Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postrožavaje mjera

Nakon Austrije nas i Velika Britanija stavlja na crvenu listu?

Spread of the coronavirus disease (COVID-19), in London
Foto: Simon Dawson/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
18.08.2020.
u 10:38

Kriterij prema kojem se ravna britanska vlada je 20 novoboljelih na 100 tisuća stanovnika u jednom tjednu, a u Hrvatskoj je prošli tjedan ta brojka bila 21,5 (prema podacima ECDC-a)

Nakon Nizozemske, Italije i Austrije, Velika Britanija bi mogla biti sljedeća zemlja koja, zbog porasta novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, od povratnika s godišnjih odmora iz Hrvatske traži da se samoizoliraju ili da se testiraju na COVID-19 kako bi dokazali da se s ljetovanja vraćaju nezaraženi.

Posao za diplomate

Kriterij prema kojem se ravna britanska vlada je 20 novooboljelih na 100 tisuća stanovnika u jednom tjednu, a u Hrvatskoj je prošli tjedan ta brojka bila 21,5 (prema podacima ECDC-a). Britanci razmišljaju o postroženju kriterija za ljude koji dolaze i iz Grčke, a na britansku su crvenu listu još prije dodane Španjolska, Francuska, Malta, Portugal…

Slovenija u četvrtak odlučuje o tome hoće li Hrvatsku staviti na svoju crvenu listu. Belgija drži Hrvatsku na narančastoj listi, između zelene i crvene, što znači da se ljudima sugerira (premda ih se ne obvezuje; u tome je razlika između narančastog i crvenog statusa) da posjete liječnika, koji ih može (ali i ne mora) poslati na testiranje ili im savjetovati samoizolaciju.

U Europi se općenito postrožavaju mjere prevencije širenja koronavirusa koje vrijede za putnike iz drugih europskih zemalja. Znači li to završetak turističke sezone za Hrvatsku?

Tek će se vidjeti, jer hrvatska Vlada i diplomatska mreža rade na “planu B” koji podrazumijeva snažnije apeliranje na pojedine države da ne gledaju nacionalni prosjek novozaraženih u Hrvatskoj, već da gledaju po županijama, pa da na zelenu listu stavljaju županije s manje, a na crvenu županije s više novozaraženih. Osim toga, tek će se vidjeti i zbog toga što izgled turističke sezone u rujnu još ovisi o nekim sastancima koji će se u Vijeću EU dogoditi u tjednu od 31. kolovoza. Stalne konzultacije između svih država članica odvijaju se svakog četvrtka na sastancima stručne radne skupine koja se u Vijeću EU bavi pitanjem graničnih kontrola u doba pandemije, i ti sastanci održavali su se čak i na vrhuncu godišnjih odmo ra, kad nema nikakvih drugih sastanaka u Bruxellesu. No, ti sastanci četvrtkom služe samo za razmjenu informacija o tome koja država primjenjuje kakve mjere, koje mjere mijenja, od kada i zašto.

Na tim sastancima tijekom kolovoza nije se ulazilo u bitnu raspravu, nisu se, primjerice, definirali novi kriteriji za izračunavanje prihvatljiva prosjeka, pa je tako kao referentan prosjek na razini cijelog EU ostala brojka od 16 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika tijekom razdoblja od 14 dana, premda su se mnoge države članice u međuvremenu našle iznad tog prosjeka.

Konzultacije na razini EU

– Na razini EU vode se konzultacije, postoji stalna koordinacija i pokušaji svih država članica da se drže preporuka Europske komisije, a to su preporuke transparentnosti, koordiniranosti i nediskriminacije pri uvođenju nacionalnih epidemioloških mjera na granicama. Ali kad jedna država članica uvede neku novu mjeru prema ljudima koji dolaze iz druge države članice, najviše se pomaka može učiniti bilateralno, ne na razini EU – kaže jedan naš izvor, detaljno upućen u diplomatske kanale komunikacije tijekom ovog koronaljeta u EU.

Kako doznajemo, nikakvih službenih prigovora na račun Hrvatske nije bilo tijekom kolovoških sastanaka stručnjaka u Vijeću EU, no neslužbenim kanalima, ili u onom obliku koji diplomati nazivaju “na marginama”, jest bilo pitanja zbog čega Hrvatska dopušta neometan ulazak američkim turistima. SAD nije na popisu trećih zemalja iz kojih je dopušteno slobodno putovanje u EU.

– Kad su se pojavili napisi o tome u nekim europskim medijima, Europska komisija počela se raspitivati koliko Amerikanaca i na koji način ulazi u Hrvatsku – kaže jedan naš izvor.

Ali ubrzo je ta minianaliza pokazala da su hrvatske brojke vrlo niske i da više Amerikanaca ulazi u neke druge zemlje članice na neke druge načine i iznimke te u drukčijim životnim situacijama.

1. U lipnju je kao referentan prosjek na razini EU utvrđena brojka od 16 novozaraženih na 100.000 stanovnika tijekom 14 dana

2. Hrvatska je dopuštala ulazak i ljudima iz zemalja koje nisu na zelenoj listi EU, a EK se raspitivao zašto toliko puštamo i turiste iz SAD-a

3. Sada je u mnogim državama EU prosjek novozaraženih iznad referentne brojke 16, a sve više država pooštrava uvjete za povratnike s odmora

Komentara 1

IT
I-To
19:43 18.08.2020.

Sezona gotova Njemci sutra nas stavljabu na crvenu boju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije