Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'RADITE NA POMIRENJU'

EK i NATO: Izbjeći zapaljivu retoriku nakon haaških presuda

Jens Stoltenberg
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
06.12.2017.
u 21:52

Očekujemo od političkih vođa da poštuju žrtve iz prošlosti i iskreno promiču pomirenje na zapadnom Balkanu, kazala je Kocijančić.

I glasnogovornica Europske komisije i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg večeras su komentirali posljednju presudu haaškog suda (ICTY) u predmetu Prlić i ostali te reakcije hrvatskog državnog vrha na nju.

- Očekujemo od političkih vođa da poštuju žrtve iz prošlosti i iskreno promiču pomirenje na zapadnom Balkanu, koje je važno za stabilnost, mirnu budućnost i prosperitet. Politički vođe moraju predvoditi sve napore u prevladavanju teškog naslijeđa prošlosti i konstruktivno poticati međusobno povjerenje, dijalog i toleranciju. Moraju nastaviti raditi na pomirenju, regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima, što su vrijednosti EU. Retorika i zapaljive izjave ne doprinose tim načelima i moraju biti izbjegnute - izjavila je glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič. Dodala je još kako od političkih vođa očekuju punu suradnju s MICT-om, rezidualnim mehanizmom koji nasljeđuje Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Jens Stoltenberg
1/6

Glavni tajnik NATO-a komentirao je istu temu odgovarajući na pitanje Tanjuga na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Pitanje je bilo o “zapaljivoj retorici koju možemo čuti iz svih zemalja, posljednji put nakon presude Prliću i ostalima”.

- Pozivamo sve strane da učine što mogu za smanjenje tenzija, da izbjegnu zapaljivu retoriku i da se pobrinu da nikad više ne vidimo oružani sukob u toj regiji. Glavna odgovornost za to je naravno na zemljama regije, ali NATO će biti tu da pomogne da izbjegnemo bilo kakav oružani sukob na zapadnom Balkanu - rekao je Stoltenberg, podsjetivši da su Slovenija, Hrvatska i Crna Gora članice saveza, a da su NATO-ovi vojnici bili u misiji u BiH i još uvijek jesu u misiji na Kosovu. 

Komentara 36

Avatar Oneill
Oneill
22:43 06.12.2017.

Ko vjeruje zapad skinuo je i gaće to je tako od pamtivijeka.

DU
Deleted user
12:21 07.12.2017.

Sud gdje suci neupućeni u naše balkanske ratove i mentalitete pokušavaju tjerat pravdu po nekom EU principu ne može očekivat svestranu podršku svojim presudama. Da smo svi mislili kako sud misli, ne bi ni ratovali, i tog suda ne bi ni bilo. Ali ****ga većina Balkanaca je zatucana sa prošlosti i okrenuta pakosti susjedu umjesto da je okrenuta boljitku svih skupa.

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
22:34 06.12.2017.

Ne brinite, mučenička smrt generala Praljka neće imati kratkoročnog eksplozivnog učinka koji bi mogao poremetiti odnose, to je događaj koji će dugoročno promijeniti Hrvate (i ne samo njih) i koji će zauvijek prokazati haški sud kao štakorski pristrani politički sud. Hrvati će znati za Praljka i poštovati ga i za 1000 godina, haških štakora se nitko neće sjećati ni za 5 godina. Osim ako neki romantični kroničar ne pokuša haške štakore prikazati u ljudskom svjetlu, npr. kao Poncija Pilata, što je opet teško povjerovati, jer ipak se radi samo o birokratskim štakorima. Mada, ono sa spuštanjem zastora da se ne vide posljedice njihove sramne presude, ima pomalo biblijski štih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije