Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekologija

"Naplaćivanjem plastičnih vrećica smanjila bi se količina smeća"

\'09.12.2011., Zagreb - Mirela Holy, politicarka SDP-a.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL\'
Marko Lukunić/Pixsell
23.01.2012.
u 16:36

– Mnoge se države doslovce bore za otpad koji kao izuzetno vrijedna sirovina postiže visoke cijene na međunarodnim burzama – kazala je ministrica

ČAKOVEC – Žalosno je da od više od 13.000 koncesija koje Hrvatska ima godišnje uprihodujemo svega 600 milijuna kuna. To je sramotno. Ako jedna industrija, koju neću imenovati, ima obrtaj na godišnjoj razini veći od dvije milijarde kune od prodaje vode, a plaća 20 milijuna kuna za koncesije za crpljenje te vode, to je velik nerazmjer kojim se može pozabaviti Ministarstvo financija – kazala je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy za posjeta Međimurskoj županiji. Istaknula je, uz ostalo, da u Ministarstvu nisu skloni zabrani korištenja plastičnih vrećica jer bi to moglo izazvati probleme.

– Najučinkovitiji je način da se zabrani besplatno davanje vrećica. Tada bi se ponovno vratila navika nošenja platnenih torbi i košara – kazala je ministrica Holy. Smatra da se prema otpadu treba odnositi kao prema korisnoj sirovini, a ne kao prema smeću. – Mnoge se države doslovce bore za otpad koji kao izuzetno vrijedna sirovina postiže visoke cijene na međunarodnim burzama – kazala je. Župan Ivan Perhoč smatra da je sustav naknada za PET ambalažu ponižavanje građana koji moraju kopati po kontejnerima.

– Sustav prikupljanja ambalaže može se riješiti i na druge načine, na primjer sustavom kaucija. Time će se izbjeći da se ljudi tuku za ambalažu. Instrumenti politike zaštite okoliša u normalno uređenoj državi ne mogu se koristiti kao instrument socijalne politike. To je nakaradno – istaknula je ministrica Holy. Zaključila je da je Međimurska županija svijetli primjer u postupanju s otpadom.

Ključne riječi

Komentara 17

AR
arjavas
18:04 23.01.2012.

Odluku o smanjenju naknade na PET ambalažu donjela je vlada Jadranke Kosor. ,prije godinu dana.

AN
antonijo
18:20 23.01.2012.

Neznam tko je birao ovakve neznalice, vjerojatno oni sto nemaju pojma koga birat. S uvodenjem ovakvih gluposti sto ministrica kani, bit ce puni kanali i sume smeca. Vjerojatno je netko izmislijo cipiranje i vaganje smeca, tako sto ce se iz proracuna slit dosta novca za tu prenamjenu, tako ce usput sebi netko napravit vilu. Kao i obicno kako to ide u hrvata.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
17:24 23.01.2012.

Hoće naplaćivati plastične vrećice, smanjuje naknadu na 30 lipa za plastičnu ambalažu - što je toj ministrici ? Pa i ovako mi naplaćuju kunu za svaku vrećicu. Neka ih zabrani kao i u Italiji, ali za to nema hrabrosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije