Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLADI GENIJ

Ne koristim mobitel ni Facebook, sviram bugariju i imam curu

tonko sabolcec
Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell
02.04.2011.
u 09:00

Tonko Sabolčec međimurski je prvak iz “gotovo svega”. Želi u Google ili NASU, zanima ga informatičko programiranje

- Ne koristim mobitel, više je prazan nego pun, uopće me ne zanima. Imam Facebook, upalim ga možda jednom na dva tjedna. Imam dosta slobodnog vremena, bavim se sportom, sviram... Imam curu – ispričao nam je osmaš Tonko Sabolčec, osmaš iz Pleškovca, koji živi nekoliko desetaka metara od Mohokosa, najvišeg vrha Međimurja. Zauvijek nam je promijenio očitu predrasudu o tome kakvi su (ili bi trebali biti) mali lumeni nove generacije odrasle za kompjutorima.

Naime, Tonko je aktualni prvak Međimurja u informatici, matematici i fizici, a natjecanje iz tehničkog tek slijedi, kao i bitka za sve državne trofeje. Ujedno, trenutno je prvi u poretku internetskog Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici.

Lani je isto bio županijski , ali i državni prvak u matematici, kao i županijski prvak i državni doprvak u informatici. Dugačka lista odličja počinje još u četvrtom razredu, a valja napomenuti da je županijski prvak bio i u geografiji i tehničkom!

No iako smo očekivali takozvanog “geeka”, koji ne zna komunicirati s nikim osim s kompjutorom, a dane i noći provodi nosa zabijenog u knjige, iznenadili smo se. Riječ je o osmašu punom života, koji svira bugariju u KUD-u Veseli Međimurci. Svirao je i gitaru i sintisajzer, trenirao atletiku i karate, slika temperama...

- Ponekad mislimo da u školi ima darovane ocjene. No onda ipak shvatimo da stvarno zna – kažu otac Darko i majka Đurđa. Samo su se široko nasmijali na pitanje uči li Tonko stalno.

- Daleko od toga – kažu.

Majka je farmaceutski tehničar. Završila je medicinsku školu u Varaždinu te je zaposlena u jednoj čakovečkoj ljekarni. Otac pak je modelar obuće u Haixu u Maloj Subotici. Na nekadašnjem je zagrebačkom FKIT-u završio za inženjera obućarske tehnologije. Osim posla, danas kao vanjski suradnik na varaždinskom TTF-u predaje Računalno oblikovanje obuće.

- Možda je tu došla neka iskrica, ali sad Tonko mene može učiti, a ne ja njega. U trećem sam ga razredu zainteresirao za programiranje u Qbasicu – kaže otac Darko.

Na pitanje kako potiču razvoj sinovih talenata, Sabolčeci kažu da nastoje pribaciti sve što mu zatreba od knjiga ili materijala van standardnoga.

- I bitno je dijete voziti kad god i kamo god treba. No imamo puno posla pa često i ne možemo. U posljednje je dvije godine jako samostalan. I da, potičemo ga da ne ostavlja posao za posljednji trenutak – kažu, a sve pažljivo sluša mlađi brat Vinko, četvrtaš. I on je zakoračio u svijet natjecanja, naravno, iz matematike i informatike.

Tonko kaže da su mu i matematika i informatika i fizika jednako dragi. Jednoga dana želi raditi posao koji objedinjuje sve to.

- Zanima me informatičko programiranje. Rado bih radio u Googleu. A što se tiče tehničkog, tu se natječem iz robotike. Za natjecanja izrađujem, na primjer, robotske ruke ili kolica. Tako da, još bih rađe radio za NASU – izvukli smo iz Tonka životnu želju, o kojoj ne priča na sav glas.

- S četiri godine počeo je zbrajati preko broja 10. Sam je otkrio i množenje, na pločicama u kupaonici. Pitao me: “Mama, dva po tri je šest?” Rekla sam mu da je to pet, ali je ponavljao da je to šest, pa sam shvatila da je izračunao dva puta tri – prisjeća se majka Đurđa.

Dodaje, riječ je o pravom perfekcionistu. I to se vidjelo od malih nogu. Od lego kockica složio bi formulu 1 i onda nezadovoljan tražio da mu pomognu napraviti bolju. Baš zbog toga, brojne svoje projekte ni ne prijavi na natjecanja, unatoč nagovoru roditelja. U slobodno vrijeme radi plug-inove za web stranice. Riječ je o tehničkim dodacima koji, na primjer, omoguće da se izmjenjuju fotografije u galeriji.

Izradio je i web stranicu, na kojoj je interaktivni periodni sustav elemenata. Uz elemente stoji koje je godine otkriven, koje mu je vrelište, prikaz jezgre s elektronima...

Upitali smo ga smatra li i glazbu egzaktnom znanošću.

- Znao sam si misliti da je glazba matematika. Ima tu četvrtinki, polovinki... No nije samo matematika, već i improvizacija. Ne sviram samo po notama, često puta u pjesmu stavim i sebe – kaže Tonko, koji se na jesen namjerava upisati u čakovečku gimnaziju.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
13:29 02.04.2011.

Ostavi se fejsbuka, gugla i nase i počni upotrbljavati pimpek.

Avatar ivanasovic
ivanasovic
11:09 02.04.2011.

trebalo bi se više pisati o ovakvim mladim genijalcima, a ne stalno o Big brotheru,Simonici i sličnome..

Avatar pahor
pahor
12:35 02.04.2011.

Nije to ništa. Moja kčerka zna da ova država nikad neče iči na bolje,da če mirovine uvijek kasnit,da če nezaposlenost biti još i veča i da za nju neče biti dostojanstvenog života u ovoj državi,a nema ni dva mijeseca. Pitate se kako znam da zna?! Tako što svaki dan plače!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije