Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veleposlanik potvrdio: 30-ak Boysa ide kući

Kad se Boysi vraćaju kući? Sve se radi u tajnosti. 'Dečki su nestašni, ali su naši!'

08.12.2023.
u 22:43

- Ne bojim se za svoju sigurnost, iako sam i ja meta ovdje jer branim Hrvate u teškom slučaju. No, zahvaljujem grčkom pravosuđu na uvjetima koje su im osigurali. Čuvari u zatvorima kazali su mi da su navijači iz Hrvatske jako disciplinirani i još jednom ću kazati kako sam u svemu ovome, i ja ponosan na njih, rekao nam je grčki odvjetnik...

Nakon što su po pred sud u Ateni iz 14 zatvora diljem Grčke tamošnji pravosudni organi izveli i ispitali sve Hrvate utamničene nakon krvavih nereda u kolovozu i smrti navijača AEK-a Michalisa Katsourisa, stigle su i prve odluke o ukidanju istražnog zatvora za desetke hrvatskih navijača. 

Dogovor je to između tužiteljstva i sudaca istrage, koji su tri dana ispitivali uhićene Boyse u Ateni, a onda već sutradan, u terminu koji je nedavno predvidjela i hrvatska Vlada, donijeli prva rješenja o puštanju 40-ak BBB-a da se brane za slobode. Zasad se ne znaju niti sva imena niti visina jamčevine za sve koji su rješenja dobili do petka poslijepodne, a proces se nastavlja u ponedjeljak te obrana očekuje kako će većina navijača biti pušteni iz istražnih zatvora uz izrečene mjere opreza..

- Zasad sam tek upoznat da imamo pozitivna rješenje, odnosno 30 takvih odluka. Nisam ih još primio, u ponedjeljak ujutro očekujem sve materijale i onda ćemo moći razgovarati detaljnije o mjerna opreza, odnosno o jamčevini - ostao je 'zakopčan' u petak navečer Athanasios Kaimenakis, odvjetnik koji brani većinu BBB-a, istaknuvši više puta kako se sada riječ o delikatnom momentu u kojem svaka krivo prenesena izjava može imati utjecaj na suce istrage. 

Dosad pod istragom četiri AEK-ovca 

No ipak vjeruje, kao i svih proteklih dana i mjeseci koliko je 'unutra' u ovom slučaju, da će biti prihvaćene žalbe za sve navijače koje brani. Kaimenakis, inače nekada sam navijač pripadnik jedne od jačih frakcija navijača Panathinaikosa, prati svaki tekst i svaku objavljenu izjavu te je oprezan i zbog sigurnosti navijača koje brani. Raštrkani su diljem Grčke, pa će organizacija puta za Hrvatsku biti izazov za sigurnosne službe. Navijači AEK-a s kojima su Boysi upali u krvavi fajt i dalje su involvirani u slučaj posebno nakon što su uhićena i četiri njihova pripadnika pod istim optužbama kao Boysi, osim tereta zločinačke organizacije. 

- Nisam ni sudac, ni političar, ja sam fajter  i naš cilj od početka je da dečke izvučemo van. Ne bojim se za svoju sigurnost, iako sam i ja meta ovdje jer branim Hrvate u teškom slučaju. No, zahvaljujem grčkom pravosuđu na uvjetima koje su im osigurali. Čuvari u zatvorima kazali su mi da su navijači iz Hrvatske jako disciplinirani i još jednom ću kazati kako sam u svemu ovome, i ja ponosan na njih, rekao nam je Kaimenakis. 

Iako smo od nekoliko roditelja BBB-ovaca koji su zaglavili po grčkim zatvorima dobili informacije da se jamčevine već uplaćuju, o tome je Kaimenakis ostao bez komentara.

- Više ćemo znati u ponedjeljak, kada pročitam sve odluke. Mjere opreza su zabrana dolaska na utakmice u Grčku te uplaćena jamčevina,kazao je grčki odvjetnik. 

U petak poslijepodne stigla i potvrda od jedne od obitelji navijača (podaci poznati redakciji) koji je među prvih 20 Boysa koji su primili rješenje na žalbu o ukidanju istražnog zatvora.

- Javio se kući, sada trebamo skupiti jamčevinu, javio je da će ih pustiti’, za VL kazali su članovi obitelji.

Neslužbeno, zbog sigurnosti hrvatskih navijača u Grčkoj nastoji se i dalje u tajnosti zadržati informacije o njihovom kretanju i puštanju te povratku u Hrvatsku

Skrivaju se informacije u povratku zbog sigurnosti i osvete AEK-ovaca 

Skrivaju se i dalje sa svih strana bilo kakve detaljnije informacije o mogućim datumima i ruti povratka. Kada su ih dovodili na sud proteklih dana, one koji su smješteni u zatvorima po grčkim otocima, 'skupljali' su u policijskoj postaji na Peloponezu i potom pod pratnjom specijalne policije dovodili u Atenu. Jedan manji broj mlađih navijača smjestili su u jednom pritvoru u Ateni, ostali su raštrkani diljem Grčke.

- Ovo je osjetljivi trenutak, očekujemo daljnje rješavanje žalbenih zahtjeva u ponedjeljak, rekao nam je ranije tijekom dana Kaimenakis.

Kako doznajemo od pojedinih članova obitelji BBB-a koji su se javili kući nakon što su saznali da će biti pušteni, jamčevine su određene na tisuću eura za svakoga od njih. 

Navijači za koje budu donesene odluke o privremenom puštanju, izaći će na slobodu kada sud zaprimi dokaz o uplaćenoj jamčevini. 

Hrvatski veleposlanik u Grčkoj Aleksandar Sunko za Večernji list je kazao da dinamika cijelog procesa dalje ovisi o grčkim organima i tehničkim pitanjima. 

- Mi ne možemo utjecati na transfere novca kao niti na transfer naših državljanina u ovom dijelu, od početka su smješteni diljem Grčke i to je sada zanimljivo pitanje za njih kako će organizirati njihov transfer natrag. Mi ćemo surađivati i postoji načelno odluka da se pomogne, ali pričekajmo da se dovrši proces sa žalbama jer o svakoj se odlučuje pojedinačno, pa će tako biti i u ostalim tehničkim stvarima. Nema sigurnosne ugroze, ne bih rekao. Situacija je bila naelektrizirana u početku, izgubljen je mladi život, ali nikakvih pritisaka ni prijetnji mjesecima nema. Povratak naših navijača kući sada nije pitanje sigurnosti, nego tehničkih detalja, ali sve nakon što papri sa suda stignu u ponedjeljak. Zasad imamo što neslužbene, što službene potvrde za 30-ak navijača kojima se ukida istražni zatvor, pojasnio je Sunko u petak navečer za Večernji list.

Premijer i Vlada pogodili tajming 

Da bi tajming puštanja BBB-a mogao biti upravo onakav kakav je prognozirao ranije i ministar pravosuđa Ivan Malenica, dao je naslutiti i njegov državni tajnik, Juro Martinovć iz Ministarstva pravosuđa i uprave, kada je govorio u emisiji Otvoreno o daljnjim procedurama. 

- Od početka s Grcima pričamo o dinamici procesa, to je ono što možemo. I tražili smo da se process buda dinamičniji. Pravno je od početka jasno kako će biti nemoguća misija utvrditi sve krimene koji se stavljaju na teret, sva su djela u sferi apstrakcije.

Boyse bi se, kao što smo ranije izvještavali, moglo zatvorski kazniti proporcionalno kaznama koje su već odradili u istražnom zatvoru, a optužbe bi se za neke koji su bili u blizini događaja mogle svesti na sudjelovanje u tučnjavi sa smrtnim ishodom.

-  Ako imaju jake dokaze za neke, onda neka ih zadrže, ali ići na to da se 102 mlada čovjeka od kojih se većina ne poznaje optuži na udruživanje u zločinačku organizaciju, to je nemoguće, ta optužba nema kvalitetu za zločinačko udruženje. Nadam se da se veći broj vraća kući, nestašni su dečki ali ipak su naši.

VEZANE VIJESTI

 

Komentara 9

EB
Em-Be.123
02:42 09.12.2023.

Kakva sreća za narod i državu! Umjesto stadiona predlažem Kradezeju da izgradi zatvor za huligančine...ili još bolje: farmu gdje će se baviti korisnim poslovima u proizvodnji krumpira, kupusa i luka, i ranč - na kojem bi čobanili, i odmjeravali svoju pamet i snagu sa stokom sitnog i krupnog zuba...

ST
struky3_
01:04 09.12.2023.

'Nestašni' su išli u drugu državu mlatit i razbijat. I mislili da će tek tako išetat iz te države. Koliko moraš bit glup?

MR
Mrkonja
08:02 09.12.2023.

Imali smo mir dok su bili u Grckoj, a sigurno je i neka glava sacuvana od njihovog kamenja. Mislim da bi 5 godina bila adekvatna kazna za rasladjivanje u grckim zatvorima, za nase nestasne deckice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije