Naslovnica Vijesti Svijet

EK i NATO: Izbjeći zapaljivu retoriku nakon haaških presuda

Očekujemo od političkih vođa da poštuju žrtve iz prošlosti i iskreno promiču pomirenje na zapadnom Balkanu, kazala je Kocijančić.
06. prosinca 2017. u 21:52 36 komentara 3710 prikaza
Jens Stoltenberg
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

I glasnogovornica Europske komisije i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg večeras su komentirali posljednju presudu haaškog suda (ICTY) u predmetu Prlić i ostali te reakcije hrvatskog državnog vrha na nju.

Kolinda Grabar Kitarović GOVOR U UN-U Grabar Kitarović: 'Odbijamo tumačenja da su optuženi Hrvatska i tadašnje vodstvo'

- Očekujemo od političkih vođa da poštuju žrtve iz prošlosti i iskreno promiču pomirenje na zapadnom Balkanu, koje je važno za stabilnost, mirnu budućnost i prosperitet. Politički vođe moraju predvoditi sve napore u prevladavanju teškog naslijeđa prošlosti i konstruktivno poticati međusobno povjerenje, dijalog i toleranciju. Moraju nastaviti raditi na pomirenju, regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima, što su vrijednosti EU. Retorika i zapaljive izjave ne doprinose tim načelima i moraju biti izbjegnute - izjavila je glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič. Dodala je još kako od političkih vođa očekuju punu suradnju s MICT-om, rezidualnim mehanizmom koji nasljeđuje Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Jens Stoltenberg
1 / 6
Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a komentirao je istu temu odgovarajući na pitanje Tanjuga na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Pitanje je bilo o “zapaljivoj retorici koju možemo čuti iz svih zemalja, posljednji put nakon presude Prliću i ostalima”.

- Pozivamo sve strane da učine što mogu za smanjenje tenzija, da izbjegnu zapaljivu retoriku i da se pobrinu da nikad više ne vidimo oružani sukob u toj regiji. Glavna odgovornost za to je naravno na zemljama regije, ali NATO će biti tu da pomogne da izbjegnemo bilo kakav oružani sukob na zapadnom Balkanu - rekao je Stoltenberg, podsjetivši da su Slovenija, Hrvatska i Crna Gora članice saveza, a da su NATO-ovi vojnici bili u misiji u BiH i još uvijek jesu u misiji na Kosovu. 

Carmel Agius kritizirali Hrvatsku Čelnici ICTY-ja: 'Žalosno je da su tragičnu situaciju iskoristili da bi podrivali sud' Andrej Plenković i Dražen Klarić ANDREJ PLENKOVIĆ 'Poštujem haašku presudu, ali izražavam nezadovoljstvo pojedinim dijelovima' Želimir Puljić MONS. ŽELIMIR PULJIĆ 'Ne odobravam Praljkov suicid, jer nitko nema pravo oduzeti si život'

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar Oneill
  Oneill:

  Ko vjeruje zapad skinuo je i gaće to je tako od pamtivijeka.

 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Ne brinite, mučenička smrt generala Praljka neće imati kratkoročnog eksplozivnog učinka koji bi mogao poremetiti odnose, to je događaj koji će dugoročno promijeniti Hrvate (i ne samo njih) i koji će zauvijek prokazati haški sud kao štakorski pristrani politički sud. ... prikaži još! Hrvati će znati za Praljka i poštovati ga i za 1000 godina, haških štakora se nitko neće sjećati ni za 5 godina. Osim ako neki romantični kroničar ne pokuša haške štakore prikazati u ljudskom svjetlu, npr. kao Poncija Pilata, što je opet teško povjerovati, jer ipak se radi samo o birokratskim štakorima. Mada, ono sa spuštanjem zastora da se ne vide posljedice njihove sramne presude, ima pomalo biblijski štih.

 • Z_Tenej:

  Sud gdje suci neupućeni u naše balkanske ratove i mentalitete pokušavaju tjerat pravdu po nekom EU principu ne može očekivat svestranu podršku svojim presudama. Da smo svi mislili kako sud misli, ne bi ni ratovali, i tog suda ne bi ... prikaži još! ni bilo. Ali ****ga većina Balkanaca je zatucana sa prošlosti i okrenuta pakosti susjedu umjesto da je okrenuta boljitku svih skupa.