Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Naknadu do 3800 kn dobit će devet tisuća civilnih žrtava rata, uvodi se obiteljska invalidnina

Ovaj je zakon dug države i društva prema nevinim žrtvama Domovinskog rata, kaže ministar branitelja Tomo Medved
17. listopada 2020. u 09:31 94 komentara 21103 prikaza
Vukovar: Na Trpinjskoj cesti obilježena je 29. obljetnica pogibije generala - bojnika Blage Zadre
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dugoočekivani Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata naposljetku je napisan, a njegov nacrt prijedloga upravo je ušao u javnu raspravu, s ciljem da se do kraja godine prihvati i izglasa u Hrvatskom saboru. Prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata dosad su bila regulirana Zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata koji je donesen još 1992. godine i otada mijenjan čak 12 puta. Unatoč brojnim izmjenama, ovim propisom i dalje nisu bili obuhvaćeni svi civilni stradalnici, a prava nisu bila prilagođena potrebama ove populacije. S obzirom na to da i 25 godina od završetka Domovinskog rata, dakle, nije postojao adekvatan pravni okvir za civilne stradalnike, bilo je potrebno donijeti jedinstveni zakon kojim će na jednom mjestu biti regulirana njihova prava.

Vukovar: Na Trpinjskoj cesti obilježena je 29. obljetnica pogibije generala - bojnika Blage Zadre OBRANA VUKOVARA Pavliček na obljetnici: 'Zadro je bio prvi među divovima koji su stali u obranu protiv velikosrpske agresije'

Invalidnina, dodatak za njegu...

Novi zakon otvara rokove za podnošenje zahtjeva za priznavanje statusa civilnog invalida rata po osnovi oštećenja organizma nastalog zbog bolesti dobivene, kao i pogoršanja ili pojave bolesti u vezi s Domovinskom ratom. Omogućeno je korištenje obiteljske invalidnine članovima obitelji koji to dosad nisu mogli zbog mirovine, radnog odnosa, registriranog obrta ili dobne granice. Članovi obitelji nestalih civila u Domovinskom ratu koji još nisu rješenjem općinskog suda proglašeni umrlima moći će ostvariti prava po ovom Zakonu i prije proglašenja nestale osobe umrlom.

Zakon predviđa veći iznos osobne invalidnine, ortopedskog dodatka, dodatka za njegu i pomoć druge osobe i obiteljske invalidnine na temelju povećanja osnovice. Konkretno, civilni invalidi iz Domovinskog rata kao osnovno pravo mogu ostvariti osobnu invalidninu u rasponu od 114 do 3824 kune, ovisno o stupnju oštećenja organizma, a vještačenje će obavljati liječnička povjerenstva koja će djelovati u okviru Ministarstva hrvatskih branitelja. Također, sada je preciznije definirano pravo na prednost pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima, poboljšan je socioekonomski položaj korisnika uvođenjem novih prava, a to su novčana naknada, jednokratna novčana pomoć, posebni dodatak, korištenje usluga veteranskog centra.

Novost je i uspostava evidencije civilnih stradalnika iz Domovinskog rata.

Vukovar: Na Trpinjskoj cesti obilježena je 29. obljetnica pogibije generala - bojnika Blage Zadre 'TREBA ISKAZATI POŠTOVANJE' Medved o obilježavanju: 'Ne očekujem da će se napetosti odraziti na Kolonu sjećanja'

– Riječ je o evidenciji korisnika prava kojih u ovom trenutku imamo oko 1850. S obzirom na to da su sada otvoreni rokovi, očekujemo veći broj – kaže glavni tajnik Ministarstva Ivica Akmadža dodajući da je nezahvalno govoriti o ukupnom broju civilnih žrtava rata dok im se ne utvrdi status. Neslužbeno, u javnosti se nagađa s brojkom i do 9000 ljudi, novih korisnika.

S obzirom na to da se u javnosti i prije donošenja Zakona otvorila polemika pa se, podsjetimo, ministru Fredu Matiću spočitavalo da ovim zakonom (koji naposljetku nije donio) želi izjednačiti agresora i žrtvu, valja istaknuti da svoja prava prema ovome Zakonu mogu ostvariti državljani RH, iznimno i strani državljani ako su u trenutku stradavanja imali prebivalište ili boravište na teritoriju RH, odnosno ako ih već ne ostvaruju od države čiji su državljani ili gdje prebivaju.

VIDEO Tomo Medved u Vukovaru povodom obljetnice smrti Blage Zadre

 

– Odredbe zakona ne odnose se na, primjerice, građane hrvatske ili srpske nacionalnosti jer nacionalnost nismo ni definirali, nego govorimo o svim stradalnicima među kojima mogu biti i stranci. No zakon striktno navodi kako prava ne mogu ostvariti pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na RH, kao ni članovi njihovih obitelji temeljem njihova stradavanja – kaže Akmadža.

Sredstva za provedbu zakona osigurana su u državnom proračunu Republike Hrvatske, a prema projekcijama za 2021., osigurano je ukupno 30,050.023, a za 2022. godinu 40,408.623 kune.

Udruge zadovoljne

Za komentar smo zamolili i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda.

Tomo Medved 'OPOZIV NEĆE PROĆI' Medved o mogućem opozivu: 'Oporba vrši pritisak na Vladu, kolega Ćorić dobro radi svoj posao'

– Na Zakonu o civilnim stradalnicima Domovinskog rata radili smo u suradnji i partnerstvu s predstavnicima civilnih stradalnika, udrugama i pojedincima. Pravnu sigurnost koju smo pružili hrvatskim braniteljima donošenjem novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji pružit ćemo i civilnim stradalnicima. Na donošenje zakona obitelji su dugo čekale i raduje me što smo usprkos svemu što se događa ove godine uspjeli u planu da Zakon bude donesen. To je dug države i društva prema nevinim žrtvama Domovinskog rata – naglašava ministar Medved.

Dakako, zanimalo nas je li finalnim rezultatom zadovoljna i Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.

– Zadovoljni smo što je Zakon nakon 25 godina konačno napisan. Krucijalno je važno što predviđa naknadu za gubitak člana obitelji, dakle uvodi se obiteljska invalidnina koju naši članovi nisu imali. Dosad su prava ostvarivali samo civilni invalidi i to po zakonu iz Drugog svjetskog rata. Došlo je i do boljih uvjeta za osobe s invaliditetom, naime uspjeli smo se dogovoriti da noga i ruka branitelja bude vrednovana kao noga i ruka civila. Također, prvi put u povijesti dotakli smo se pojma ranjenog i ubijenog djeteta koji nije poznavao ni jedan zakon, čime smo pokazali da se u ratu ubijaju i ranjavaju djeca – kazala je Julijana Rosandić.

Civilni invalid iz Domovinskog rata osoba je kojoj je organizam oštećen za najmanje 20% zbog:

1. zatočenja u logoru, zatvoru ili drugom neprijateljskom objektu koje su počinili pripadnici neprijateljskih vojnih i paravojnih formacija od 17. 8. 1990. do 30. 6. 1996.

2. korištenja sredstava i metoda kojima se izvode ratne operacije kao što su bombardiranje, eksplozija minsko-eksplozivnih sredstava, zalutali metak i slično

3.eksplozije minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih nakon završetka ratnih operacija u Domovinskom ratu

4. eksplozije minsko-eksplozivnih sredstava ili uporabe vatrenog oružja u razdoblju od 17. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996. godine, izvan ratnih operacija, ali svakako u vezi s okolnostima iz Domovinskog rata

 

Matej Periš
OPROŠTAJ OD SPLIĆANINA
Nenad Periš na ispraćaju sina Mateja u Beogradu: 'Došao je kraj, idem kući sa sinom'
Argeta
Zero Food Waste
Svaki dan sam naviknut bacati ostatke kruha. Evo zašto sam to odlučio promijeniti
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Hrvat pravoslavac:

  U zemlji gdje je najmanja plaća 3250 kn oni idu davati invalidnine od 3800 kn!! Otkud im pravo tako galantno bacati novce i omalovažavati taj isti narod koji uplaćuje porez u tu istu državu

 • youme123456:

  ajde stavite još tisuće lažnjaka na državnu sisu neka cuclaju od nas koji zarađujemo

 • Proleter99:

  Pa dokle vise EBOTE Međedu ???!