Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGAĐENJE

Nakon Sarajeva i u Srbiji zabrinuti zbog zagađenja zraka

Sarajevo
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
08.12.2019.
u 12:46

Zdravstvene tegobe mogu se javiti kod svih građana, posebice kod djece i starijih

Nakon što u posljednje vrijeme slušamo o velikoj količini zagađenosti zraka, naši su istočni susjedi također zabrinuti. Naime, situacija je alarmantna jer je Sarajevo zauzelo sedmo, a Beograd osmo mjesto po stupnju zagađenosti. Situacija je loša posebice u Srbiji, gdje se više gradova nalazi na listi najzagađenijih na svijetu.

Srbiju je velik broj tzv. PM 10 čestica obojilo u ljubičastu boju, a ujedno to je i posljednji nivo zagađenosti zraka. Najlošiji zrak udišu stanovnici Beograda, Pančeva, Novog Sada, Smedereva i Niša. 

Crveni alarm upaljen je na području cijele zemlje. Na stranici AirVisual prikazana je zagađenost zraka u svijetu, a Srbija se našla među deset zemalja s najzagađenijim zrakom. 

Zdravstvene tegobe uzrokovane zagađenim zrakom mogu se javiti kod svih građana, a kod onih najosjetljivijih skupina mogu dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih tegoba. Preporučuje se izbjegavati naporne aktivnosti u neposrednoj blizini sve dok se ne poboljša kvaliteta zraka. 

Zagreb se prema zagađenosti i prisutnosti PM 10 čestica nalazi nalazi na 79. mjestu (pozicije se stalno mijenjaju). Aktualnu listu najzagađenijih gradova na svijetu možete pratiti ovdje.

Komentara 4

DU
Deleted user
10:58 09.12.2019.

Najveći problem, koji na žalost nitko ne istražuje je vjerojatna kombinacija sagorijevanja fosilnih goriva sa visokim postotkom sumpora, pogotovo u gradovima pored rijeka gdje su česte jutarnje guste magle,. Sumporni dioksid nastao sagorijvanjem sumpora u magli tvori sumporastu kiselinu(ne sumpornu, nego sumporastu) koja oštećuje i nagriza sluznice i stvara sitna oštećenja tkiva dišnih putova i otvara put bakterijama i virusima, uvijek sam poslije udisanja te "magle" dobio upalu krajnika.

Avatar miyamoto
miyamoto
23:00 08.12.2019.

Na žalost na balkanu se stručni i dobronamjerni ne cijene. Vlada grabež, korupcija, osobni probitak bez obzira na cijenu. Neznanje i neodgoj posvuda. Zavist, tupavost je duboko ušla putem društvenih mreža a izostankom stručnih i poučnih knjiga i časopisa

DU
Deleted user
22:29 08.12.2019.

migrantima servirali stari grah?.. 😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije