Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nastavlja se interes za logopediju: Ovi su fakulteti hit među brucošima

Interes maturanata za logopediju nastavlja se drugu godinu zaredom jer im je i lani taj studij bio prvi na ljestvici, a sudeći prema potrebama tržišta, upisani nisu pogriješili. Logopedi su traženi u svim županijama
16. srpnja 2019. u 22:36 6 komentara 10805 prikaza
studenti
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL/Ilustracija

Konačnom objavom rezultata državne mature, time i službenim završetkom rangiranja na listi željenih fakulteta, ove je godine ulaznicu u akademski svijet, barem u ljetnom roku, izborilo 24.048 maturanata.

studenti fakultet Studijski programi Objavljene rang-liste za upis u novu akademsku godinu, evo koji je najpoželjniji studij

Traženi zdravstveni studiji

Zbog nikad lošijih rezultata državne mature kao ovog ljetnog roka maturantima koji će se odlučiti za ponavljanje ispita državne mature na jesen preostalo je 6644 slobodnih mjesta na redovnim studijima javnih sveučilišta.

Dapače, slobodna mjesta ostala su na svim sveučilištima – na zagrebačkom je nepopunjenih 2854 mjesta, 823 slobodna mjesta su na Sveučilištu u Splitu, 619 na Sveučilištu u Rijeci, 784 mjesta ostala su na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 482 mjesta u Zadru, 744 na Sveučilištu u Puli, 260 mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku i 78 slobodnih mjesta na Sveučilištu Sjever. Prema konačnoj rang-listi za upis na studijske programe visokih učilišta, a uzevši u obzir omjer broja prijava prvog prioriteta maturanata i upisnih kvota, ovogodišnji hit među brucošima je logopedija Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sveučilišni kampus u Splitu NOVAC ISPRED BUDUĆNOSTI Studente zbog turista izbacuju na ulicu

Na logopediji je ove godine bilo osigurano mjesta za 50 studenata, a koliko je atraktivan smjer, svjedoči i činjenica da ga je na listu prioriteta istaknulo 828 maturanata od kojih su 303 logopediju izdvojila kao svoj prvi izbor. To znači da se ove godine rezultatima mature, kao i školskim uspjehom, za jedno mjesto na logopediji borilo šestero maturanata – samo najbolji izborili su mjesto i s jesenskog roka posve izbrisali ovaj studij za mogući upis. Interes za logopediju nastavlja se iz prethodne godine kada je spomenuti studij također na ljestvici maturantima najatraktivnijih bio na prvoj poziciji, a sudeći prema potrebama tržišta rada, svi upisani nisu pogriješili.

Logopedi su, naime, traženi u svim županijama, a naročito su deficitarni u Zagrebu, Osijeku, Karlovcu, Virovitici, Vinkovcima, Županji, Kutini, Novskoj, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Šibensko-kninskoj, Brodsko-posavskoj županiji. U odnosu na protekle godine, bitnijih odstupanja nema pa tako među pet najpoželjnijih studijskih programa prevladavaju oni iz zdravstva: fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, izobrazba trenera; smjer: kondicijska priprema sportaša (stručni) na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, fizioterapija (stručni) na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu i radiološka tehnologija (stručni) na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

Bolidi MLADI INŽENJERI Studenti strojarstva i brodogradnje konstruiraju prvi hrvatski električni bolid

Savjet za alternativni studij

Posebnost je ovogodišnjih upisa da je kandidatima pri upisu studijskog programa prvi put pomagao sustav koji koristi umjetnu inteligenciju – naime, onima koji nisu ostvarili upis na željeni studijski program sustav je automatski dao savjet za upis alternativnog studija. Riječ je o sustavu koji su, uz podršku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, razvili poslijedoktorandi s prestižnih sveučilišta: Dejan Kovač sa Sveučilišta Princeton i Marin Drlje s češkog CERGE-a. Sustav funkcionira tako da maturantima pruža informacije prema njihovim željenim izborima, odnosno optimizira za njih listu sličnih programa koje bi mogli upisati s obzirom na bodove i preferencije.

Jesenski rok

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 23. srpnja i trajat će do 17. rujna 2019. godine kada će biti objavljene i konačne rang-liste za upis u jesenskom roku. Maturantima je između ostalog na zagrebačkom sveučilištu ostalo 59 mjesta na pravu, četiri mjesta na kineziologiji, isto toliko na farmaciji i građevini i pet mjesta na dentalnoj medicini koja je među ovogodišnjim maturantima bila među top deset studijskih smjerova. Mjesta je ostalo na veterinarskoj medicini, 197 mjesta je na Prometnom fakultetu u Zagrebu, 67 na strojarstvu u Rijeci, 40 mjesta na poslovnoj ekonomiji u Splitu, 115 mjesta je za informacijske sustave u Varaždinu i 124 na stručnom smjeru kineziologije u Splitu.

Top pet fakulteta

Logopedija (Edukacijsko-rehabilitacijski)
Fizioterapija (Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu)
Kondicijska priprema sportaša (Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
Fizioterapija (stručni) (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu)
Radiološka tehnologija (stručni) (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu)

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

 • juma:

  U današnje doba svašta se kiti nazivom studij.

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Jesenti milu bigulicu, javnost bi htjela i ima pravo znati kolika je navala za upis u tzv. Centar za ženske studije u Zagrebu, eminenetnu znanstvenu-istraživačku i obrazovnu ustanovu koju su osmislile naše feminističke perjanice Čačinović Nadeždina, Borić Radojčica, Govedić Nataška, ... prikaži još! kao i druge naše vodeće i diljem svijeta poznate znanstvenice, npr. Benčić Sandrica, Juras Sanjica, Sarnavka Sanjica i tomu slično.

 • chemica:

  Medicina i FER su očigledno preteški, a Politologija i povijest s geografijom su ispali iz konkurencije. Konačno.