Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Objavljeni zaključci sa sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika, stoji u priopćenju.
23. studenoga 2020. u 18:25 12 komentara 3816 prikaza
Foto: Vlada
Pogledajte galeriju 1/4

Vijeće za nacionalnu sigurnost prihvatilo je u ponedjeljak Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021., razmotrilo stanje radikalizacije u hrvatskom društvu i raspravljalo o stanju u pravosuđu te istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata u BiH.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici PISMO OBIŠLO HRVATSKU Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Dana 23. studenog 2020. održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno obavještajnom ustavu te je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama.

Članovi Vijeća razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu, te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. listopada 2020. kao kazneno djelo s obilježjima terorizma te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti. Vijeće je osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu.

Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika.

Vijeće je raspravilo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama.

Vukovar: U posebnim epidemiološkom mjereama krenula Kolona sjećanja oko 10.000 sudionika Nekoliko dana poslije Kolone sjećanja rekordne brojke u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji

Članovi Vijeća primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Vijeće je raspravljalo o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala - stoji u priopćenju.

Pogledajte i video: Zoran Milanović: "Nikakav dopis Plenkovića meni formalno nije došao. Neka preko kotlovnice pošalje."

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • snicl:

    Migranti,opet ništa? To kako iz EU dodje direktiva.

  • Asparagus:

    Jel bilo govora da šeprtlje upravljaju korona krizom?

  • Antiflašist:

    O pravim gospodarima suma Like i Gorskog Kotara niti rejci. Teroristi presrecu planinare i pod prijetnjom noza ih pljackaju a plenki i zoka niti jedne jedine rjeci, 500 terorista denvno ude u Hr pola ih dode so Slo bez da ... prikaži još!a ih itko vidi, kakva je to sigurnost drzave???. Zasto su ljudi izginuli za granice ako ih sada svatko moze nekaznjeno proci???.