Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uključujući borbene lovce i bespilotne letjelice

Najveći kineski upad dosad: Poslali 71 zrakoplov u identifikacijsku zonu protuzračne obrane Tajvana

Kina i Tajvan
Reuters/PIXSELL
26.12.2022.
u 08:22

Tajvanska službena središnja novinska agencija rekla je da je to najveći upad kineskih zračnih snaga do danas, iako nije bilo osjećaja uzbune na otoku, koji zadnjih godina svjedoči stalnom porastu kineskog pritiska.

Sedamdeset i jedan zrakoplov kineskog ratnog zrakoplovstva, uključujući borbene lovce i bespilotne letjelice, ušao je u identifikacijsku zonu protuzračne obrane Tajvana u posljednja 24 sata, priopćila je u ponedjeljak otočna vlada, što je najveći kineski upad do sada. Četrdeset i tri zrakoplova prešla su središnju crtu Tajvanskog tjesnaca, neslužbenog tampona između dviju strana koji se nalazi unutar obrambene zone, navodi tajvansko ministarstvo obrane u izvješću, dok Peking nastavlja vojne aktivnosti u blizini otoka na koji Kinezi polažu pravo.

Tajvanska službena središnja novinska agencija rekla je da je to najveći upad kineskih zračnih snaga do danas, iako nije bilo osjećaja uzbune na otoku, koji zadnjih godina svjedoči stalnom porastu kineskog pritiska.

Kina, koja smatra Tajvan svojim teritorijem, rekla je da je u nedjelju izvela "udarne vježbe" u moru i zračnom prostoru oko Tajvana kao odgovor na, kako je rekla, provokaciju tog demokratski upravljanog otoka i Sjedinjenih Država.

Tajvan, koji snažno odbacuje zahtjeve Kine, rekao je da su vježbe pokazale da Peking uništava regionalni mir i pokušava zastrašiti njegove stanovnike.

Komentara 8

GM
gmižić
11:46 26.12.2022.

Zar nemaju većih problema!? Do kraja godine bude 1.000,000 mrtvih Kineza od kovida. Krematoriji im rade punom parom.

HO
Homophob
13:00 26.12.2022.

I ovi zlocinci ce onda optuzivati da su ih Ameri i Vatikan natjerali na agresiju na Tajvan!

XA
xaron
02:51 27.12.2022.

Mnogi izvještaji govore da se NATO skladišta ubrzano prazne zbog rate u Ukrajini. Za Kineze je to prava prilika - sad ili nikad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije