Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radnike ćemo i uvoziti

Analiza tržišta rada: Evo u kojim djelatnostima će biti najviše posla!

22.02.2013., Vodice - U hotelu Olympia odrzano je regionalno Gastro natjecanje ucenika ugostiteljskih i turistickih skola Dalmacije. Na natjecanju je sudjelovalo vise od 60 natjecatelja u osam disciplina.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
22.04.2016.
u 17:22

Zdravorazumski je nemoguće shvatiti da imamo 270 tisuća nezaposlenih, a da trebamo uvesti 15 tisuća radnika. Turizam je ostao bez radnika.

Prema projekciji potreba tržišta rada, u Hrvatskoj će se ukupan broj zaposlenih do 2020. godine povećati za 3,7 posto u odnosu na 2014. godinu. Pokazala je to studija koju su izradile dr. Marina Tkalec i dr. Maruška Vizek iz Ekonomskog instituta, no problem je, naglasile su, što ta projekcija ne mora biti točna i što može imati greške, koje se “ne mogu pronaći jer nisu matematičke, nego intuitivne”.

Rast zaposlenosti

Od 83 djelatnosti koje su promatrane u studiji, samo njih 12 iz godine u godinu zapošljavalo je sve veći broj radnika, unatoč krizi. Za tih 12 djelatnosti očekuje se vrlo visoka stopa rasta i u projekcijskom razdoblju do 2020. godine. Najveći doprinos rastu ukupne zaposlenosti dat će pravne i računovodstvene djelatnosti, priprema i usluživanje hrane i pića te djelatnosti iz područja zdravstvene zaštite.

Sektor koji će ostvariti najviše stope rasta broja zaposlenih je turizam i ugostiteljstvo s 9,8 posto. Kada se ta stopa rasta prilagodi veličini sektora, proizlazi da je sektor turizma drugi po doprinosu rastu ukupnog broja zaposlenih. Ispred njega po doprinosu ukupnom broju zaposlenih je ekonomija i trgovina, čija će stopa rasta biti znatno manja nego u turizmu, svega 4,2 posto. Osobne i druge usluge imat će visok rast od 9,5 zaposlenih, a u doprinosu ukupnom broju zaposlenih pozicionirali su se na treće mjesto. Ta studija pokazuje u kojim bi se područjima gospodarstva trebao otvarati najveći broj novih radnih mjesta.

Hrvatskoj ove godine u turizmu nedostaje 12 tisuća radnika, nekoliko tisuća u građevinarstvu te oko tisuću i pol za jednostavne poslove u području brodogradnje. To je kazao pomoćnik ministrice rada i mirovinskog sustava Mario Bebić.

– Zdravorazumski je nemoguće shvatiti da imamo 270 tisuća nezaposlenih, a da više od 15 tisuća radnika moramo uvesti. Turizam je ostao bez radnika. Taj sezonski posao prije se krpao radnom snagom iz Slavonije, koja je ove godine pobjegla iz Hrvatske – istaknuo je Bebić najavljujući transformaciju Zavoda za zapošljavanje, ali i prekvalifikaciju svih koji su na Zavodu za zapošljavanje duže od godinu dana.

Škola daleko od života

Dodao je da će Ministarstvo rada s partnerima pokušati definirati tko je najviše zapošljavao u protekle tri godine i koje profile kako bi javnost znala koja se zanimanja i branše traže na tržištu rada. Pomoćnik ministra obrazovanja Srećko Tomas naglasio je nužnost povezivanja školstva i tržišta rada kako bi se mladi zadržali u Hrvatskoj. – Škola se otuđila od života i rada, a cilj reforme je razvijati kompetencije mladih, naučiti ih rješavanju problema, donošenju odluka, kritičkom mišljenju i naučiti ih kako učiti, što je posebno važno u cjeloživotnom učenju koje je kod nas marginalizirano – kazao je voditelj kurikularne reforme dr. Boris Jokić

>>'Otvaranjem novih radnih mjesta Hrvate zadržati u Hrvatskoj'

>>Troškovi rada po satu u Hrvatskoj 9,8 eura, u Danskoj 41 euro

Komentara 35

KS
krao_sam
17:41 22.04.2016.

na moru se radi od 9 do ponoci i to svaki dan za 4 tkn i smjestaj. zato i nema radne snage..

TR
Trnjanec
17:51 22.04.2016.

Gdje se u tekstu spominje STEM, odnosno znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika? Nigdje. To je ujedno i odgovor na nepostavljeno pitanje o time ima li ova država budućnost. Nema. Preostali građani ove države bavit će se konobarenjem, a ne razvojem i tehnologijom, što znači da će nam se za dvadesetak godina smijati Bugari i Rumunji, koji za visokotehnološke poslove imaju porezno opterećenje plaća 0% i time zadržavaju budućnost u svojoj državi. Naši inženjeri, fizičari, matematičari i informatičari bježe van.

Avatar niko_svetinja
niko_svetinja
17:43 22.04.2016.

Ma ne fali nama radnika nego ne platite ljude pa zbog toga ne rade kod nas a poslodavcima je lakse primiti radnika iz BiH koje placaju manje, a da ne pricamo koliko ih drze na crno. Evo ja sam see prijavio na oglas, prosle godine, kao elektricar u hotelu negdje izmedju Makarske I Ploca. Nazvali su me I nude mi placu 3000 kn. Sada pazite ja sam u D. Selu. Pitam imam li makar smjestaj kazu da nemam. Racunica je jasna kako da prihvatim posao koji nije dostatan niti za stan I hranu. U tome je problem poslodavci moji jer vi hocete da zaradite na 1 kunu 10 ali preko noci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije