Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osnivač Crne ruke

Nakon Draže Srbija rehabilitira i Apisa

Supporters of Dragoljub 'Draza' Mihailovic hold his picture as they celebrate his rehabilitation in front of a court in Belgrade, Serbia, May 14, 2015. A Serbian court on Thursday rehabilitated World War Two royalist commander and convicted Nazi collabora
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
10.09.2015.
u 16:11

'Ujedinjenje ili smrt', bio je poklič Crne ruke i značio je da svi Srbi moraju u jednu državu

Na zajedničkom poslu našli su se vlast u Srbiji i članovi SUBNOR-a, partizanskog udruženja iz Kragujevca, ujedinio ih je jedan povijesni lik, Dragutin Dimitrijević Apis, osnivač organizacije Crna ruka ili Ujedinjenje ili smrt (što znači da je cilj ujedinjenje Srba u jednoj državi), vodio je 1903. i puč protiv kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage.

Masakr kralja i kraljice

U tom puču kraljevski je par izmasakriran i bačen kroz prozor. Apis stoji i iza atentata Gavrila Principa na prijestolonasljednika Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, nakon kojega je počeo Prvi svjetski rat. Apis je sa svojim vojnicima godinama nakon puča u Srbiji iz pozadine vukao sve konce dok se 1917. s njim u Solunu u Grčkoj nije obračunao regent Aleksandar Karađorđević, iz dinastije koju je umjesto ubijenih Obrenovića Apis i doveo na prijestolje. Osuđen je za pokušaj atentata na kralja, strijeljan i pokopan u Grčkoj. Sad je srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin, koji sad vodi stranku Pokret socijalista, a prije je bio u stranci Miloševićeve supruge Mire Marković, pokrenuo akciju da se Apisovi posmrtni ostaci iz Grčke presele u Srbiju i pokopaju na Kalemegdanu, među onima koje u Srbiji smatraju junacima. Ta je akcija izazvala puno polemike, uključili su se brojni povjesničari. Među njima ima i onih poput Dragoljuba Živkovića, koji je napisao knjigu o Petru Prvom Karađorđeviću, koji za beogradske Vesti tvrdi da oko Apisa ima puno kontroverzija, ali da "nitko ne smije reći da nije bio patriot".

Povjesničar Radoš Ljušić ide i dalje, kaže kako oko Apisa kontroverzija i nema. Apis je već rehabilitiran u vrijeme Jugoslavije 1953. godine, ali u prvom redu kao antirojalist, kaže povjesničar Tvrtko Jakovina. Jakovina ističe da je riječ o još jednom potpuno besmislenom prekrajanju povijesti koja se gleda s današnjim naočalama.

– Čitava regija, u ovom slučaju to je Srbija, prionula je ispravljanju krivih Drina u povijesti, kako ih se danas vidi. To nema nikakvu svrhu, ali jako iscrpljuje – kaže Jakovina, koji misli da nema razloga za zabrinutost u Hrvatskoj što se u status nacionalnog junaka diže čovjek koji je organizirao atentate kako bi okupio sve Srbe u jednu državu. Srbijanska povjesničarka Dubravka Stojanović napisala je pak alarmantan tekst za srbijanski portal Peščanik u kojem piše kako su Apis i njegovi "1903, kao i 1914. nasiljem uveli Srbiju u splet tragičnih događaja koji su opet, po tko zna koji put, prekinuli njen razvoj, demografski je uništili i vratili je unazad".

'Učinio usluge Srbiji'

"Defenestracijom kraljevskog para Apis je kroz prozor bacio i svaku nadu da bi Srbija mogla ući u stabilno razdoblje. Zato je taj zločin iz 1903. prazločin, onaj iz kog su proizašli svi drugi u dugom trajanju od 1903. do 2003., od Obrenovića do Đinđića, preko 2. svjetskog rata i krvoprolića devedesetih, ponovo pod crnorukaškom crnom zastavom s lubanjom i ukrštenim kostima i nepromijenjenom idejom ujedinjenja ili smrti. Državni pokop Apisa na Kalemegdanu jasno bi poručio da s tog puta ne skrećemo", upozorava povjesničarka. U akciji za povratak posmrtnih ostataka nekadašnjeg šefa srbijanskih tajnih službi sudjeluje i Udruženje potomaka starih ratnika od 1912. do 1920. Apis bi na Kalemegdanu, gdje u Grobnici narodnih heroja, sagrađenoj nakon 2. svjetskog rata, počivaju Moša Pijade, Ivo Lola Ribar, Đuro Đaković, trebao biti pokopan do kraja ove godine, uz sve državne i vojne – jer bio je stožerni pukovnik srpske vojske – počasti. Najspornije je u njegovu javnom uzdizanju to što je Apis metafora za nasilnu politiku moći koja ruši pravila prije nego što se uspostave, poništava zakone prije nego što se primijene, obezvređuje institucije, ismijava procedure, piše povjesničarka Stojanović. Detaljno objašnjava i kako je Apis, od 1903. pa sve dok mu se kraljevska obitelj nije usudila stati na kraj, zapravo vladao Srbijom iz sjene, podržavajući čas jedne, čas druge, pa je u 11 godina promijenjeno 18 vlada! Kako bilo, ministar Vulin prije godinu dana obišao je srpsko vojničko groblje u Grčkoj na kom je pokopan i Apis i već tada zapitao zašto ne bi bio, kao i Karađorđevići, vraćen u Srbiju. – Apis i njegovi suborci voljeli su Srbiju i učinili joj mnoge usluge – rekao je Vulin. Zanimljivo je i što neki mediji u Srbiji povratak Apisovih posmrtnih ostataka povezuju s prenošenjem posmrtnih ostataka Nikole Tesle, 1943. iz SAD-a, s naslovom "Velikani počivaju u domovini".

Ministar Vulin kaže kako Apisa vidi kao simbol naraštaja željnog slobode, naraštaja koji je stvorio modernu Srbiju i izdržao mnoga iskušenja, kao pravi srbijanski velikan.

>> Rehabilitiran Draža Mihailović, sudac: Nismo utvrđivali je li ratni zločinac

Komentara 83

Avatar NikadRobom
NikadRobom
16:22 10.09.2015.

I sad ti isti nama odlucuju o Stepincu,odlucuju dali ja smijem ili ne reci ZDS...

Avatar Illyrian
Illyrian
16:32 10.09.2015.

Rehabilitirati Maxa Luburića. Obrazloženje reciprocitet.

DU
Deleted user
17:34 10.09.2015.

Vazno da nas Hrvate optuzuju da smo ustase!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije