Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBIO JE IME

NASA-in rover na Marsu pronašao iznimno rijedak meteorit

Curiosity's Dusty Selfie
Foto: NASA-JPL-Caltech via CNP
08.02.2023.
u 11:21

Meteoriti željeza i nikla najrjeđa su vrsta meteorita - čine samo šest posto pronađenih, no zbog toga što vizualno odudaraju od okoline, previše su zastupljeni u kolekcijama. Uz to, veća je vjerojatnost da će preživjeti prolazak kroz atmosferu, te su otporniji na vremenske uvjete, čak i na Marsu

MSL Curiosity nastavlja svoj zadatak istraživanja Marsa. Rover trenutno istražuje planinu Sharp, središnji vrh Marsovog kratera Gale, gdje je pronašao metalni meteorit. Meteorit je napravljen uglavnom od nikla i željeza, a dobio je ime Kakao. Kakao nije velik; ima oko 30 cm u promjeru, te se vizualno izdvaja iz okoline. Dok je Marsova površina crvena od oksida, meteorit je tamno siv i metalnog izgleda. Također je gladak i zaobljen, što su očiti znakovi da je prošao kroz atmosferu.

Slika je kombinacija šest pojedinačnih fotografija snimljenih roverovom kamerom. Curiosity je snimio fotografije 27. siječnja 2023., 3724. marsovskog dana misije. Boje na slici su ispravljene kako bi odgovarale uvjetima osvjetljenja kako ih vide ljudske oči na Zemlji. Meteorit je možda već dugo na površini Marsa, ali nitko ne zna sa sigurnošću, navodi Science Alert.

Ovo nije prvi metalni meteorit pronađen na Marsu. Godine 2016. MSL Curiosity pronašao je metalni meteorit veličine loptice za golf koji je nazvan "Egg Rock". Meteoriti željeza i nikla najrjeđa su vrsta meteorita - čine samo šest posto pronađenih, no zbog toga što vizualno odudaraju od okoline, previše su zastupljeni u kolekcijama. Uz to, veća je vjerojatnost da će preživjeti prolazak kroz atmosferu, te su otporniji na vremenske uvjete, čak i na Marsu.

Većina meteorita željeza i nikla dolazi iz jezgri formacija koje su nastale u ranom Sunčevom sustavu. Ti su predmeti bili dovoljno veliki da se mogu razlikovati kad su rastaljeni. Formirali su jezgru od gustog željeza i nikla, slično kao Zemlja. Ali život im je bio riskantan i mnogi od njih su se razbili u asteroide. To je vjerojatno Kakaova povijest. To je ono što meteorite, a posebno metalne, čini tako znanstveno zanimljivima. Mogu sezati milijardama godina unatrag do početka Sunčevog sustava.

Na Zemlji su meteoriti slični Kakau bili prvi izvor željeza za čovječanstvo. Davno prije taljenja, ljudi su skupljali te meteorite kad su mogli i od njih izrađivali noževe i druge alate. Kralj Tut je pokopan s bodežom od meteorskog željeza, a Inuiti na Arktiku i Grenlandu također su koristili meteorsko željezo. Više su puta posjećivali jedan posebno veliki željezni meteorit nazvan Cape York. Obijali su komade željeza kako bi ih oblikovali u vrhove harpuna i započeli vlastito željezno doba ne znajući ništa o taljenju. Čak su trgovali željezom s drugim skupinama ljudi.

VIDEO Sirija: Spašavanje cijele obitelji iz ruševina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije