Saše Lukića, zamjenika župana Bjelovarsko-bilogorske županije.

Iz SNV-a Pupovac je izbacio cijela srpska županijska vijeća. U opširnom pismu Žarković tvrdi da Pupovac godinama guši demokraciju unutar srpske zajednice u Hrvatskoj i čini zloupotrebe kada uime te iste zajednice trguje prošlošću, sadašnjošću i budućnošću na korist sebe i svojih.

– Na Pupovčeve zloupotrebe položaja i novca namijenjenog srpskoj zajednici već smo upozoravali sve državne institucije. Nazivati predsjednikove stavove napadima na srpsku zajednicu ponašanje je kojem svjedočimo godinama, a koje se svodi na tezu M. Pupovca: "Srpska zajednica u Hrvatskoj – to sam ja!" Najblaže oblike izražavanja različitih stavova u našoj zajednici on guši u temelju. Samo iz SNV-a, koji vodi kao privatni biznis, Pupovac je u zadnjih deset godina izbacio desetak potpredsjednika i više desetaka članova Predsjedništva i drugih tijela. Svako tko misli drugačije ili naprosto svatko tko misli, bio je blaćen, isključen i onemogućen u djelovanju. Indikativan je primjer kada je Pupovac cijela srpska županijska vijeća izbacivao iz SNV-a, a pritom primao novac od države predstavljajući SNV kao nacionalnu koordinaciju svih županijskih vijeća. Posebno je pitanje kako je moguće da potpredsjednik jedne političke stranke (SDSS) istovremeno bude predsjednik tzv. Srpske nacionalne koordinacije i još da koordinacija bude registrirana kao organizacija civilnog društva, upozorava Žarković.

Manipulacija novcem

Kamo su nestale krave i traktori, otkud Pupovcu stan i kuća u Zagrebu? Potpisnici otvorenog pisma prozivaju Pupovca za manipulaciju novcem iz proračuna RH ističući da srpske organizacije koje Pupovac ne kontrolira godinama ne dobivaju ni novčića za svoje djelovanje. U pismu se ističe da SDSS-ovi stranački funkcionari dobro znaju za brojne kaznene prijave koje su podnesene protiv Pupovca; za slučaj višemilijunskih iznosa koji su skriveni čak i od Skupštine SNV-a lažnim izvještajem potpisanim od lažnog predsjednika NO-a. Znaju i za slučaj nestanka krava iz inozemne donacije, donacije traktora iz Srbije od kojih je jedan završio u kompaniji u vlasništvu njegove stranke, a ostali u rukama SDSS-ovih lokalnih aktivista.

Lider je devedesetih, u nejasnim okolnostima, od države dobio stan, kupio i kuću u elitnom dijelu Zagreba, ali se nitko nije zapitao kako Milorad Pupovac u poreznoj prijavi navodi godišnji iznos puno veći od svojih javno poznatih prihoda. Pupovac novinarima određuje honorare i kroz "Novosti" vodi privatne ratove – "Novosti" su poluprivatni bilten Milorada Pupovca koji pripremaju novinari i drugi koje zapošljava Pupovac, određuje im plaće i honorare i za sve to koristi novac poreznih obveznika namijenjen informiranju srpske nacionalne manjine u RH.

U praksi to znači da te novine dio prostora posvećuju veličanju Milorada Pupovca, SNV-a i SDSS-a, drugi je dio namijenjen za napade na sve unutar srpske zajednice koji drugačije misle, a treći su dio sadržaji koji nemaju puno veze sa srpskom nacionalnom manjinom, već su nastojanja M. Pupovca i nekoliko novinara oko njega da vode svoje privatne ratove i prezentiraju svoja ideološka uvjerenja.

Komentara 90

OB
-obrisani-
19:59 20.08.2012.

ma kakvi 30 milijardi eura 130 milijardi eura ili 13 eura uili 3 ni sam neznam

CH
CH2710
15:49 20.08.2012.

. Bilo bi vrlo čudno, da se Pupovac, ali i ostali predstavnici manjina, nije omastio iz crnih fondova HDZ-a. Na koncu kraja - Sanader je trebao većinu u Saboru... i sigurno je itekako bio veliokodušan... u razbacivanju društvenih milijuna. U U zatvor s bandom... a ne suđenja koja traju godinama i desetljećima... i na kraju vode u zastaru... a banda uživa u ukradenim milijardama.

MA
matokan
16:47 20.08.2012.

Kakav kult je Pupovac?????Vama je potrebna katarza!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije