Naslovnica Vijesti Svijet

Napadač na veleposlanstvo SAD-a lakše ranjen, imao je i dvije bombe

Sarajevo: Ozlijeđena su dva policajca i jedan od trojice napadača
28. listopada 2011. u 16:18 987 komentara 10 prikaza
kalašnjikov, napadač, vehabija, sarajevo
Foto: Reuters/PIXSELL

Dvadesettrogodišnji pripadnik vehabijskog pokreta iz Novog Pazara (Srbija) Mevlid Jašarević pucao je u poslijepodnevnim satima na zgradu američkog veleposlanstva u Sarajevu i ranio jednog policajaca angažiranog na osiguranju objekta.

Napad se dogodio nešto iza 15 sati, a prava drama trajala je dulje od pola sata, koliko je pripadnicima specijalne policije trebalo da ga lakše rane u nogu i svladaju.

- Koliki je rizik postojao najbolje govori činjenica da je napadač u prsluku imao još dvije ručne bombe - kazao je državni tužitelj Dubravko Čampara.

Osveta Amerikancima

Policijski očevid trajao je satima, ali se već iz samog ponašanja napadača mogao zaključiti razlog napada. Naime, dok nije svladan, Jašarević je, uz povike „alahu ekber“ (Bog je velik), galamio kako je ovo osveta Amerikancima za zločine nad muslimanima u Afganistanu i Palestini.

Cijeli incident mogao je imati mnogo teže posljedice jer se zgrada veleposlanstva nalazi u središtu Sarajeva, u neposrednoj blizini nekoliko fakulteta, škola i tržnih centara. U trenutku kada je Jašarević počeo pucati prema američkom veleposlanstvu u njegovoj blizini bilo je barem dvadesetak ljudi.

Kao u filmovima

Jedan od očevidaca, Smail Žilić u trenutku napada izlazio je iz obližnjeg tržnog centra, udaljenog samo tridesetak metara od napadača.

– Bilo je kao u američkim filmovima. Prolaznici su se razbježali. Ja sam bio vrlo blizu njega, skrio sam se iza automobila i molio Boga samo da se ne okrene prema meni i jednoj djevojci koja se zatekla tu. On je u roku od pet minuta ispalio barem tri rafala prema veleposlanstvu. Onda je pretrčao ulicu i ispalio još jedan rafal. Pogodio je dvojicu policajaca iz osiguranja, a potom se primirio i izvikivao je da ne želi ubiti braću muslimane, već Amerikance. Prestao je pucati i mirno se šetkao po ulici, a nekoliko prolaznika ga je molilo da im dopusti da izvuku ranjene policajce, što im je na kraju i dopustio, ponavljajući kako ne želi pucati u braću muslimane – vidno uzbuđen ispričao nam Žilić.

Policija je vrlo brzo blokirala šire područje oko američkog veleposlanstva, a napadač je nakon ranjavanja prevezen u bolnicu.

Prema neslužbenim informacijama, policija je u Sarajevu privela još nekoliko pripadnika vehabijskog pokreta, vjerojatno zbog sumnje da su povezani s Jašarevićem.

Otprije poznat

Zgrada američkog veleposlanstva okružena je visokim zidinama i realno je postojala mala mogućnost da napadač pogodi bilo koga unutar diplomatskog kompleksa. Ranjeni policajac i napadač izvan su životne opasnosti.

Jašarević je pripadnik radikalnog islamskog pokreta vehabija i od ranije je poznat po kaznenim djelima u Austriji i Srbiji. Iako nema bh. državljanstvo iz Srbije je često dolazio u mjesto Maoča kod Brčkog, koje slovi za središte vehabijske zajednice u BiH. U Sarajevo je iz Novog Pazara došao nekoliko sati prije napada, a još se utvrđuje je li imao pomagače. Nalazi se na popisu 3.000 potencijalno opasnih osoba koje nadzire Obavještajno-sigurnosna agencija BiH. U istragu se uključila i srbijanska policija.

Američku veleposlanicu dočekao s nožem

Američku veleposlanicu dočekao s nožem

Napad je komentirao i ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

– Ovaj teroristički napad u Sarajevu još je jedna potvrda kolika opasnost prijeti od radikalnih islamističkih pokreta i da je u toj borbi neophodno savezništvo i partnerstvo svih policija i sigurnosnih službi širom svijeta – rekao je Dačić.

Dačić je otkrio i da je Jašarević uhićen prije godinu dana prilikom posjeta stranih veleposlanika, među kojima je bila i veleposlanica SAD-a Mary Warlick, Novom Pazaru.

Jašarević je priveden nakon što policiji nije htio predočiti dokumente, a u policijskoj postaji kod njega je pronađen veliki nož.

Odležao tri godine u Austriji Ja&scaron

Odležao tri godine u Austriji

Jašarević je 2005. godine u Beču osuđen na tri godine zatvora zbog krađe 100.000 eura, a nakon odsluženja kazne protjeran je iz zemlje.

Sam Jašarević policiji je kazao da je tijekom veljače bio u Gornjoj Maoči kod Brčkog, koja je na glasu kao najveće vehabijsko uporište u BiH. Nakon što je policija uhitila velik broj pripadnika vehabijskog pokreta, Jašarević se \"vratio u Novi Pazar širiti islam\".

Reakcije političara Političari iz BiH i

Reakcije političara

Političari iz BiH i regije osudili su teroristički napad, dok je napadnuto veleposlanstvo izrazilo zahvalnost policijskim snagama na zaštiti.

– Najoštrije osuđujem teroristički napad na veleposlanstvo SAD-a u BiH. Od nadležnih organa očekujem hitnu i efikasnu istragu o ovom bezumnom činu. Izražavam podršku američkom ambasadoru Patricku Moonu i osoblju veleposlanstva. Amerika je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine. Američka vlada i narod bili su uz nas u najtežim trenucima u povijesti i nitko nema pravo ugrožavati prijateljske odnose naših dviju zemalja – piše u priopćenju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

– Veleposlanik Patrick Moon izražava zahvalnost za brz odgovor lokalnih policijskih snaga čije su akcije zaustavile napad na zgradu veleposlanstva. Naše misli i molitve u ovom su trenutku s onima koji su svoje živote izložili opasnosti kako bi zaštitili veleposlanstvo – navodi se u priopćenju veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

– Naša višegodišnja inzistiranja na borbi protiv terorizma pokazala su se ispravnima – izjavio je Stanislav Čađo, ministar unutarnjih poslova Republike Srpske.

– Najoštrije osuđujemo napad na zgradu veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i nedužne građane Sarajeva, a ovaj čin smatramo napadom na mir u Bosni i Hercegovini – rekao je premijer Federacije Nermin Nikšić.

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona