Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

'Naš mješanac Beo vratio se kući nakon šest godina'

“Kad su nas iz veterinarske ordinacije nazvali i rekli da su u romskom naselju našli psa koji ima čip s našim podacima, sreći nije bilo kraja...”
12. srpnja 2018. u 14:53 0 komentara 3966 prikaza
Pas Beo
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Zahvaljujući velikoj akciji sterilizacije pasa u međimurskim naseljima, u čakovečku obitelj Lukša nakon šest godina vratio se Beo. Taj mješanac vižle i zlatnog retrivera nestao je 2012., u dobi od godinu i pol dana. Najtužniji je u tom trenutku bio tada sedmogodišnji dječak Blaž. Lijepio je letke po rasvjetnim stupovima i s roditeljima obilazio okolne ulice, no Beu nije bilo ni traga ni glasa.

Veterinarska stanica u Čakovcu Apel volontera 'Za 99 kuna godišnje postanite kumovi napuštenim psima'

Čip s podacima

I onda se potkraj lipnja na Facebook stranici čakovečke udruge za zaštitu životinja Prijatelji, koja vodi azil za pse, pojavila informacija da je u naselju Kuršancu, nekoliko kilometara udaljenom od Čakovca, pronađen pas Beo.

– Iz veterinarske ordinacije Dr. Kvakan nazvali su nas 26. lipnja i rekli da su u jednom romskom naselju pronašli psa koji ima čip s našim podacima. Ja sam bila na poslu, a Blaž je bio nestrpljiv da što prije vidi Bea. Nisam mogla izdržati, pa sam ranije otišla s posla. Ambulanta se otvarala u 16 sati, i do tada smo kružili oko zgrade i ugledali ga kroz prozor. Kad je začuo naš glas, Beo je podigao glavu i počeo lajati. Prepoznao nas je, a mi smo se rasplakali – priča Dubravka Lukša. Veterinarka ih je, kad je počela poslijepodnevna smjena, pustila unutra.

– Bio je iscrpljen. Jedva je glavu držao od umora. Divni ljudi u ambulanti dali su mu antibiotike, injekcije za obnovu kože i dlake, kapi za oči, tabletu za čišćenje... Danas je to drugi pas, još mu se vide rebra od izgladnjelosti, ali napreduje – dodaje Dubravka. Bea su udomili kako bi bio društvo ostarjeloj labradorici Atki, koja je u međuvremenu uginula u dobi od čak 17 godina. Obitelj Lukša potom je pružila dom labradorici Nali s kojom se Beo izvrsno slaže. Kako je završio u Kuršancu, nije poznato. Moguće je da je preskočio ogradu i odlutao dalje nego što je mislio.

Rokova priča Rokova priča Prošle su već četiri godine otkad je Bin ušao u naš život i promijenio ga je skroz na skroz

“Uopće mu ne treba lajna”

– Ni u najluđim snovima nismo mislili da će se Beo vratiti nakon toliko godina. Kopkalo nas je prvih nekoliko godina zašto nitko ne zove jer, ako je negdje uginuo, s pomoću čipa bi došli do nas i iz komunalnog redarstva tražili da platimo troškove prijevoza i ukopa. No, mogao je negdje uginuti a da ga nitko nije pronašao – kaže Dubravka. Sin Blaž (13) je oduševljen. Ovo su mu najljepši školski praznici. Vodi Bea u šetnju i viče: “Uopće mi ne treba lajna, ne miče se od mene ni jedan korak!” Dubravka ima samo riječi hvale za djelatnike ambulante Dr. Kvakan smještene, što je još jedna neobična okolnost, u njihovu susjedstvu, kao i za volontere iz čakovečkog azila za napuštene životinje.

Pas u autu Upozorenje Pet minuta u vrućem autu dovoljno je da pas doživi toplinski udar

– To su divni ljudi! Nadam se da će ovaj naš slučaj potaknuti i druge ljude da udome pse. Ta jadna stvorenja nisu ništa kriva, a pružaju toliko ljubavi – kaže D. Lukša. Tijekom nekoliko mjeseci u Međimurju će se sterilizirati oko 3000 pasa u 12 romskih naselja. Mnogi od njih traže novi dom.

L'Occitane
ČAROBNA PROVANSA
Deset razloga zbog kojih ovih blagdana morate posjetiti Provansu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.