Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska ponovo poslala pomoć

Teška borba s vatrenom stihijom u Sloveniji: Pogledajte kako požar izgleda iz svemira, iz Rumunjske stižu avioni

Foto: Gasilci 112/Facebook
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.07.2022.
u 17:16

Gašenje požara provodi se i iz zraka uz pomoć 13 zrakoplova iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske i Italije. Dva zrakoplova stižu i iz Rumunjske

Slovenija se i dalje bori s vatrenom stihijom. Više od 1000 vatrogasaca i 136 vojnika u subotu pokušava zaštititi krška sela i zaseoke. Iako su nekoliko dana svim silama pokušavali to spriječiti, tijekom noći se zapalio i Trstelj, najviše brdo na Krasu. Otkazana je evakuacija za stanovnike sela i zaselaka u općini Miren - Kostanjevica, kao i za mjesto Mohorini u općini Renče-Vogrsko. No, vatra je buknula i kod Slavnika, gdje u gašenju pomaže policijski helikopter.

Stanje na slovenskom Krasu je i dalje kritično unatoč velikom broju vatrogasaca i letjelica za gašenje požara te pomoći iz susjednih država, a u subotu se proširio na još jednu općinu - Hrpelje-Kozina. U području Hrpelje-Kozina vatrogasci su jedno požarište ugasili, a na drugoj lokaciji i dalje gori i zbog nepristupačnosti terena za vatrogasna vozila vatru gasi jedan helikopter slovenske vojske.

Kako piše 24ur, na terenu je trenutno 1061 vatrogasac. Gašenje požara provodi se i iz zraka uz pomoć 13 zrakoplova iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske i Italije. Dva zrakoplova stižu i iz Rumunjske. U ovom trenutku aktivno se pripremaju izmjene vatrogasaca jer se pretpostavlja da će se i noću s vatrom boriti više od 1000 vatrogasaca, priopćili su iz Civilne zaštite Sjeverne Primorske.

Požari na Krasu vidljivi su i iz svemira. Ovako ih je jučer snimio europski satelit Sentinel2.

Slovenski mediji prenose najave meteorologa da bi jače oborine na području gdje bukti požar mogle početi padati idući tjedan, oko utorka, što bi znatno promijenilo sada tešku situaciju koja traje već sedmi dan.

Podsjetimo, jutros su u pomoć radi gašenja požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice upućeni protupožarni avioni iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH, Canadair CL-415 i helikopter Mi-8 MTV.

-Potvrda je to spremnosti naših protupožarnih snaga, obučenosti pilota i njihove vještine u iznimno zahtjevnim uvjetima, gdje zajedno s vatrogascima i zračnim snagama drugih zemalja pomažu zaustaviti širenje vatre- poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Pomoć je susjedima pružena na zahtjev upućen preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, a sukladno Odluci Vlade RH o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite.

Po završetku današnjeg angažmana u Sloveniji, protupožarni avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vratit će se u matične baze.

Ključne riječi

Komentara 2

ST
Starotopoljanin
13:41 24.07.2022.

A od koga da izvuku tolike place,od jDnih seljaka,i koje kakvih drugih nameta.pogledajte samo silne kojekakve udruge,mlate slamu praznu i traze o sise drzave,e nema se,seljak nemoze sve nahraniti.

Avatar Behemot
Behemot
20:03 23.07.2022.

Zato što su još neki hrvatski kanaderi na remontu požar kod Šibenika nije ugašen za 15 minuta nego za 2 dana. A na remontu su zapeli jer su mehaničari iz Zavodu dali otkaz i otišli u inozemstvo. Ali glavno da se ministra Banožića koji je odgovoran drži kao kap vode na dlanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije