Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TVORNICA BOBIS

Najsuvremenija tvornica kruha, slastica i peciva u Hrvatskoj izgradila novu tvornicu i preselila iz Splita u Solin

Solin: Otvorenje novog proizvodnog pogona tvrtke Bobis
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/6
19.03.2021.
u 08:24

Novi proizvodni kapaciteti se prostiru na dva kata u ukupnoj korisnoj površini od 13.200 četvornih metara

Bobis, dalmatinski lider u pekarsko-slastičarsko proizvodnji i jedna od najznačajnijih hrvatskih tvrtki u toj djelatnosti, otvorio je i pustio u rad novu tvornicu u Solinu opremljenu najsuvremenijom tehnologijom.

Kako je naglasio Tomislav Mamić, vlasnik Bobisa i Tommy grupe, riječ je o investiciji od 150 milijuna kuna, uloženih u izgradnju i opremanju nove tvornice i adaptaciju stare upravne zgrade, koja je tek prva faza projekta planiranog već niz godina, od kako je 2014. postao  vlasnikom Bobisa, utemeljenog 1949. godine. Tako je jedan od najprepoznatljivijih splitskih i dalmatinskih brendova odselio iz Splita.

- Prekidamo tradiciju Splita i Bobisa. Imali smo par potencijalnih lokacija, ali uvjerenja sam da bismo ih jako teško, odnosno nikako riješili. Grad Solin nas je dočekao raširenih ruku – rekao je Mamić i azhvalio gradonačelniku Daliboru Ninčeviću koji ej bio na otvaranju.

Solin: Otvorenje novog proizvodnog pogona tvrtke Bobis
1/6

Novi proizvodni kapaciteti se prostiru na dva kata u ukupnoj korisnoj površini od 13.200 četvornih metara. Temeljni cilj u realizaciji ovog važnog ulaganja je modernizacija i automatizacija proizvodnih procesa uz istovremeno zadržavanje tradicionalnih metoda proizvodnje koji jamče kvalitetu finalnih proizvoda, što novu tvornicu „Bobis“ čini jednom od najmodernijih u regiji.

- Kada sam kupio Bobis, o pekarstvu nisam znao ništa pa sam se povezao s Omrčen prometom iz Zagreba, vodećim dobavljačem opreme za pekarsku industriju. Želio sam izbaciti aditive i sve dodatke koje ne bih dao svojoj djeci, nisam želio nuditi ni drugima – istaknuo je Mamić.

Ključna strateška odrednica „Bobisa“ je primjena tradicionalnih metoda i receptura proizvodnje kao jamstva kvalitete finalnih proizvoda, pri čemu se „Bobis“ profilira kao „kraft“ pekara kojoj je fokus proizvodnja zdravih proizvoda bez aditiva uz primjenu prirodnih kvasaca, koja su suštinski otklon od industrijskog pristupa pekarskoj i slastičarskoj proizvodnji.

- Iako imamo suvremeni pogon donekle smo ostali manufaktura – poručio je Mamić.

Proizvodni kapacitet nove tvornice je preko 60 milijuna proizvoda godišnje, a u dogledno vrijeme je planirano širenje kapaciteta za dodatnih 40-50 milijuna proizvoda na godinu. Ukupni proizvodni asortiman se sastoji od 400 pekarskih i slastičarskih artikala, sa mogućnostima širenja asortimana kroz nove proizvode i inovacije.

Bobis je tvrtka sa 67 vlastitih prodajnih mjesta, a proizvodi su dostupni i u prodajnom mreži Tommy-ja, vodećeg maloprodajnog lanca na jadranskoj obali.

Tvrtka zapošljava 600 radnika, iako je nova tehnologija prouzročila pad zaposlnih. Međutim, u starom pogonu gdje su vladale visoke temperature teško je bilo naći radnike pa su ih uvozili čak iz Nepala, dok je novi pogon jedina tvornica u RH s kontroliranim uvjetima i temperaturom zraka koja se kreće oko 25 stupnjeva celzijevih i zimi i ljeti.

- Ovo je sad lijep posao, nema teškog fizičkog rada – kažu zaposlenici.

Novinari su Tomislava Mamića pitali i o motivima izlaska na lokalne izbore na koje ide zajedno s Brankom Ramljak. Ona će biti kandidatkinja za gradonačelnicu Splita, a on će nositi listu za Gradsko vijeće.

- Ja nemam problema s GUP-om, kao što se pisalo već s protokolom i procedurom. Mi pošaljemo pismo namjere Gradu Splitu i nikad ne dobijemo odgovor – rekao je Mamić koji očekuje da će njihova lista biti najjača snaga u Splitu.

 

Komentara 4

DU
Duslikr
11:08 19.03.2021.

Kad sam ugledao fotke, pomislih da je riječ o Covid bolnici.

Avatar manjejeviše
manjejeviše
09:48 19.03.2021.

Kakav je ovo naslov ??

DJ
DjD
11:34 19.03.2021.

Vratite Bobisu okus i sve super.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije