Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počinje suđenje

Najveća gospodarska afera napokon na sudu

Polančec
Goran Stanzl/PIXSELL
06.06.2011.
u 08:00

USKOK: Šteta nanesena malverzacijama dionica Podravke iznosi 400 milijuna kuna

Bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, sedmorica bivših Podravkinih menadžera i poslovnih suradnika danas će zasjesti na optuženičke klupe zagrebačkog Županijskog suda, jer im pred vijećem suca Siniše Plešea započinje suđenje za malverzacije dionicama koprivničke prehrambene tvrtke, “teške” 400 milijuna kuna. USKOK ih, podsjetimo, tereti da su novcem kompanije željeli steći većinski paket njezinih dionica kako bi u konačnici zavladali Podravkom.

Opsežan sudski spis

Afera Spice trenutačno je najveći antikorupcijski postupak u Hrvatskoj, zbog kojeg je Polančec na kraju morao istupiti iz Vlade, sa sudskim epilogom.

Suđenje podravkašima započet će čitanjem USKOK-ove optužnice ispisane na tristotinjak stranica, nakon čega se optuženici izjašnjavaju o krivnji. Od ranije je već poznato da će se pred sudom braniti od optužbi tezom kako su zapravo željeli spriječiti neprijateljsko preuzimanje Podravke, što je, po njihovim tvrdnjama, u djelo želio provesti norveški Rieber & Son. Svoje tvrdnje potkrepljuju i dokumentacijom do koje su došli u siječnju te je ona uvrštena u vrlo opsežan spis koji inače sadrži i više od tisuću dokaznih prijedloga USKOK-a. Među njima je, primjerice, bilješka koja započinje riječima “Provode li se nad Polančecom mjere nadzora”, pronađena među dokumentacijom bivšeg državnog dužnosnika tijekom pretrage njegova doma u Koprivnici, u samoj završnici istrage, kao i ugovor o zajmu između Podravke i Gradeca, onaj o cesiji između SMS-a, Podravke i Gradeca, papiri koji potvrđuju njegovu povezanost s ostalim optuženicima...

Popis od stotinjak svjedoka, od kojih su neka zvučna politička i gospodarska imena, ne samo da upućuje u dugotrajnost postupka, nego i sasvim sigurnu napetost u sudnici. Ne bi bilo čudno da se zbog suđenja podravkašima opet uznemire neki bivši, ali i još aktualni sudionici političke scene. Sudski postupak protiv “Spice boysa” počinje u vrijeme kad su se primirile strasti između bivšeg potpredsjednika Vlade i represivnog sustava vezane uz istragu u Podravki i navodno pisanje anonimnih prijava protiv oporbe, što je prilično naštetilo ugledu MUP-a, no pitanje je hoće li trenutačno zatišje i potrajati.

Zbog toga je prepucavanja policija dobila nov, iznimno škakljiv posao - preispitati svoj rad, odnosno provjeriti istinitost Polančecovih navoda da je glavni ravnatelj Oliver Grbić poticao vladajuće na pisanje anonimki te ih izvještavao o pokrenutim antikorupcijskim istragama. Još se ne zna hoće li pred sudskim vijećem svjedočiti premijerka Jadranka Kosor, njezin prethodnik Ivo Sanader i bivši predsjednik Stjepan Mesić, što je zatražila obrana optužene osmorice.

Polančecovih pet minuta

O njihovu će se saslušavanju, naime, odlučivati tijekom postupka. S druge strane, na pripremnom je ročištu potvrđeno da će kao svjedoci biti pozvani šef HSS-a Josip Friščić, koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić te bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček. Za razliku od Polančeca, koji je uoči početka suđenja postao medijska zvijezda, ostali optuženici u aferi Spice suđenje dočekuju prilično mirno, iako trojica od njih za vratom imaju još dva postupka koji su proizašli iz istrage u Podravki.

Komentara 36

OB
-obrisani-
09:31 06.06.2011.

Papa,blagosovi ADZe zločince...a na 95 % poštenog HR naroda nabaci stigmu.......prvi su vazni i bitni....ove druge neka đavo nosi. U potpisu kaptol.

OB
-obrisani-
09:32 06.06.2011.

sve su RASPRODALI osim PODRAVKE,hehehehehehh to se zove Privatizacija ili Kapitalisticka PLJACKA,ahahahah

IB
istina_boli
08:28 06.06.2011.

Kriminalci cjelog svjeta, ujedinite se, ako vec i niste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije