Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG ZAGAĐENJA OKOLIŠA OPTUŽEN 54-GODIŠNJAK

Napravio ilegalni deponij pa na njega bacao građevinski materijal i 487 tona tekstila iz Italije

Šibenik: Mještanin ostavio poruku nesavjesnom građaninu zbog odlaganja otpada
Ilustracija/Hrvoje Jelavic/PIXSELL
10.05.2023.
u 09:06

Prema optužnici 54-godišnjak se tereti da je od 7. listopada 2016. do 16. svibnja 2022. na području Umaga i  Buja, iako njegova tvrtka nije ovlaštena za postupanje s glomaznim otpadom, protupravno zbrinjavao taj otpad i to na  na poljoprivrednom i šumskom zemljištu ukupne površine 33.302 kvadratna metra

Za djelo protiv okoliša, krivotvorenje dokumenata i povredu obveza vođenja poslovnih knjiga optužen je 54-godišnjak, a optužnicu je protiv njega podiglo ODO Pazin. Osim njega optužena je i njegova tvrtka sa sjedištem u Umagu. Prema optužnici 54-godišnjak se tereti da je od 7. listopada 2016. do 16. svibnja 2022. na području Umaga i  Buja, iako njegova tvrtka nije ovlaštena za postupanje s glomaznim otpadom, protupravno zbrinjavao taj otpad i to na  na poljoprivrednom i šumskom zemljištu ukupne površine 33.302 kvadratna metra.

Drugim riječima, na zemljištu koje je većim dijelom u vlasništvu države stvorio je ilegalni otpad velikih razmjera.

Osim toga, optužen je da je na tom ilegalnom deponiju zbrinjavao otpadni materijal i tvari za koje je  znao da trajnije mogu ugroziti okoliš. Prema optužnici na taj je deponij  dovozio, drobio, odlagao i nasipavao oko 7.894 kubičnih metara miješanog građevinskog otpada. Tužiteljstvo ga tereti i  da je na istoj lokaciji nelegalno odložio i 487 tona tekstilnog otpada kojeg je u 22 navrata kamionom dovezao iz Italije!? Tekstilni i drugi otpad dovezen iz Italije bio je pakiran u najmanje 561 balu, a 54-godišnjak se tereti da ga je dijelom zakopao u tlo te zagrnuo zemljom i drugim građevinskim otpadom.

U optužnici se tvrdi da je zbog toga došlo je do izmijene konfiguracije tla jer je nastala zemljana uzvisina, nadmorske visine pet metara i više. To je naružilo prirodan okoliš te je onemogućena prirodna namjena tog prostora u vidu pošumljavanja, uzgoja poljoprivrednih kultura i kultivacija općenito, a zbog opasnosti od zapaljenja tekstilnog otpada ugroženi su životi i zdravlje okolnog stanovništva. 

Tužiteljstvo tereti 54-godišnjaka i da je protuzakonito uvodio tekstil iz Italije kojeg je pohranjivao na ilegalni otpad zbog čega je izradio 11 izlaznih računa u kojima je neistinito naveo kako taj tekstilni otpad predstavlja sekundarni materijal. Račune je dostavio   trgovačkom društvu u Poljskoj pri čemu je u poslovnim knjigama svog trgovačkog društva neistinito evidentirao prodaju i isporuku tog materijala u Poljsku, koja u stvarnosti nikad nije obavljena. Optužen je i da je zbog takvih neistinitih računa  njegovo trgovačko društvo nezakonito pribavilo imovinsku korist veću od 20.000 eura. 

U optužnici se traži oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi, ali i da 54-godišnjak nadoknadi štetu  radi prouzročene ekološke štete. Kolika je ta šteta utvrdit će se tek po uklanjanju otpada zbog čega je u optužnici traženo i da se produlji privremena mjera kojom je 54-godišnjaku  zabranjeno raspolaganje  novcem položenim na račune tvrtke, a zabranjeno mu je prodati i njegove nekretnine na koje je sud stavio blokadu. Nadalje, 54-godišnjaku su izrečene mjere opreza kojim su mu je onemoguće pristup na kojem je  napravio ilegalni deponij te su mu zabranjene sve poslovne aktivnosti koje se odnose na građenje, projektiranje, zbrinjavanje i gospodarenje otpada. Osim toga ima obvezu redovitog javljanja policijskoj postaji uz upozorenje da je nepridržavanje izrečenih samostalnih mjera opreza kazneno djelo.

>> VIDEO Prve trešnje osvanule na tržnicama, cijene su enormne: Tko si ih može priuštiti?


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije