Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ADVENTSKE LOKACIJE

Prošećite i zaplešite na najljepšim lokacijama Adventa Zagreb

Foto: J. Duval
1/4
07.12.2023.
u 15:26

Užurbani način života, pretrpan raspored i obveze. Tako izgleda tjedan svakog od nas. No kada stigne prosinac i blagdanska atmosfera oživi ulice grada, vrijeme je da usporimo ritam, barem nakratko zastanemo i odvojimo vrijeme za sebe i svoje najmilije.

Jer, upravo je to bit Adventa, okružiti se ljudima koje volimo, a za koje ponekad nemamo vremena kako bismo zajedno uživali u blagdanskom ugođaju i pripremi za najljepše doba godine.

Zagrebački Advent kroz godine postao je prepoznatljiv simbol blagdana, a ovogodišnje izdanje započelo je paljenjem prve adventske svijeće na glavnome zagrebačkom trgu. Zagrebom se rasula svjetlost tisuću lampica, a ulice, trgovi, šetališta, prolazi i parkovi zasjali su u novom ruhu, prepuni simbola Božića koji pričaju svoju priču.

Mjesečev vrt

Okružen stotinama zvjezdica, Mjesečev vrt svoje je mjesto ove godine pronašao u Parku Ribnjak. Ova je instalacija djelo kipara Tomislava Hršaka i Mateja Vukovića, a u ovom vrtu glavnu ulogu ima Kraljica Zima koja će mališanima ispuniti želje. Poseban šarm daje mu i svjetlosna instalacija Mjesečevo cvijeće, koju potpisuje umjetnica Jelena Petric, pa stvarno možemo reći da je ova lokacija najljepša zimska bajka pretvorena u stvarnost.

Foto: S. Cerić Kovačević

Orašari

U posljednjih nekoliko godina u našim krajevima sve su popularnija božićna dekoracija postali i orašari koji su i danas omiljena figurica i likovi mnogima omiljenog baleta. Inače, orašari su alat za drobljenje oraha i drugih orašastih plodova, a prema njemačkoj tradiciji, vjeruje se da donose sreću obiteljima i štite dom.

Budući da su se plodovi sakupljali tijekom zimskih mjeseci, orašari su se tako počeli povezivati s blagdanima. Iako su prvotno bili rađeni od metala, kasnije je krenula izrada od drva, a oblik vojnika koji nam je danas poznat poprimili su u 17. stoljeću, za što je zaslužan Christian Steinbach. Orašari su tako postali i prepoznatljiv simbol zagrebačkog Adventa, i to ispred zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta, gdje su ovi predimenzionirani vojnici postavljeni poput najljepšeg ukrasa. U Hrvatskom narodnom kazalištu pak kroz prosinac možete uživati u jednom od najljepših najpoznatijih i najizvođenijih baleta u svijetu – Orašar.

Foto: S. Carek

Polarni san u Tunelu Grič

Tunel Grič postao je nezaobilazna lokacija zagrebačkog Adventa, a ove je godine zamišljen kao prolaz kroz ledenu špilju s polarnim svjetlom, prepunu neobičnih oblaka. Iza ovoga polarnog sna stoji kreativni tim udruge Umjetnost za grad, Ana Mikin i Stella Leboš.

Drvo promjene

Šarmantna božićna jelka u Oktogonu okićena je kaleidoskopima s jednom posebnom simbolikom. Naime, advent označava vrijeme promjene, baš kao što se u kaleidoskopu mijenjaju boje i oblici. Kao promatrači, svatko od nas stvara svoje kaleidoskope i svoju blagdansku priču jer ljepota je u oku promatrača, a Oktogon je tijekom godina postao glavno adventsko odredište za sve napredne umjetničke koncepte.

Jedan veliki Božić

Starčevićev trg i park od 9. prosinca izgledat će poput najljepšeg božićnog izloga jer tradicionalni mali ukrasi dobili su potpuno novu dimenziju. Zvončići, lampice, kuglice i pahuljice krase stazu za šetnju koja posebno noću izgleda bajkovito.

Bal na outvenom

Tko kaže da bal mora biti održan u nekoj glamuroznoj dvorani kada se savršena pozornica nalazi na ulicama glavnoga grada, ispod najljepšega kristalnog lustera – zvjezdanog neba. Upravo će takav bal na Mažurancu koji nema uglađeni „dress code“, već samo puno blagdanske dobre volje započeti 15. prosinca.

Jedno nesvakidašnje drvce

Novost je i umjetničko božićno drvce u AR tehnologiji poznatoga digitalnog umjetnika Alexeya Severina // Inversea, a možete ga pronaći ispred Hrvatskoga državnog arhiva.

Inače, Alexey Severin ruski je digitalni umjetnik koji živi i radi u Italiji na području različitih digitalnih medija, poput AR&VR, animacija, 3D skulptura. Svojim radovima, koji su bili izloženi diljem svijeta i Europe, nastoji izbrisati granicu između fizičke i digitalne stvarnosti. Osim u Zagrebu, ovo neobično drvce pomoću aplikacije Equinox XR možete pronaći na ulicama i trgovima Dubrovnika, Osijeka, Pule, Rijeke, Rovinja, Splita, Šibenika, Varaždina, Vukovara i Zadra.

Foto: Ustupljene fotografije/ Vedran Peteh_CROPIX

-Advent Zagreb i ove godine donosi mnoštvo raznolikih programa za svačiju dob, a na posjetiteljima je da dođu i uživaju u prekrasnom blagdanskom ozračju. Ugođaj i tople emocije koji oplemenjuju svaku od adventskih lokacija, stvaraju posebnu atmosferu uz dobru glazbu, prigodne dekoracije i raznovrsnu gastronomsku ponudu- otkrila nam je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Foto: TZGZ

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije