Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uz pridržavanje mjera

Nakon gotovo dvomjesečne trakavice održana sjednica VNS-a. Ovo su najzanimljiviji zaključci

Sjednica VNS-a
Foto: Ured predsjednika RH / Dario Andrišek
1/7
23.11.2020.
u 20:25

Među zanimljivijim zaključcima sastanka je i onaj da će se za hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori tražiti reciprocitet, što bi trebalo značiti da će se državni vrh angažirati kako bi Hrvati u susjednim državama dobili pravo na zastupnike u parlamentu

Nakon gotovo dvomjesečne trakavice oko njegova sazivanja, danas se u Banskim dvorima sastalo Vijeće za nacionalnu sigurnost. Nakon sjednice Pantovčak i Banski dvori izdali su usuglašeno priopćenje s nekoliko zanimljivih momenata. Prije svega, na sjednici je zaključeno kako je nedavni oružani napad na Banske dvore sadržavao elemente terorističkog čina, a premijer Andrej Plenković nakon sjednice je naglasio kako je taj zaključak donesen jednoglasno.

Podsjetimo, Plenković je otpočetka ovaj napad povezivao s terorizmom i društvenom radikalizacijom, za koju je krivio oporbene političare, ali i samog Milanovića pa jednoglasno donošenje ovakvog zaključka može zvučati kao Milanovićevo pristajanje na Plenkovićeve teze, no između "čina s elemenatima terorizma" do "terorističkog čina kao posljedice radikalizacije" velika je razlika pa za donošenje konačnog zaključka ipak treba pričekati obrazloženje Zorana Milanovića.

Video: Andrej Plenković dao izjavu o održanoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost

Osim toga, i sam Milanović je, u prvom svom službenom pozivu premijeru da se sjednica VNS-a i održi istaknuo kako je siguran da će se premijer „složiti s nužnošću sjednice VNS-a jer je napad na policajce i Vladu zločin s mogućim elementima terorizma“. A iz čega se čini kako premijer na sjednici više nije ustrajao u svojoj tezi da je radikalizaciji u društvu doprinio i sam Zoran Milanović jer je teško povjerovati da bi se u tom slučaju predsjednik usuglasio s zajedničkim priopćenjem.    

Među zanimljivijim zaključcima sastanka je i onaj da će se za hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori tražiti reciprocitet, što bi trebalo značiti da će se državni vrh angažirati kako bi Hrvati u susjednim državama dobili pravo na zastupnike u parlamentu, kao što je to osigurano nacionalnim manjinama u Hrvatskoj.

Na sjednici se govorilo i o pravima Hrvata u BiH, a donesen je očekivan zaključak da će se inzistirati na njihovoj punoj jednakopravnosti, odnosno pravu da sami izaberu svoje predstavnike na svim razinama, uključujući i Predsjedništvo BiH.

Na sjednici je bilo riječi i o borbi protiv epidemije COVID-19, a spekuliralo se da bi predsjednik Milanović mogao zatražiti aktivaciju članka 17. Ustava, odnosno proglašenje izvanrednog stanja u državi, što je saborska oporba tražila još u proljeće, no HDZ se otpočetka oštro protivio. To se ipak nije dogodilo, iako je od ranije poznat Milanovićev stav da bi odlučivanje o mjerama za suzbijanje epidemije u većoj mjeri trebalo biti na Saboru, nego na Nacionalnom stožeru za civilnu zaštitu. Da je to pitanje i postavljeno, jasno je da potencijalni izostanak konsenzusa između Vlade i Predsjednika o ovom pitanju na VNS-u ne može stvoriti probleme u funkcioniranju države.

Vijeće za nacionalnu sigurnost zamišljeno je kao državno tijelo koje radi jedino uz zajedničku suglasnost premijera i predsjednika države. I oni moraju, otprilike dva puta godišnje dogovoriti se oko sjednice VNS-a. Bez obzira na međusobnu "zaigranost" Plenkovića i Milanovića, znali su da je održavanje sjednice VNS-a i to pred kraj godine, neminovnost. S tim da se oni moraju usuglasiti tek oko manjeg dijela tema s dnevnog reda. Točnije, neophodna je njihova usuglašenost oko određivanja mjera i zadataka rada obavještajno-sigurnosnog aparata države u idućoj 2021. godini, dakle zajednički moraju donijeti smjernice za rad SOA-e i drugih tajnih službi. Tomu je tako jer niti jedan od njih dvojice bez onoga drugoga ne može biti "šef" ravnateljima i predstojnicima ureda obavještajno-sigurnosnog aparata. I to je dio njihovog posla oko kojega se oni ne smiju sporiti, jer bi to ugrozilo normalno funkcioniranje tih važnih službi.

Nadalje, isti tip konsenzusa potreban je i za neke druge najavljene teme, ali samo ako se i tu traži angažman SOA-e, drugih dijelova obavještajnog aparata, ili angažman Oružanih snaga RH.

Za kraj, zanimljivo je i zamijetiti da je sjednica VNS-a u obnovljenoj dvorani Josip Jelačić zbog epidemioloških uvjeta održana uz otvorene prozore, što bi moglo naljutiti sigurnosne stručnjake, s obzirom da otvoreni prozori znače i izostanak protuprislušne zaštite.

 

Komentara 5

GO
Gorann
21:29 23.11.2020.

Na sjednici se govorilo i o pravima Hrvata u BiH, a donesen je očekivan zaključak da će se inzistirati na njihovoj punoj jednakopravnosti, odnosno pravu da sami izaberu svoje predstavnike na svim razinama, uključujući i Predsjedništvo BiH Ima li strategijeje kako? Do sada se samo popuštalo i pristajalo na sve što stranci kažu. Federacija je nezakonita, jer je drugi dio sporazuma o Konfederaciji nije ispoštovan! Treba vratiti Hercegbosnu. Ne može se dio sporazuma poštovati dio ne. Kao s izbornim zakonom: izborni zakon o Mostaru potpišu, a muslimani onda ne poštuju dogovor i potpis na nivou Federacije. Koliko puta nas prave budalama, a mi samo šutimo dok se be iseli i posljednji Hrvat. Što je njihova strategija.

IB
iva.begovic
12:06 24.11.2020.

Mislim da ih je strah motivirao da se konačno sastanu. Gospodarska kriza koja nam predstoji i kosturi korupcije koji ispadaju iz svakog ormara kojeg se otvori. Mogli bi rezultirati ozbiljnim buntom građana. Strah ih je natjerao da surađuju. A možda i onaj video uradak o gradnji žičare, što je 7 sati dokumenata o korupciji. To je 7 sati dokaza da izvođač, u dogovoru sa investitorom, može graditi protivno građevinskoj dozvoli odnosno projektima na temelju kojih je ista izdana. Uvriježeno se misli da u sektoru graditeljstva ima korupcije ali nikada do sada to nije bilo ovako sistematično dokumentirano. I nije za to odgovoran samo Bandić i Grad Zagreb, odgovorni su političari na vlasti koji nečinjenjem potiču takve kriminalne radnje. Sram ih može biti, i to Milanovića koji je pohodio Slovensku, više nego Plenkovića.

Avatar IIIyricum47
IIIyricum47
03:26 24.11.2020.

. Uhljebi se brzo dogovorili,zaduzenje kreditno u inozemstvu, da braci uhljebima podijele bozicnice,place.....ostali krepajte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije