Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiže Poltavčenko

Nakon diplomatske krize Rusi se vraćaju u Hrvatsku

Foto: Reuters/Pixsell
1/3
29.05.2018.
u 20:18

Guverner Sankt Peterburga predvodit će veliko poslovno-kulturno izaslanstvo koje će početkom sljedećeg mjeseca stići u Zagreb.

Guverner Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko predvodit će veliko poslovno-kulturno izaslanstvo koje će početkom sljedećeg mjeseca stići u Zagreb.

Službeni povod je obilježavanje 50. godišnjice veza Zagreba i Sankt Peterburga, no taj je posjet važan na nekoliko razina i predstavlja prvi konkretniji kontakt nakon diplomatske krize i protjerivanje diplomata. Rusko izaslanstvo u Zagrebu će biti od 6. do 8. lipnja. Uz Poltavčenka, koji obnaša dužnost prvog čovjeka izvršne vlasti tog grada s federalnim statusom, u Hrvatsku dolaze poslovni ljudi, predstavnici većih kompanija iz sektora infrastrukture, energetike i bankarstva, doznaje se iz ruskih izvora. Iako konačan popis nije gotov, pretpostavlja se da će u izaslanstvu biti 50-ak ljudi.

Zasad se zna da će se susresti s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, a još se radi na mogućim sastancima s državnim vrhom. Sankt Peterburg drugi je ruski grad po boju stanovnika i tu je sličan Hrvatskoj – ima oko pet milijuna stanovnika. Organizatori se nadaju da će ruska sjeverna prijestolnica, kako ga zovu, predstavljati vrata za jaču gospodarsku suradnju jer je – logično – lakše lobirati za interese hrvatskih tvrtki na razini grada nego na razini Rusije. Izaslanstvo grada s Baltika dovodi Državno baletno kazalište Leonid Jakobson koje će nastupati u HNK 7. i 8. lipnja.

Kako se posjet događa uoči Svjetskog nogometnog prvenstva, Poltavčenko će na Trgu Petrice Kerempuha u Zagrebu otvoriti i rusku navijačku zonu. S druge strane, posjet ruskog izaslanstva događa se nakon diplomatske krize u ožujku kad je Hrvatska, u znak solidarnost s Velikom Britanijom, nakon napada nervnim agensom, otkazala gostoprimstvo trećem tajniku veleposlanstva Ruske Federacije, da bi protumjera iz Moskve stigla u obliku zabrane ulaska bivšoj otpremnici poslova u Moskvi i sadašnjoj šefici Ureda ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić Rini Eterović Goreti. Nakon protjerivanja bilo je određenog zastoja u odnosima, a posjet iz Sankt Peterburga mogao bi značiti probijanje leda.

Prije tri tjedna u Zagrebu boravilo je izaslanstvo Vladimirske oblasti tako da su kontakti na razini gradova zapravo prvi ozbiljniji znakovi suradnje između dvije države. Treba reći i da su oba “gradska” posjeta planirana prije diplomatske krize te da – nisu otkazana.

Komentara 5

Avatar Tito Svetinja
Tito Svetinja
20:30 29.05.2018.

Dolaze po svoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije