Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKTI BiH pred sklapanjem kreditnih aranžmana vrijednih najmanje 780 milijuna KM

Najviše novca za koridor Vc i vjetrenjače u Hercegovini

26.06.2009.
u 23:01

Bosanskohercegovačke vlasti su u pripremi ili pred zaključivanjem najmanje 780 milijuna maraka novih kredita. Među kreditnim ugovorima, od kojih su mnogi pred potpisivanjem, dominiraju sredstva međunarodnih financijskih institucija koje su i do sada bile najzastupljeniji kreditori.

Faza zaključivanja
Dok se iščekuje epilog pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom stand-by aranžmanu, barem sedam drugih kreditnih sporazuma je u fazi zaključivanja. Najveći iznos novih kreditnih sredstava planiran je za izgradnju cestovnog koridora Vc. Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 180 milijuna eura spremna je podržati izgradnju dionica Kakanj-Drivuša, Vlakovo-Tarčin, Počitelj-južna granica s Hrvatskom i Odžak-sjeverna granica s Hrvatskom.

Europska investicijska banka (EIB) daje 75 milijuna eura kreditnih sredstava za izgradnju prve faze na sjevernom dijelu koridora Vc. Izvjesna je i skora provedba kreditne linije EIB-a u vrijednosti od 60 milijuna eura za projekt vodovoda i sanitacije u Federaciji BiH.

Svjetska banka je spremna u okviru IDA programa dati 40 milijuna dolara za projekt upravljanja čvrstim otpadom. OPEC je za projekt stambene obnove za izbjeglice odobrio sedam milijuna dolara, a IFAD za poboljšanje životnih uvjeta na selu 11,1 milijun dolara. Pred realizacijom je i kredit korejske Exim Bank u vrijednosti od 50 milijuna dolara namijenjenih drugoj fazi modernizacije bolnica u BiH.

Koridor Vc
Uz ove kreditne aranžmane koji su faktički već dogovoreni, u fazi pripreme je još petnaestak drugih ugovora. Najveći su svakako krediti EIB-a od 170 milijuna eura za projekt vjetrenjača i hidroenergije u okolici Mostara i kredit od dodatnih 225 mil. eura za koridor Vc. Ista banka je namijenila i 26 mil. eura za općinsku infrastrukturu u Banjoj Luci.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije