Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon 11 godina vratili smo se na razinu BDP-a koju smo imali prije izbijanja recesije 2008.

Dvije od tri agencije su nam vratile investicijski rejting, no Poljaci su na 44 posto višoj razini BDP-a nego 2008., a Slovačka na 29 posto
14. lipnja 2019. u 07:15 7 komentara 589 prikaza
Tomislav Globan
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Deset godina i tri kvartala trebalo je Hrvatskoj da dostigne razinu BDP-a koju smo imali prije izbijanja recesije 2008. godine, izračunao je Tomislav Globan, docent na Ekonomskom fakultetu Zagreb. Prijelomnu točku označio je prvi kvartal 2019. kad je ekonomija rasla po stopi od 3,9 posto.

Gordana Deranja GORDANA DERANJA Potrebno je srezati javnu upravu, a onima koji rade povećati plaće!

– Dok smo se mi jedanaest godina vraćali tamo gdje smo bili 2008. godine, Poljska se nalazi na 44 posto višoj razini BDP-a nego te godine, Slovačka na 29 posto višoj, a Rumunjska na 26 posto višoj razini BDP-a – navodi Globan. Slovenija je izgubljeno u krizi nadoknađivala devet godina, Mađarska 6 i pol, Češka 6 i jedan kvartal – navodi Globan.

Vijest o dostizanje razine dohotka iz 2008. poklopila se s uspješnim plasmanom 10-godišnje obveznice vrijedne 1,5 milijardi eura uz godišnju kuponsku kamatu od 1,125% te ostvareni prinos od 1,324. Najjeftinije je to zaduženje u inozemstvu, kojim će se otplatiti obveznice izdane 2009. godine na koje je država deset godina plaćala više od šest posto kamate.

Premijer Andrej Plenković kazao je na sjednici Vlade da će godišnja ušteda na kamati biti oko 500 milijuna kuna u odnosu na obveze prema starome dugu. Ministar financija Marić pak ističe da zadnje zaduženje ostvareno bez premije za novo izdanje, što je rijetko viđeno u transakcijama na globalnoj razini ove godine. Konačna cijena čak je 30 baznih bodova niža od inicijalno objavljene cijene.

Održana konferencija za medije u organizaciji HUP Skor zavapili poduzetnici HUP: Hrvatska je na začelju Europe, hitno nam trebaju radikalne reforme

Hrvatskoj su nedavno dvije od tri agencije vratile i investicijski rejting. Na stranim su tržištima prinosi na državni dug na najnižim povijesnim razinama, od minus 0,26 posto na njemački desetogodišnji bond, 0,1 posto na francuski, 0,3 posto na slovački, 0,5 posto na bugarski dug do visokih 2,3 koliki su prinosi na talijanske obveznice ili 2,9 posto na mađarske. Italiju i Mađarsku tržište trenutno percipira kao najrizičnije članice Europske unije, ne računajući Grčku. Stručnjaci kažu da je Hrvatska izabrala dobar trenutak za plasman obveznica jer je pitanje u kojem će se smjeru strelica okrenuti idućih mjeseci.

– Tržišni trend pada prinosa objašnjava se prevladavajućim strahom i averzijom prema riziku. Indikatori prilaska recesije su jaki. Globalna ekonomija usporava. Središnje su banke odustale od povećanja kamatnih stopa, a u SAD-u se očekuje pad. Europski podaci o industrijskoj proizvodnji prilično su loši (iako se uslužni sektor i potrošnja još solidno drže), a trgovački rat SAD-a i Kine te generalno ponašanje američke administracije svima su utjerali strah u kosti. Osobito europskoj autoindustriji koja tek čeka rasplet kako će proći sa SAD-om, gdje prodaje mnogo automobila, navodi Arhivanalitika Velimira Šonje.

Zdravko Marić održao predavanje na Ekonomskom fakultetu

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste
 • Avatar lip_ko_nadan
  lip_ko_nadan:

  Da ali Poljaci i Slovaci nisu imali na vlasti SDP četiri godine u međuvremenu kao mi !

 • Avatar NasaPosla
  NasaPosla:

  Taoci smo nakaradnog mirovinskog sustava, umjesto da imamo uređen sustav u kojem bi smo imali, nakon minulog rada od 40 godina, mirovinu od 70% naše prosječne plaće. Također smo potonuli jer su sindikati, u vrijeme najžešće financijske krize i godinama ... prikaži još! poslije,uspijevali se izboriti za podizanje plaća državnim i javnim službenicima. To je direktan atak na državu.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  mislite da su amerikanci ovaj trgovinski rat sa kinezima, a i ostalima, započeli jer im cvjetaju cvijeće i budućnost im se čini svijetlom i veselom? ili je to ipak pokušaj resetiranja domaćeg i svjetskog gospodarstva i odnosa..? mi koji ne ... prikaži još! proizvodimo ništa, i za to krivimo politiku, a uporno ih tjeramo na poticanje turizma i olakšavanje turističkom sektoru poslovanja, manjim porezima, lakšim zapošljavanjem i slično. domaće iznajmljivače kreveta i apartmana ne oporezujemo kako treba, jer se time kao pomaže ljudima, manja je kao nezaposlenost.... dal znate kolko tih iznajmljivača je prijavljeno kao nezaposlenih? a imaju prihod i preko 200.000 kn godišnje?!