Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preminuo kralj

Nakon Abdullaha na tron Saudijske Arabije dolazi radikalni Salman

kralj Abdullah, Saudijska Arabija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
23.01.2015.
u 18:35

Baracku Obami zamjerao je što nije riješio izraelsko-palestinski sukob

Nema sumnje da će smrt saudijskog kralja Abdullaha bin Abdulaziza Al Sauda promijeniti koncept politike Saudijske Arabije, koji će se svakako negativno odraziti na čitavu regiju, a posebice na Libanon, Siriju, Irak i Bahrein, gdje je Saudijska Arabija imala veliki utjecaj. Naime, njegov nasljednik, dosadašnji ministar obrane i gradonačelnik pokrajine Riyad, 79-godišnji kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud, koji je odmah imenovao svog polubrata Muqrina za prijestolonasljednika, poznat je po radikalnim vjerskim stavovima te vrlo utjecajan među vehabijama.

Iran kao glavni protivnik

91-godišnji kralj Abdullah u posljednje je vrijeme bio slaba zdravlja, a od Nove godine nalazio se u bolnici u Rijadu zbog upale pluća. Na čelu kraljevstva Abdullah je bio od 2005. iako je zapravo vladao zemljom od 1995. kad je njegov polubrat, tadašnji kralj Fahd pretrpio težak moždani udar. Tijekom svoje vladavine Abdullah se zauzimao za bliske odnose sa SAD-om, partnerom Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte. Imao je presudnu ulogu u podršci Saudijske Arabije egipatskoj vojnoj vladi nakon državnog udara 2012. godine, a podržavao je i pobunjenike protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Međutim, njegov prioritet tijekom vladanja bio je oduprijeti se utjecaju suparničke države Iran, koju je smatrao većim neprijateljem od Izraela, čije je stanovništvo većinski šijitsko, a s drugim sunitskim monarsima s Bliskog istoka također se protivio prodemokratskim prosvjedima koji su početkom ovog stoljeća zahvatili tu regiju, smatrajući te ustanke prijetnjom stabilnosti Bliskog istoka i svojemu tronu. Sukob između Saudijske Arabije i Irana doveo je do vjerskih sukoba između sunita i šijita u Iraku, Libanonu, Siriji, Bahreinu i Jemenu.

Nove eskalacije

Analitičari vjeruju da će ti sukobi eskalirati još više nakon njegove smrti. Unatoč čvrstim stavovima, bio je daleko liberalniji i otvoreniji od svog nasljednika. On je proveo brojne reforme u konzervativnoj i isključivoj državi. Ženama je dao veću javnu ulogu, što je dovelo do sukobljavanja s vjerskim vođama koji smatraju da žene nemaju nikakva prava te su tu reformu proglasili grijehom i bogohuljenjem. Iako je Saudijska Arabija oduvijek imala dobre odnose sa SAD-om, u nekoliko je navrata došlo do zahlađenje odnosa između kralja Abdullaha i predsjednika Obame. Kralju je smetalo što Bijela kuća nije uspijevala postići rješenje izraelsko-palestinskog sukoba. Isto tako, vršio je pritisak na Obamu da zauzme oštriji stav prema Iranu i da odlučnije podrži sunitske pobunjenike u Siriji u njihovu nastojanju da s vlasti svrgnu Bashara al-Asada.

>>Umro je kralj Saudijske Arabije

>>Smrt kralja Saudijske Arabije podigla cijenu nafte

Komentara 15

DU
Deleted user
19:04 23.01.2015.

Pokojnik je bio prototip savršenog američkog saveznika. Nešto se ne sjećam da su Amerikanci ikad bili zabrinuti za stanje ljudskih prava u tvorevini pod vlašću saudijske kraljevske obitelji.

MA
macoje
21:14 23.01.2015.

ajme decki, samo nemojte opet o radikalni, ajme decki sto vam je pa cili izrael je naj-naj-najradikalniji da radikalni ne mere bit...pa pale cili ovaj svit i mi ne meremo ni ziknut ..pusti ti te price o radikalnim saudima,o radikalnomom islamu, o radikalnom blabla..triba gledat u oci izraelu koji radikira cio svit.

PA
pacoje
21:25 23.01.2015.

he he he macoje ! kak ti to lipo velis..radikalni islam, radikalni salaman..i najradikalniji mediji zapada ti zavidi,h e he , ma di reci mi kak nima radikalni izrael. radikalni papa ,radikalni benjamin. a ti koze na vripci pa izraell pobio dicu na stotine i nima ,ne ne nima ni rici o radikalnom genocidu izraela,radikalnom zapadu koji podrzava to..he he ca ti drugo ric ovaj svit je podmuka ,jer teroristi nazivaju zrtve danas radikalne zrtve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije