Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomoć i iz zraka

I dalje traje borba s vatrenom stihijom u Sloveniji: 'Požar je pod nadzorom, najveća prijetnja je vjetar'

Na slovenskom Krasu danima traje borba s jednim od najvećih požara u Sloveniji
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/4
24.07.2022.
u 12:36

S vatrom se danas bori oko 1630 ljudi, među kojima 1111 vatrogasaca, 140 pripadnika Slovenske vojske, 260 drvosječa i ostali pripadnici snaga zaštite i spašavanja

Požar na Krasu trenutno je pod kontrolom, ali najveća prijetnja ostaje vjetar, rekao je Simon Vendramin, voditelj intervencije, piše 24ur. S vatrom se danas bori oko 1630 ljudi, među kojima 1111 vatrogasaca, 140 pripadnika Slovenske vojske, 260 drvosječa i ostali pripadnici snaga zaštite i spašavanja. U zraku je 10 letjelica, napisalo je Ministarstvo obrane na Twitteru.

Na Krasu u Sloveniji, gdje već nekoliko dana bukti požar velikih razmjera, noć su proveli vatrogasci koji su gasili pojedinačna žarišta te polijevali i čistili rubove požarišta. Kako je za STA rekao medijski predstavnik intervencije Robert Okorn, noć je bila mirnija od prethodne, fokusirali su se uglavnom na zapadni dio požarišta prema selu Lokvice i ispod Kostanjevice na Krasu.

Na terenu je bilo 1070 vatrogasaca iz šest vatrogasnih regija, pripadnici Slovenske vojske, policije, hitne medicinske pomoći i drugi pripadnici civilne zaštite. Također su obavili očevid požarišta bespilotnom letjelicom Slovenske vojske. Oko 4 sata područjem je prošla fronta s kišom, no prema Okornovim riječima, nije izazvala veće promjene na tlu. Kiša nije puno pomogla jer se sve jako brzo suši, rekao je Okorn, javlja Delo.

Danas će vatrogasne snage nastaviti s aktivnostima na terenu koje će uglavnom biti usmjerene na intenzivno natapanje rubova požarišta. "Stižu nove jedinice, najavljena je i potpora iz zraka", rekao je Okorn za STA. Za gašenje požara računaju i na helikoptere iz inozemstva te vojne zrakoplove. Dva rumunjska Spartana već su u zračnoj luci u Brnu, bit će korišteni kada to dozvole uvjeti.

Sigurnosni uvjet za gašenje požara takvim zrakoplovom je sigurnosni koridor od 500 metara, na kojem ne smije biti ljudi i opreme. Procjenjuju da bi se ovakav način gašenja mogao koristiti za nove požare, odnosno gdje bi se vatra preskočila i zalila vodom iz aviona.

Službenici su oprezni u prognozama za danas, i zbog najavljenog nevremena. Prema podacima Uprave za zaštitu i spašavanje, danas se očekuje 1500 vatrogasaca iz cijele zemlje u borbi s vatrom, a u gašenju će koristiti i pomoć iz zraka helikopterima i vojnim zrakoplovima.

Ključne riječi

Komentara 1

NE
Neat
13:19 24.07.2022.

Brzo nestao članak da je požar u Hrvatskoj podmetnut.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije