Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koordinacija javnolinijskih prijevoznika pri HUP-u Vladi:

'Naši putnici plaćaju najveći PDV na prijevoz u EU, ispravite propust i uključite nas u mjere'

Prosvjed autoprijevoznika u Zagrebu
Jurica Galoic/PIXSELL
17.02.2022.
u 12:25

Hrvoje Meštrović, predsjednik Koordinacije javno linijskih prijevoznika pri HUP-u, ističe da su brojne europske zemlje i prije pandemije i eksplozije cijena energenata imale sniženu stopu PDV-a na prijevoz putnika.

Nakon što je Vlada predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata koji u velikom dijelu obuhvaća trajno smanjenja PDV-a na niz proizvoda i usluga, Koordinacije javnolinijskih prijevoznika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca pozdravila je mjeru poreznog rasterećenja, no izražavaju žaljenje što je Vlada propustila uključiti i sektor prijevoza putnika koji, osim zbog sve viših cijena energenata, trpi i zbog negativnog utjecaja pandemije na kolektivna putovanja.

Pritom je, ističu, stopa PDV-a na prijevoz putnika među najvišima u Europi, pa tako hrvatski građani, osim što plaćaju jedno od najskupljih goriva, zbog najviše stope PDV-a nemaju mogućnost za značajno jeftiniju alternativu u prijevozu. Hrvoje Meštrović, predsjednik Koordinacije javno linijskih prijevoznika pri HUP-u, ističe da su brojne europske zemlje i prije pandemije i eksplozije cijena energenata imale sniženu stopu PDV-a na prijevoz putnika.

- Zemlje s kojima se možemo uspoređivati, poput Slovenije, Mađarske i Austrije, ali velika većina ostalih zemalja Europske unije, redom imaju snižene stope PDV-a i to redovito ispod 10 posto jer prepoznaju važnost javnog prijevoza. Autobusi prevoze učenike, radnike i umirovljenike te su njihovi multiplikativni društveni i ekonomski učinci nemjerljivi. Mjere ne mogu biti sveobuhvatne ako je zanemaren segment prijevoza putnika. Cijene goriva su rekordno visoke i nema naznaka da će pasti. Stoga Vlada RH mora omogućiti građanima priliku za jeftinijim alternativnim prijevozom - poručio je Meštrović.

Podsjeća da prema EU direktivama prijevoz putnika spada u kategoriju usluga na koju se mogu primijeniti snižene stope PDV-a. i tu su mogućnost iskoristile brojne države članice Europske unije. U Sloveniji je PDV na prijevoz putnika 9,5 posto, u Austriji 10, dok Slovačka, Mađarska i Italija primjenjuju nultu stopu. Osim visokih stopa PDV-a o kojem prijevoznici govore već godinama, i porast cijena energenata te posljedični inflatorni pritisci dodatno će ugroziti sektor o čijem prijevozu ovisi više od polovine građana Hrvatske.

Situacija je javnim autobusnim prijevoznicima neizdrživa. Smanjenje PDV-a na prijevoz putnika olakšalo bi život našim sugrađanima, a prijevoznici bi dobili priliku raditi svoj posao i normalno prevoziti putnike. Autobusi su jeftiniji, učinkovitiji i održiviji način prijevoza. Zato pozivamo premijera Plenkovića i ministra financija Marića da isprave propust te, poput Vlada naših susjednih zemalja, snize stopu PDV-a na prijevoz putnika - zaključio je Meštrović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije