Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Idu do kraja

Nakon oslobođenja Faludže – udar na srce kalifata, Raku

faludža
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
24.05.2016.
u 19:39

Američki general Joseph Votel došao je dogovoriti koordinaciju s Kurdima u oslobađanju glavnoga grada Islamske države

U žestokom naletu iračka je vojska uspjela probiti obrambeni obruč oko grada Faludže i započela drugu fazu vojne ofenzive na taj grad koji iračka vojska pod svaku cijenu želi osloboditi od terorističke organizacije Islamske države. Irački novinar Oday Sabah kazao je za Večernji list da iračka vojska grad napada iz tri pravca te da je uspjela osloboditi selo Haswat Al Asil te je ušla u predgrađe Faludže.

– Iračka je vojska preuzela potpunu kontrolu nad četvrti Anainiya u južnom dijelu grada i došla do dva strateški važna mosta, Al Tofaha i Al Sjera – kazao je Oday ističući kako ima velikih gubitaka na strani ISIL-a koji je minirao sve napuštene zgrade, kuće, ceste i ulice, što usporava napredovanje iračke vojske.

Iako zapadna koalicija na čelu sa SAD-om ne pruža zračnu podršku iračkoj vojsci u toj ofenzivi, unatoč protivljenju Saudijske Arabije, Turske i ostalih zemalja Zaljeva koje ofenzivu na Faludžu nazivaju pokoljem nad muslimanskim sunitima u Iraku, SAD je dao blagoslov iračkoj vojsci za oslobađanje grada od ISIL-a. Nakon Faludže, pokrenut će se ofenziva za oslobađanje Rake, glavnoga grada kalifata, i na kraju ofenziva na Mosul, za koji predviđaju da će biti oslobođen do kraja godine.

Samo dva dana prije početka napada na Faludžu, u Siriji je boravio američki general Joseph Votel, zapovjednik američkih specijalnih snaga na Bliskom istoku, najviši američki vojni dužnosnik, koji je došao dogovoriti koordinaciju s kurdskim snagama u oslobađanju Rake. Faludža je ISIL-ov grad-simbol jer je vjerski centar sunitskih muslimana i glavno središte njihova identiteta u Iraku. Žestoko je 2004. oštećen u dvije ofenzive američkih snaga protiv pripadnika Al-Qai’de.

>> Islamska država pozvala sljedbenike na napade na zapadu

>> Islamska država preuzela odgovornost za terorističke napade u Siriji, više od 100 ubijenih

Komentara 13

ST
Stipan
21:45 24.05.2016.

Kakifat je stvoren već 632 godine i ovo sa isilom nije ništa novo, već želja svih Arapa muslimana da žive u jednoj državi. Sve ostale priče su samo guranje ispod tepiha i laž !

Avatar Idler 3
Idler 3
22:57 24.05.2016.

Zanimljivo al prvi put je javno napisano nekaj kaj sam ja već spominjal čitajući strani tisak. Pokolj sunitskih muslimana, a južni dio Iraka su šijiti iza kojih je šijitski Iran.....a i Assad je iz šijitske sekte....a i Hezbollah koji udara s juga je šijitska milicija. Već sam jenput napisal, zbrojite 2 i 2 ali ne...CIA, Vatikan, iluminati....a tko je ono jedini bil dobar s Iranom zadnjih godina i desetljeća ?!

DU
Deleted user
21:35 24.05.2016.

Dvadeset tisuća iračkih vojnika sudjeluje u toj ofenzivi plus koalicijske snage sa svojim avionima protiv sedam tisuća IS -ovi vojnika. Kome nije jasno što ja sada pišem taj je običan zombiji. Ovo je doslovce neki vic ili jako loša predstava kao da se Iračani bore protiv mekog terminator ili tko zna koga kada im treba toliko vojske a oni jedva napreduj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije