Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANJA JURAS:

'Napad na LGBT aktivista je počinjen iz mržnje'

Sanja Juras
Marko Prpić/Pixsell
13.05.2014.
u 10:47

Policija je napad na Beusa dosad kvalificirala samo kao kazneno djelo prijetnje

Sanja Juras iz udruge Kontra pozvala je policiju da prošlotjedni napad na voditelja Split Pridea 2013. označi kao ozbiljnu prijetnju i tjelesnu ozljedu nanesenu iz mržnje.

LGBT aktivista Antu Beusa i njegova prijatelja ovu je subotu oko 14 sati u Splitu fizički je napala skupina muškaraca. Kontra u priopćenju navodi kako su napadači žrtvama prijetili da će ih ubiti te ih vrijeđali na osnovu spolne orijentacije, a Beus je dobio i tjelesne ozljede zbog  udaraca šakom u glavu te je zatražio hitnu medicinsku pomoć. Prijavio je napad policiji i LGBT pravnom timu Kontre.

"Policija je do sada kvalificirala gore navedene događaje samo kao kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavka 2. Kaznenog zakona, propuštajući uzeti u obzir da se radi o djelu počinjenom iz mržnje. S obzirom na navedeno, pozivamo policiju da označi djelo kao ozbiljnu prijetnju počinjenu iz mržnje, činjenično i pravno opisano u članku 139. stavku 2. i 4. Kaznenog zakona, te da progon pokrene po službenoj dužnosti", navodi u priopćenju Sanja Juras.

"Nadalje, iz medicinske dokumentacije sasvim jasno proizlazi kako je došlo do tjelesnog ozljeđivanja g. Beusa. Zbog toga zahtjevamo od policije da kaznena  prijava protiv počinitelja bude podnesena i zbog kaznenog djela iz članka 117 st. 2. Kaznenog zakona – tjelesna ozljeda nanesena iz mržnje, te da kazneni progon pokrene po službenoj dužnosti", dodaje se u priopćenju.

>> Saznajte skriva li se u vama homofob

Komentara 24

SL
Slivnjak
11:08 13.05.2014.

Ovaj napad je rezultat promoviranja u medijima neprirodnih ponašanja pojedinih skupina i djelovanja Sanje Juras i njoj sličnih.

SL
Slivnjak
11:16 13.05.2014.

Nikad me nitko nije udario bez razloga jer nikad nisam nikome nametao svoje poglede na život. Zašto bi netko morao znati da sam peder ili da nisam. Ima važnijih stvari u životu osim zamaranja javnosti sa mahanjem zastavom pojedinih udrugaga koje su karcinom ovoga društva i način na koji se može isisavati novac poreznih obveznika.

SL
Slivnjak
11:23 13.05.2014.

NIje mi jasno zašto netko paradira po gradu sa natpisom da je drugačiji od drugih. Nije li to provokacija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije