Naslovnica Vijesti Svijet

EK i NATO: Izbjeći zapaljivu retoriku nakon haaških presuda

Očekujemo od političkih vođa da poštuju žrtve iz prošlosti i iskreno promiču pomirenje na zapadnom Balkanu, kazala je Kocijančić.
06. prosinca 2017. u 21:52 36 komentara 3719 prikaza
Jens Stoltenberg
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

I glasnogovornica Europske komisije i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg večeras su komentirali posljednju presudu haaškog suda (ICTY) u predmetu Prlić i ostali te reakcije hrvatskog državnog vrha na nju.

Kolinda Grabar Kitarović GOVOR U UN-U Grabar Kitarović: 'Odbijamo tumačenja da su optuženi Hrvatska i tadašnje vodstvo'

- Očekujemo od političkih vođa da poštuju žrtve iz prošlosti i iskreno promiču pomirenje na zapadnom Balkanu, koje je važno za stabilnost, mirnu budućnost i prosperitet. Politički vođe moraju predvoditi sve napore u prevladavanju teškog naslijeđa prošlosti i konstruktivno poticati međusobno povjerenje, dijalog i toleranciju. Moraju nastaviti raditi na pomirenju, regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima, što su vrijednosti EU. Retorika i zapaljive izjave ne doprinose tim načelima i moraju biti izbjegnute - izjavila je glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič. Dodala je još kako od političkih vođa očekuju punu suradnju s MICT-om, rezidualnim mehanizmom koji nasljeđuje Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Jens Stoltenberg
1 / 6
Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a komentirao je istu temu odgovarajući na pitanje Tanjuga na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Pitanje je bilo o “zapaljivoj retorici koju možemo čuti iz svih zemalja, posljednji put nakon presude Prliću i ostalima”.

- Pozivamo sve strane da učine što mogu za smanjenje tenzija, da izbjegnu zapaljivu retoriku i da se pobrinu da nikad više ne vidimo oružani sukob u toj regiji. Glavna odgovornost za to je naravno na zemljama regije, ali NATO će biti tu da pomogne da izbjegnemo bilo kakav oružani sukob na zapadnom Balkanu - rekao je Stoltenberg, podsjetivši da su Slovenija, Hrvatska i Crna Gora članice saveza, a da su NATO-ovi vojnici bili u misiji u BiH i još uvijek jesu u misiji na Kosovu. 

Carmel Agius kritizirali Hrvatsku Čelnici ICTY-ja: 'Žalosno je da su tragičnu situaciju iskoristili da bi podrivali sud' Andrej Plenković i Dražen Klarić ANDREJ PLENKOVIĆ 'Poštujem haašku presudu, ali izražavam nezadovoljstvo pojedinim dijelovima' Želimir Puljić MONS. ŽELIMIR PULJIĆ 'Ne odobravam Praljkov suicid, jer nitko nema pravo oduzeti si život'
 • Avatar Oneill
  Oneill:

  Ko vjeruje zapad skinuo je i gaće to je tako od pamtivijeka.

 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Ne brinite, mučenička smrt generala Praljka neće imati kratkoročnog eksplozivnog učinka koji bi mogao poremetiti odnose, to je događaj koji će dugoročno promijeniti Hrvate (i ne samo njih) i koji će zauvijek prokazati haški sud kao štakorski pristrani politički sud. ... prikaži još! Hrvati će znati za Praljka i poštovati ga i za 1000 godina, haških štakora se nitko neće sjećati ni za 5 godina. Osim ako neki romantični kroničar ne pokuša haške štakore prikazati u ljudskom svjetlu, npr. kao Poncija Pilata, što je opet teško povjerovati, jer ipak se radi samo o birokratskim štakorima. Mada, ono sa spuštanjem zastora da se ne vide posljedice njihove sramne presude, ima pomalo biblijski štih.

 • Z_Tenej:

  Sud gdje suci neupućeni u naše balkanske ratove i mentalitete pokušavaju tjerat pravdu po nekom EU principu ne može očekivat svestranu podršku svojim presudama. Da smo svi mislili kako sud misli, ne bi ni ratovali, i tog suda ne bi ... prikaži još! ni bilo. Ali ****ga većina Balkanaca je zatucana sa prošlosti i okrenuta pakosti susjedu umjesto da je okrenuta boljitku svih skupa.