Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nakon Sarajeva i u Srbiji zabrinuti zbog zagađenja zraka

Zdravstvene tegobe mogu se javiti kod svih građana, posebice kod djece i starijih
08. prosinca 2019. u 12:46 4 komentara 838 prikaza
Sarajevo
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon što u posljednje vrijeme slušamo o velikoj količini zagađenosti zraka, naši su istočni susjedi također zabrinuti. Naime, situacija je alarmantna jer je Sarajevo zauzelo sedmo, a Beograd osmo mjesto po stupnju zagađenosti. Situacija je loša posebice u Srbiji, gdje se više gradova nalazi na listi najzagađenijih na svijetu.

eHighway EHIGHWAY Prva elektronička autocesta u SAD smanjuje zagađenje zraka

Srbiju je velik broj tzv. PM 10 čestica obojilo u ljubičastu boju, a ujedno to je i posljednji nivo zagađenosti zraka. Najlošiji zrak udišu stanovnici Beograda, Pančeva, Novog Sada, Smedereva i Niša. 

Crveni alarm upaljen je na području cijele zemlje. Na stranici AirVisual prikazana je zagađenost zraka u svijetu, a Srbija se našla među deset zemalja s najzagađenijim zrakom. 

Zagađenje Slavonski Brod i dalje teško dišu EU: BiH ne radi sve da spriječi zagađenje iz Rafinerije Brod

Zdravstvene tegobe uzrokovane zagađenim zrakom mogu se javiti kod svih građana, a kod onih najosjetljivijih skupina mogu dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih tegoba. Preporučuje se izbjegavati naporne aktivnosti u neposrednoj blizini sve dok se ne poboljša kvaliteta zraka. 

Zagreb se prema zagađenosti i prisutnosti PM 10 čestica nalazi nalazi na 79. mjestu (pozicije se stalno mijenjaju). Aktualnu listu najzagađenijih gradova na svijetu možete pratiti ovdje.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • cigrovski.darko:

  Najveći problem, koji na žalost nitko ne istražuje je vjerojatna kombinacija sagorijevanja fosilnih goriva sa visokim postotkom sumpora, pogotovo u gradovima pored rijeka gdje su česte jutarnje guste magle,. Sumporni dioksid nastao sagorijvanjem sumpora u magli tvori sumporastu kiselinu(ne sumpornu, ... prikaži još! nego sumporastu) koja oštećuje i nagriza sluznice i stvara sitna oštećenja tkiva dišnih putova i otvara put bakterijama i virusima, uvijek sam poslije udisanja te "magle" dobio upalu krajnika.

 • miyamoto:

  Na žalost na balkanu se stručni i dobronamjerni ne cijene. Vlada grabež, korupcija, osobni probitak bez obzira na cijenu. Neznanje i neodgoj posvuda. Zavist, tupavost je duboko ušla putem društvenih mreža a izostankom stručnih i poučnih knjiga i časopisa

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  migrantima servirali stari grah?.. 😁