Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravko i Zoran Mamić

Napeto suđenje: Svjedoči čovjek koji zna sve o Dinamovim financijama

storyeditor/2023-12-10/PXL_021023_104090625.jpg
Foto: \'Davor Javorović/PIXSELL
1/2
11.12.2023.
u 07:30

Uz braću Mamić i već spomenute Vuksana i Krotu, na optužnici su još imena Marija Mamića, Damira Vrbanovića te Sandra Stipančića, inače Krotina poslovnog partnera.

Jedan "samo" mora paziti da u idućih pet godina ne počini novo kazneno djelo pa neće završiti iza rešetaka, dok će drugi raditi za opće dobro – nogometni menadžer Nikky Arthur Vuksan i poduzetnik Igor Krota priznali su krivnju za izvlačenje novca iz Dinama, nagodili su se s USKOK-om i izbjegli zatvor. Suđenje braći Zdravku i Zoranu Mamiću u "aferi Dinamo 2" postaje sve napetije. I sve se više, čini se, steže obruč oko Zdravka Mamića, optuženog da je organizirao zločinačko udruženje u sklopu kojeg je izvučeno najmanje 144 milijuna nekadašnjih kuna.

Ipak traže odštetu

Uz braću Mamić i već spomenute Vuksana i Krotu, na optužnici su još imena Marija Mamića, Damira Vrbanovića te Sandra Stipančića, inače Krotina poslovnog partnera. Hoće li se još netko odlučiti nagoditi s USKOK-om u zamjenu za blažu kaznu, ostaje vidjeti, no teško je povjerovati da će to učiniti bilo tko iz obitelji Mamić. Ako bi još netko izabrao nagodbu, na ruku bi mu na neki način išao nedavni Dinamov potez. Naime, iako je gotovo cijelo desetljeće, koliko traje proces protiv Mamića, isticao kako se ne smatra oštećenim, klub je proteklog tjedna iznenada ipak postavio imovinskopravni zahtjev kojim od Mamića i ekipe zahtijeva ukupno 21 milijun eura.

POVEZANI ČLANCI:

Toliko je, naime, ukupni iznos štete za koji USKOK tereti sedmoricu optuženih u predmetu "Dinamo 2" te samostalno Zdravka Mamića u slučaju "Dinamo 3", koji je naknadno spojen s drugom optužnicom u jedan sudski postupak. Nije ta Dinamova odluka, kad se malo promisli, bila baš potpuno iznenađujuća. Da Dinamo nije postavio imovinskopravni zahtjev, gotovo 100.000 eura za koje se tereti Igora Krotu završilo bi, nakon njegova priznanja krivnje i potom nagodbe, u državnom proračunu, a ne u klupskoj blagajni. Što se tiče 116 milijuna kuna za koje se Mamiće teretilo u prvom procesu, za što su pravomoćno proglašeni krivima, vrijedi ona narodna: "Piši kući propalo je."

Mogu se dogovoriti

S obzirom na to da Dinamo sada potražuje novac ako se optuženike proglasi krivima, mogu se dogovoriti s Dinamom o načinu isplate pa je to ta olakotna okolnost koju smo spomenuli. U suprotnome, USKOK bi zahtijevao isplatu "u komadu", dok klub, teoretski, može odrediti rok od pet godina. Suđenje se nastavlja danas, a na klupu za svjedoke trebao bi sjesti Matej Škegro, bivši financijski direktor GNK Dinamo. Sedam je godina odrađivao taj posao pa rijetko tko bolje poznaje maksimirsku blagajnu. Svjedočit će i njegov otac Mate Škegro, nekadašnji član Izvršnog odbora GNK Dinamo.

Po optužnici, Zdravko Mamić ostale je okrivljenike povezao u zločinačko udruženje u sklopu kojeg su iz Dinama izvlačili novac putem offshore tvrtki registriranih u inozemstvu. Na čelu tih tvrtki, prema USKOK-u, kao vlasnici ili voditelji poslovanja bili su Mario Mamić, Vuksan, Krota i Stipančić. Kao čelni čovjek Dinama Zdravko Mamić, navode tužitelji, dogovarao je sklapanje ugovora između tih tvrtki i Dinama za usluge posredovanja pri transferima igrača, a koje uopće nisu obavljene.

>> VIDEO Milanović o Boysima: 'Kretenski je što ih se uzelo kao satniju zarobljenika'

 

 

Komentara 5

EJ
ejStef
09:09 11.12.2023.

Interesantno je to, kada je Mamić bio u Dinamu, očito je napuhavao poslove i skretao veliku količinu novaca. Uz sve to, Dinamo je pozitivno poslovao, proizvodio mlade igrače, kupovao, prodavao, a na kraju je imao i neke rezultate na međunarodnom planu... Sada kada tih "lopova" više nema, Dinamo je kanta za napucavanje u Europi i to u najnižem rangu natjecanja, uprava je posložila ekipu za borbu za 3. mjesto u HNL. Sve to u sezoni rekordnih prihoda od izlaznih transfera... Interesantno je kako sada nema sumnje u kriminal, a nema za plaće bez obzira na skoro 60 mil. € prihoda. Borba za fotelje je u tijeku, slično kao borba za stečajnog upravitelja neke tvrtke s akumuliranim vrijednostima, politika se umiješala, bila je neviđena medijska hajka praćena prijetnjama i nasiljem. No nikome ništa, policija je čak i odbila intervenirati, a nema nikakvih istraga gdje je nestao novac...

Avatar Castro
Castro
09:01 11.12.2023.

O kojoj sumi novca se uvijek pise, covjek bi pomislio da tamo ni kune ostalo nije. A svi uvijek i na vrijeme bili placeni, svi troskovi se podmirivali, kupovali se dobri igraci, pomagalo se drugim klubovima u razlicitim sportovima. Omladinski pogon funkcionirao perfektno. Kad su Mamici pobjegli u BiH u klubu je ostalo brdo novca.... i dan danas nista ne fali. Za-je- bana igra. Kako to, kako to... Vjerujem da je bilo puno toga ispod stola kao i u Interu i Bayernu i PSG-u i svima drugima. Nesto tu ipak malo vise smrdi nego je pokakano.

PE
Pendrek57
11:31 11.12.2023.

Da mi je znati koliko je sudstvo doticnog podplatilo da ce dati izjavu na sudu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije