Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vanđelić neće biti HDZ-ov favorit

Najvjerojatniji kandidat HDZ-a u metropoli Mislav Herman

Zagreb: Mislav Herman nakon svog imenovanja obratio se medijima
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
04.02.2021.
u 08:58

Iz Vanđelićeva kruga niječu da je odustao zato što mu HDZ nije zajamčio da nakon izbora neće opet ući u koaliciju s Bandićem

Damir Vanđelić neće biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Šef fonda za obnovu potresima pogođenih područja svoju je konačnu odluku potvrdio na konferenciji za novinare.

O sadržaju pregovora s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem, za koje je prije nešto više od tjedan dana javno potvrdio da su u tijeku, Vanđelić nije želio govoriti, no među HDZ-ovcima se moglo čuti da je jedan od razloga neuspjeha tih pregovora to što HDZ Vanđeliću nije mogao zajamčiti da nakon lokalnih izbora u svibnju neće ponovo ući u koaliciju sa strankom aktualnog gradonačelnika Milana Bandića.

I u HDZ-u i u Vanđelićevu krugu jučer su pokušavali relativizirati ovu kuloarsku informaciju. Iz HDZ-a su poručivali da je bespredmetno govoriti o postavljanju bilo kakvih uvjeta za lokalne izbore te da je Vanđelićeva uloga voditi Fond za obnovu. Da Vanđelić nije postavljao nikakve uvjete za kandidaturu, tvrde i njegovi bliski suradnici. Razgovori o kandidaturi nikada nisu bili službeni da bi se moglo govoriti o postavljanju uvjeta, kažu u Vanđelićevu krugu, ali i dodaju da se “naravno, razgovaralo o svemu, pa i o odnosu s Bandićem”.

Odnos s Bandićem, s kojim su godinama u koaliciji na gradskoj, a u prošlom mandatu i na nacionalnoj razini, HDZ-u predstavlja popriličan uteg u pronalaženju kandidata koji bi bio ozbiljan protukandidat aktualnom gradonačelniku. U takvu mogućnost čitavo vrijeme sumnjaju i u zagrebačkoj organizaciji stranke, čiji su nam istaknuti članovi u više navrata neslužbeno govorili da bi HDZ s jakim kandidatom riskirao pobjedu kandidata s ljevice, što bi dovelo u pitanje pozicije koje je mnogim HDZ-ovcima osigurala upravo suradnja s Bandićem.

A to govori da HDZ-ov kandidat ne može biti siguran da će ga podržati vlastita stranka, što u dobroj mjeri potvrđuje i izjava Mislava Hermana, šefa zagrebačke organizacije HDZ-a, koji je u utorak, dok je Plenković navodno još pregovarao s Vanđelićem, pred kamerama jasno poručio kako “nema nikakvih trvenja između HDZ-a i Bandića”.

Marić nema takve ambicije?

Pitanje je, međutim, zašto bi se kraj takvih poruka iz stranke itko ozbiljan upustio u avanturu da bude HDZ-ov kandidat za gradonačelnika. Pa ipak, iz stranke su i jučer tvrdili da na izbore u Zagrebu idu s namjerom da pobijede, pri čemu ističu da je HDZ na parlamentarnim izborima u srpnju pobijedio u sve četiri zagrebačke izborne jedinice. Istodobno, iz stranačkih kuloara plasirana su nova imena potencijalnih “jakih” HDZ-ovih kandidata za zagrebačkog gradonačelnika.

Među ostalima, ponovo se spominjalo ime ministra financija Zdravka Marića. Iz Marićeva kruga i jučer su poručivali da ministar financija nema ambicije upustiti se u ovu utrku, no zanimljivo je da je Dario Hrebak, šef HDZ-u partnerskog HSLS-a, istodobno javno isticao da bi podržao Marićevu kandidaturu, jer ga smatra boljim kandidatom od Vanđelića.

HSLS bi, rekao je Hrebak za Večernji TV, podržao Marića kao kandidata, no nađu li se u drugom krugu Bandić i Tomislav Tomašević, kandidat stranke Možemo!, onda će, kaže, podržati Tomaševića. U Marićevu kandidaturu ne vjeruju ni HDZ-ovci koje smo jučer upitali za tu mogućnost.

– Jako bi me iznenadilo da se Marić kandidira jer mislim da, nakon Vanđelićeve košarice i svega što se dogodilo, ni on kao alternativni kandidat u Zagrebu više ne bi imao prevelike šanse – komentirao nam je jedan visokopozicionirani HDZ-ovac.

Uz Marićevo ime, stranački su kuloari jučer spominjali i bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović kao potencijalnu kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba, no na pitanje ima li ta informacija temelja, bivša predsjednica RH otpisala nam je: “Ne”.

Tomašević s ljevice

Kako sada stvari stoje, HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika najvjerojatnije će biti Mislav Herman, koji uživa simpatije kolega u gradskom HDZ-u, no u stranci su svjesni da bi kandidat za gradonačelnika metropole trebao biti nacionalno prepoznatljiv. Herman to nije i zbog toga se, uostalom, i tražilo jače ime koje se ne bi moglo nazvati još jednim alibi kandidatom HDZ-a.

Ovakav razvoj događaja definitivno pogoduje Milanu Bandiću koji će ući u utrku za sedmi uzastopni mandat, pri čemu mu HDZ, sada je očito, neće stvarati posebne probleme. Dapače, Bandić će vjerojatno, kao i u ranijim izbornim ciklusima, moći računati na prikrivenu potporu zagrebačkih HDZ-ovaca, koja bi mu se još jednom mogla pokazati presudnom u okršaju s najjačim kandidatom ljevice u drugom izbornom krugu.

A to će, po svoj prilici, biti Tomislav Tomašević, kojemu je otežavajući faktor to što iza njegove kandidature ne stoji ujedinjena ljevica, kao što je stajala iza kandidature Anke Mrak Taritaš na prošlim izborima. Tomašević će pritom, uđe li u drugi krug s Bandićem, moći računati na potporu najvećeg dijela birača lijevog centra i ljevice, no pitanje je koliko će moći računati na iskrenu potporu stranaka na tom dijelu političkog spektra.

Iako su se te stranke načelno dogovorile da će u drugom krugu podržati Bandićeva kandidata, ma tko on bio, taj bi dogovor mogla poljuljati “zla krv” kakva se obično stvori među ideološki srodnim strankama u kampanji za prvi izborni krug, u kojem kandidati koji pucaju na isto biračko tijelo nerijetko jedni protiv drugih vade “teško naoružanje”.

Komentara 13

DU
Deleted user
10:53 04.02.2021.

Dobra je ova licitacija novinara, pa mozda i pogode,ko corava kokos, a do sada danima corak, no ne gube upornost sa izmisljanjem, na srecu nasih osebujnih komentatora:))))))

VC
Viva Croatia
09:10 04.02.2021.

Zdravko Marić je jedini kandidat HDZ-a koji ima šanse

KU
Kultura
09:20 04.02.2021.

Znaci HDZ podrzava Bandica, da se ne bi lagali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije