Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stop nasilju

Nastavnici neodržavanjem prvog sata podržali napadnutog kolegu

učionica
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
04.10.2018.
u 10:22

U nekim školama profesori su učenicima pročitali Deklaraciju o ljudskim vrijednostima

Neodržavanjem prvog sata nastavnici u srednjim školama jutros su prosvjedovali protiv nasilja u srednjim školama i dali podršku kolegi koji je u ponedjeljak fizički napadnut u varaždinskoj Elektrostrojarskoj školi.

Na prosvjed je pozvao Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zbog "sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima, kao i protiv zaštite nasilnika, a u obranu digniteta struke".

U nekim školama profesori su učenicima pročitali Deklaraciju o ljudskim vrijednostima, dok je u Elektrostrojarskoj školi održan sastanak na temu nasilja u školama.

Deklaracija o temeljnim ljudskim vrednotama napisana je 2001. godine nakon ubojstva nastavnika matematike Josipa Medvedovića na parkiralištu ispred Rudarske i kemijske škole u Varaždinu. Ubio ga je pištoljem 16-godišnji učenik koji je potom počinio samoubojstvo. U Deklaraciji piše:

"Živimo u vremenu i društvu koje oslobađa agresivnost, tolerira prijevaru, zanemaruje duhovnost i temelje ljubavi. Nasilje i rat ne smiju biti dominantne vrednote ljudskom životu, već ih, uvijek iznova, treba osuditi kao degradirajuće ponašanje nedostojno čovjeka. Nenasilje mora postati temeljno etičko načelo kao izraz snage volje i kulture, protiv svake tiranije, čime se štiti nepovredivost ljudskog života. Treba uspostaviti humanizaciju ljudskog ponašanja kroz razvoj plemenite samosvijesti i samokontrole. Čovjek mora neprekidno svjedočiti svoju osobnu ljudskost i iskrenost, što je temeljna zadaća ljudskog bića. Odgoj usmjeren čovjeku i snošljivost među ljudima, te duhovne vrednote, kvalitete su koje treba promicati svaki roditelj usađujući ih svojoj djeci. Prevelika očekivanja, nerazumijevanje i projekcija lažnih veličina prevelik su teret na nejakim mladenačkim leđima – što često rezultira beznađem. Temeljni kriterij ljudskosti i pravednosti je onaj minimum ljubavi koji nas čini ljudima i na planu takvih htijenja moramo graditi budući život zajednice. Varaždin, lipanj 2001. Marijan Lazar, prof."

Pogledajte video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

 

Komentara 2

Avatar Robinzon
Robinzon
11:57 04.10.2018.

Napad na vjeroučitelja?! Kako je došlo do napada? Zbog čega? Zašto baš vjeroučitelj? O tome ni tvrc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije