Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Riad Abdul Amir Visoki irački dužnosnik:

Naši ekstremisti nisu tako opasni. Najgori su oni sa Kavkaza i Balkana

irak
Foto: Hassan Haidar Diab
27.04.2015.
u 21:00

Nećemo pomoć: Nude nam se Iran, Emirati, Turska. Ali ako nam pomognu, tražit će protuuslugu

Jedan od osnivača i član predsjedništva vladajuće iračke stranke Dawa, te ministar zdravlja u provinciji Basrah dr. Riad Abdul Amir u intervjuu za Večernji list izražava strah od podjele Iraka na tri dijela, govori o neiskrenosti koalicije na čelu s SAD-om u ratu protiv ISIL-a i optužio Saudijsku Arabiju i Katar za financiranje i naoružavanje ISIL-a i ostale terorističke skupine.

Grad Tikrit je oslobođen. Hoće li to biti vjetar u leđa iračkim snagama za potpuno uništenje ISIL-a? Kada možemo očekivati vojnu ofenzivu na grad Mosul, glavno uporište ISIL-a u Iraku?

Nema sumnje da je oslobođenje Tikrita vrlo ohrabrujuće. Međutim, ISIL je i dalje velika prijetnja – ne samo za Irak već i za cijeli svijet. ISIL je danas izuzetno jaka i moćna organizacija. Ne samo vojno već i financijski. Kako jedna organizacija, kao što je ISIL, može imati budžet veći od države? Svaki dan im stiže naoružanje i novci. Veliku ulogu tu imaju Saudijska Arabija i Katar koji se preko Sirije izravno osvećuju Iraku, financiraju i naoružavaju ISIL. Te dvije zemlje najodgovornije su za međuvjersku, sigurnosnu i terorističku krizu u Iraku. Bude li sve išlo po planu, do kraja bi godine naše snage mogle osloboditi i Mosul. Ali, kažem, ako sve bude po planu. Jer, oslobađanje Mosula nije jednostavna operacija.

Vjerujete li u iskrenost koalicije na čelu sa SAD-om u borbi protiv ISIL-a?

Moje osobno mišljenje je da nisu potpuno iskreni u borbi protiv ISIL-a. Ne mogu vjerovati da ih ne mogu uništiti. Ja sam Iračanin i bio sam u Iraku za vrijeme američke invazije na Kuvajt 2003. i znam jako dobro čime Amerikanci raspolažu. Siguran sam da bi ISIL mogli uništiti u roku od mjesec dana. Zašto to ne urade – to je njihova stvar. Ali, mi Iračani moramo se boriti da iskorijenimo to zlo bez obzira da li svijet želi sudjelovati u tome ili ne.

Nude li vam susjedne zemlje pomoć?

Mnogo je zemalja koje žele pomoći Iraku. Iranci su nam stavili na raspolaganje svoje ratne zrakoplove. Isto to učinili su Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan i Turska. No, svi znamo kako svaka od tih zemalja imaju svoje interese u regiji. Zbog toga smo odbili takvu vrstu pomoći jer strahujemo kako bi nakon završetka rata te zemlje mogle voditi rat u Iraku za svoje interese. Sve tri te zemlje imaju svoje različite interese u Iraku. Budimo realni, ako će se Irak vratiti u svom punom sjaju, kakav je bio prije rata, naškodit će mnogim zemljama u susjedstvu. Ako ćemo postati tranzitna zemlja, zračna luka u Dubaiu će izgubiti tu titulu. Isto tako, ako morske luke prorade kako treba, uništit ćemo sve luke u zemljama Zaljeva kamo sada, zbog rata u Iraku, uplovljavaju trgovinski brodovi. Zbog toga ne želimo ničiju pomoć. Voljeli bismo da koalicija radi svoj posao kako treba iz zraka, a mi ćemo na tlu to završiti. To bi bilo najrealnije i najbolje za Irak.

Prošle godine, kada je ISIL bez velike borbe okupirao velike dijelove Iraka, mnogo iračkih političara kazalo mi je kako je pokrajinska vlada u Mosulu dobila novac od Islamske države za uzvrat što im je dopušteno okupirati grad bez otpora. Vjerujete li da je tu došlo do izdaje?

Iako su činjenice tu, svatko ih tumači na svoj način. U žiži rata svaka strana optužuje drugu, jedni zbog vanjskih, a drugi zbog političkih interesa. Istina, propusta je bilo, ali ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su lokalni čelnici podmićeni od strane ISIL-a. Za to treba dokaze koje mi u ovom trenutku nemamo. Ne želim se zamarati sada takvim pričama. Prioritet nam je iskorijeniti to zlo i za to nam treba jedinstvo.

Imate li informacije koliko ima stranih boraca u redovima ISIL-a?

Oko 60 posto boraca ISIL-a su Iračani, dok je 40 posto stranaca. Ali, domaći borci nisu toliko okrutni kao što su stranci. Strani borac koji je indoktriniran dolazi u Irak da umre kao mučenik – to je ono što nam zadaje velike probleme. Najkrvoločniji džihadisti su iz zemalja Kavkaza i Balkana.

>>Građani se gurali oko staklenog lijesa: Tijelo Saddamova suradnika predano vlastima

Komentara 10

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:28 27.04.2015.

Turska i Emirati nude pomoć? Lisice bi malo pomagale u kokošinjcu.

Avatar jebb
jebb
23:17 27.04.2015.

"Ne mogu vjerovati da ih ne mogu unistiti. Siguran sam da bi ISIL mogli unistiti u roku od mjesec dana. Zasto to ne urade – to je njihova stvar." Apsolutno se slazem s ovim razmisljanjem. Izgleda da ova situacija odgovara dijelu svjetskih mocnika koji kontroliraju svjetska zbivanja. A zasto im to odgovara? Eh, to bih stvarno volio znati.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
21:45 27.04.2015.

Slazem se Balkanci su uvijek bili medju najgorima. Primitivizam kombiniran s vjerskim fundamentalizmom je ubitacna kombinacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije