Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetni upisni rok

Nastavlja se interes za logopediju: Ovi su fakulteti hit među brucošima

studenti
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL/Ilustracija
16.07.2019.
u 22:36

Interes maturanata za logopediju nastavlja se drugu godinu zaredom jer im je i lani taj studij bio prvi na ljestvici, a sudeći prema potrebama tržišta, upisani nisu pogriješili. Logopedi su traženi u svim županijama

Konačnom objavom rezultata državne mature, time i službenim završetkom rangiranja na listi željenih fakulteta, ove je godine ulaznicu u akademski svijet, barem u ljetnom roku, izborilo 24.048 maturanata.

Traženi zdravstveni studiji

Zbog nikad lošijih rezultata državne mature kao ovog ljetnog roka maturantima koji će se odlučiti za ponavljanje ispita državne mature na jesen preostalo je 6644 slobodnih mjesta na redovnim studijima javnih sveučilišta.

Dapače, slobodna mjesta ostala su na svim sveučilištima – na zagrebačkom je nepopunjenih 2854 mjesta, 823 slobodna mjesta su na Sveučilištu u Splitu, 619 na Sveučilištu u Rijeci, 784 mjesta ostala su na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 482 mjesta u Zadru, 744 na Sveučilištu u Puli, 260 mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku i 78 slobodnih mjesta na Sveučilištu Sjever. Prema konačnoj rang-listi za upis na studijske programe visokih učilišta, a uzevši u obzir omjer broja prijava prvog prioriteta maturanata i upisnih kvota, ovogodišnji hit među brucošima je logopedija Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na logopediji je ove godine bilo osigurano mjesta za 50 studenata, a koliko je atraktivan smjer, svjedoči i činjenica da ga je na listu prioriteta istaknulo 828 maturanata od kojih su 303 logopediju izdvojila kao svoj prvi izbor. To znači da se ove godine rezultatima mature, kao i školskim uspjehom, za jedno mjesto na logopediji borilo šestero maturanata – samo najbolji izborili su mjesto i s jesenskog roka posve izbrisali ovaj studij za mogući upis. Interes za logopediju nastavlja se iz prethodne godine kada je spomenuti studij također na ljestvici maturantima najatraktivnijih bio na prvoj poziciji, a sudeći prema potrebama tržišta rada, svi upisani nisu pogriješili.

Logopedi su, naime, traženi u svim županijama, a naročito su deficitarni u Zagrebu, Osijeku, Karlovcu, Virovitici, Vinkovcima, Županji, Kutini, Novskoj, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Šibensko-kninskoj, Brodsko-posavskoj županiji. U odnosu na protekle godine, bitnijih odstupanja nema pa tako među pet najpoželjnijih studijskih programa prevladavaju oni iz zdravstva: fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, izobrazba trenera; smjer: kondicijska priprema sportaša (stručni) na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, fizioterapija (stručni) na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu i radiološka tehnologija (stručni) na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

Savjet za alternativni studij

Posebnost je ovogodišnjih upisa da je kandidatima pri upisu studijskog programa prvi put pomagao sustav koji koristi umjetnu inteligenciju – naime, onima koji nisu ostvarili upis na željeni studijski program sustav je automatski dao savjet za upis alternativnog studija. Riječ je o sustavu koji su, uz podršku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, razvili poslijedoktorandi s prestižnih sveučilišta: Dejan Kovač sa Sveučilišta Princeton i Marin Drlje s češkog CERGE-a. Sustav funkcionira tako da maturantima pruža informacije prema njihovim željenim izborima, odnosno optimizira za njih listu sličnih programa koje bi mogli upisati s obzirom na bodove i preferencije.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 23. srpnja i trajat će do 17. rujna 2019. godine kada će biti objavljene i konačne rang-liste za upis u jesenskom roku. Maturantima je između ostalog na zagrebačkom sveučilištu ostalo 59 mjesta na pravu, četiri mjesta na kineziologiji, isto toliko na farmaciji i građevini i pet mjesta na dentalnoj medicini koja je među ovogodišnjim maturantima bila među top deset studijskih smjerova. Mjesta je ostalo na veterinarskoj medicini, 197 mjesta je na Prometnom fakultetu u Zagrebu, 67 na strojarstvu u Rijeci, 40 mjesta na poslovnoj ekonomiji u Splitu, 115 mjesta je za informacijske sustave u Varaždinu i 124 na stručnom smjeru kineziologije u Splitu.

Logopedija (Edukacijsko-rehabilitacijski)
Fizioterapija (Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu)
Kondicijska priprema sportaša (Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
Fizioterapija (stručni) (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu)
Radiološka tehnologija (stručni) (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu)

Komentara 6

JU
juma
23:12 16.07.2019.

U današnje doba svašta se kiti nazivom studij.

CH
chemica
06:55 17.07.2019.

Medicina i FER su očigledno preteški, a Politologija i povijest s geografijom su ispali iz konkurencije. Konačno.

DU
Deleted user
08:51 17.07.2019.

Jesenti milu bigulicu, javnost bi htjela i ima pravo znati kolika je navala za upis u tzv. Centar za ženske studije u Zagrebu, eminenetnu znanstvenu-istraživačku i obrazovnu ustanovu koju su osmislile naše feminističke perjanice Čačinović Nadeždina, Borić Radojčica, Govedić Nataška, kao i druge naše vodeće i diljem svijeta poznate znanstvenice, npr. Benčić Sandrica, Juras Sanjica, Sarnavka Sanjica i tomu slično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije